שתף קטע נבחר

חשיפת תיקי ילדי תימן: "המדינה לא רוצה שנגיע לאמת, אבל בסוף נצליח"

"ניסינו לקבל מסמכים ולא הצלחנו", אומר יוסי גמליאל, פעיל שעוסק בחקירת ההיעלמות של ילדי תימן, המזרח והבלקן, יום לאחר החלטת ועדת השרים לענייני ארכיונים להורות על בדיקה של 300 אלף תיקים מסווגים וחשיפת אלה שנוגעים לפרשה. הוא מוסיף: "אנחנו לא יודעים מה קרה עם אחי, אבל אנחנו רוצים להגיד לו שעשינו הכל למענו"

 

 

 

הפעילים שעוסקים בחקירת היעלמות ילדי תימן, המזרח והבלקן מקווים כי החלטת ועדת השרים לענייני ארכיונים, שהורתה אתמול (א') לגנזך המדינה לבדוק 300 אלף תיקים מסווגים ולחשוף את אלה הנוגעים לפרשה, תקדם את ההגעה לגילוי האמת סביב הנושא. "המדינה לא רוצה שנגיע לחקר האמת, אבל אני מאמין שנצליח בסופו של דבר", אומר יוסי גמליאל, מקים פורום "אחיי", בראיון לאולפן ynet.

 

"אני מונע מכוח האמונה האישית שלי", הוסיף גמליאל. "ההליך הוא קשה ולא פשוט. אנחנו מתמודדים עם גורמים גדולים, ממסדיים, עם המדינה, וקשה לפצח. אנחנו מנסים לקבל דברים פשוטים, כמו מסמכים על מעורבות של המוסד והצבא, ולא מקבלים. אנחנו דורשים את האמת, לדעת מה קרה עם האחים שלנו, מה קרה עם הילדים, לאן הם נשלחו, מה עשו איתם".

ילדים שעלו מתימן בראש העין ב-1958 (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
ילדים שעלו מתימן בראש העין ב-1958(צילום: דוד רובינגר)

אחיו של יוסי, יוחנן, היה בן תשעה חודשים כשאושפז בבית חולים, ולהוריו נאמר שהוא נפטר. למרות זאת המשפחה קיבלה עבורו צו גיוס בשנות ה-60. שנים רבות אחר כך, בשנת 2013, המשפחה גילתה כי החלקה שבה נמסר להם כי הפעוט נקבר מורכבת משתי חלקות קברים. "התברר שבשנות ה-80 חברה קדישא שהייתה אמונה לטפל בחלקת הקבר כיסתה אותו ועל הקברים של הילדים קברו אנשים נוספים", הוא מספר.

 

"אנחנו לא יודעים איפה הוא ומה קרה איתו", מסכם יוסי. "אני לא יודע אם הוא יחזור אלינו הביתה, אבל אנחנו רוצים להגיד לו: יוחנן - חשבנו, טיפלנו, דאגנו ועשינו הכל למענך".

 

בהחלטה נוספת שהוועדה קיבלה אתמול היא הורתה לחשוף את כל התיקים המסווגים של המשטרה שנמצאים בארכיון המדינה וקשורים בנושא. על פי הודעת הוועדה, שכונסה על ידי שרת המשפטים איילת שקד, לא נקבע מועד לפרסום המסמכים.

 

הוועדה דנה בשלוש החלטות משמעותיות נוספות. ראשית, היא קיבלה את הודעת נציגי המוסד שלפיה בארכיון הארגון לא נמצא חומר הקשור בפרשה. מעבר לכך קראה הוועדה להנהלות הארגונים ויצ"ו והדסה – שעדויות רבות קשרו אותם לנושא - לחשוף את הארכיונים שלהם. לבסוף הוחלט גם שארכיון צה"ל יפרסם נתונים שאין בהם פגיעה בפרטיות ויאפשרו לנציג הוועדה הפרלמנטרית המיוחדת לפרשת היעלמותם של ילדי תימן, המזרח והבלקן לעיין בהם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד אלדן, לע"מ
עולים מתימן בשנות המדינה הראשונות
צילום: דוד אלדן, לע"מ
מומלצים