שתף קטע נבחר

הפאבים המיתולוגיים של חיפה

חללים אפלוליים בעיצוב אירי, אוסף מכובד של ויסקי, מגוון בירות ייחודיות ומנות כמו איקרה, קורנביף ביתי וספריבס שומני: לצד הברים האופנתיים שנפתחו כאן לאחרונה, הפאבים החיפאיים הוותיקים מסרבים להיכנע למגמות קולינריות משתנות ומציעים תרבות בילוי נוסטלגית וטעימה

 

הרבה לפני שבתל אביב ידעו מה ההבדל בין פאב אירי לפאב בסגנון אנגלי ומה כולל תפריט ברים אמיתי, בחיפה כבר פעלו מקומות שהתפארו בתפריט בירות מגוון, כמות מכובדת של בקבוקי ויסקי שונים, רהיטי עץ ועיצוב אפלולי, ומנות שמנוניות שמרימות לאלכוהול ועושות לו רק טוב.

 

כן כן, עיר הנמל הצפונית - שבמשך שנים שמרה על תדמית מנומנמת ולאחרונה עושה מאמצים להתנער ממנה - שימשה כעיר הפאבים והבילויים של מדינת ישראל בראשית דרכה, ואף לפני הקמת המדינה סיפקה מקום בילוי מנחם ליורדי הים שפקדו את הפאבים ואת בתי האוכל החיפאיים, והביאו עימם תרבות בילוי ושתייה (הרבה שתייה) שלא הייתה מוכרת בארץ באותה תקופה.

ברים קולינריים ליבירה (צילום: אנטולי מיכאלו)
אוכל אמיתי ואלכוהול. "ליבירה"(צילום: אנטולי מיכאלו)
  

כמה ממקומות הבילוי הייחודיים הללו עדיין פועלים ומצליחים לשמר את האווירה המיוחדת של הימים ההם, אם בעזרת מזכרות ותמונות נוסטלגיות שתלויות על הקיר, אם בעזרת תפריט אוכל שמסרב להיכנע לאופנות קולינריות כאלו ואחרות ואם בזכות המוזיקה הישנה והפרלמנטים שממשיכים להתארח שם כאילו לא עברו כמה שנים טובות מאז שנפתחו. 

 

בשנות ה-90 הצטרפו לרשימה המכובדת הזו כמה מוסדות לילה חיפאיים נוספים, שמציעים גם הם בילוי מחוספס בסגנון אירי או אנגלי. יצאנו בעקבות הפאבים הנוסטלגיים של חיפה, וחזרנו עם געגוע לתפריט פשוט, נטול יומרות וצלחות שף מעוצבות.  

העתק של הפאבים האיריים. המבורגר של ה"טמפל בר" (צילום: יח"צ)
העתק של הפאבים האיריים. המבורגר של ה"טמפל בר"(צילום: יח"צ)
 

העוגן

פאב "העוגן" פועל בחיפה מאז 1942, ואף שימש בתקופת השליטה הבריטית בארץ את המלחים והחיילים הבריטיים שהתגעגעו לארצם ומצאו בו (ובאלכוהול שהגישו בו) מעט נחמה. עם השנים הפך המקום לפאב פופולרי, שמוכר בעיקר בזכות האווירה העליזה שלו ומנת הרוסטביף המשגעת שמייצרים בו.

 

המקום אף החליף בעלות במהלך השנים, ומאז שנות ה-60 הוא שייך ליוסקה פינקוס. כיום מנהל אותו בנו, גילי, שמצליח לשמור על הציביון והמורשת שקיבל באמצעות קירות מלאים בתמונות ומזכרות מהמלחים שפקדו את המקום בשנים עברו.

 

התפריט נותר אף הוא קלאסי למדי, אך לאחרונה עבר שדרוג קל בדמות חלוקה לארוחת צהריים וערב. בצהריים מציעים שם ראשונות כמו כבד קצוץ, הרינג ואיקרה (33-27 שקלים), ולעיקרית - כריכים עם סלטים שונים (סלט ניסואז, למשל, שמחירו 55 שקלים), פסטרמות ונקניקים כמו למש, לדוגמא, שהוא כריך הבית שמכיל 250 גרם בשר (56 שקלים).

    ()
 

בשעות הערב כדאי להזמין כאן את מנת הדגל של המקום, הלוא הוא הרוסטביף הביתי שמגיע במנות של 300 או 500 גרם (145 או 210 שקלים בהתאמה), ואת אחד מ-12 סוגי הבירה מהחבית. אפשרות נוספת היא ללכת על אחת מהפלטות שבתפריט, ביניהן פסטרמות כשרות ולא כשרות (97 שקלים) או "מערבבים גבינות ובשר" במשקל 400 גרם (152 שקלים).

 

שער פלמר 3, חיפה, 04-8645108, ראשון-שישי 1:00-12:00, לא כשר

אפטר דארק

הפאב הבא פעל בתחילת דרכו במרכז הכרמל, אבל כעבור כמה שנים עבר למבנה בעל תקרות מקומרות בעיר התחתית, ששימש לפני 200 שנה כפונדק דרכים. וברגע שתחצו את דלת הכניסה העגולה המעוטרת בזכוכית צבעונית, יתגלה בפניכם פאב נטול יומרות עם שלל ברזי בירה עשויים עץ, שבנה במו ידיו הבעלים של המקום, איש חיי לילה החיפאי - נתי טולוצ'ינסקי.

 

מהברזים הללו טולוצ'ינסקי מוזג 30 סוגי בירה צוננות, חלקן ממותגות ומוכרות וחלקן פחות, כמו למשל ה"היטאצ'ינו רד רייס" - בירת אייל יפנית אדמדמה מותססת באורז חום; בירות "לשוף" ו"מקשוף" הבלגיות; "אלביס ג'ויס" הסקוטית, "צ'סו" הלטבית וגם בירת הדובים הישראלית. אפשר להזמין טעימות מהבירה או לבקש שימזגו לכם אותה בכוס שתוכלו לקחת איתכם הביתה, מברז מיוחד שמבטיח שהבירה תישאר טרייה גם אחרי שהייה במקרר.

   (צילום: עלאא זעאתרה)
(צילום: עלאא זעאתרה)
 

במטבח של "אפטר דארק" פועלת מעשנה בה מעשנים בעיקר דגים מכל הסוגים (70 שקלים ל-200 גרם), ספריבס טלה (400 גרם במחיר של 79 שקלים) וספריבס בשר לבן (350 גרם במחיר של 80 שקלים). אבל הכי כדאי להזמין כאן פלטת טעימות שמחירה 140 שקלים, והיא כוללת את כל הטוב שיוצא מהמעשנה הזו. 

 

בתפריט תמצאו גם נקניקיות שנתי מכין במקום בעצמו ומוגשות לצד בירה, וגם המבורגר מבשר צוואר אותו הוא צולה במעשנה ואורז בתוך לחמנייה מרוחה ברוטב איולי ביתי נהדר. אגב, בשעות היום, כשהבר סגור, נתי מעביר במקום סדנאות בירה, ובשעות הערב הוא מארח הופעות חיות.

 

דרך יפו 30 חיפה, 053-5216076, ראשון-רביעי, שבת 2:00-17:00, חמישי-שישי 3:00-17:00, לא כשר

 

ליבירה

 

את "ליבירה" פתחו לפני שלוש שנים לאוניד ליפקין ואריק סלרוב, הבעלים של מבשלת בירה בעלת אותו השם. הפאב הזה ממוקם בעיר התחתית ופתוח גם בשעות היום, אבל האווירה בו (גם ב-12:00 בצהריים) אפלולית, ולנו לפחות היא הכי התאימה להגדרה של פאב.

 

בשעות הצהריים (בין 17:00-12:00) מגישים שם עסקיות שמציעות במחיר המנה העיקרית גם פתיח ובירה. ואם בבירה עסקינן, אז כדאי לדעת שמבחר בירות הדגל של המקום כולל את Weiss שהיא בירת חיטה זהובה לא מסוננת בסגנון בווארי, Smoked Stout - אייל אירי כהה עם טעמים עשירים של קפה ושוקולד, Belgian Ale - אייל בלגי חזק בצבע ענברי, Double Pils - לאגר גרמני בהיר ו-Bitter, אייל אנגלי ענברי עם טעמי קרמל.

ברים קולינריים ליבירה (צילום: אנטולי מיכאלו)
(צילום: אנטולי מיכאלו)
 

לטעמנו, הכי מומלץ להזמין במקום סדרה של טעימות שכוללות לחמניית בירה עם חמאה ואנשובי (14 שקלים) או פלטת שרקוטרי מרשימה ביותר (96 שקלים), צ'יפס עם גבינה כחולה (22 שקלים) או את אחד ממבחר ההמבורגרים המרשימים שמוגשים כאן, ביניהם "יאנה בורגר" עם קממבר, בייקון ורוטב ברביקיו ופירות יער (68 שקלים).

 

בתפריט יש גם מנות ייחודיות יותר שסביר שלא תתקלו בהן בפאבים אחרים, כמו מאפה קדאיף (56 שקלים) ספריבס (88 שקלים), קורדון בלו ורוסטביף פיקנייה, ריזוטו פתיתים ומולים בחלב קוקוס ולקינוח - קרם ברולה סטאוט.

 

הנמל 26 חיפה, 04-3740251, ראשון-שבת 24:00-12:00, לא כשר

 

Duke

"דיוק" של בני הזוג רן וליאת צוקרמן שומר כבר 14 שנה על עיצוב מקורי בסגנון הפאבים האנגליים של ימי המהפכה התעשייתית, עם המון סטייל ושילובים יחודיים בין עץ כהה, ריפודי עור ומראות מסוגננות. מאחורי הבר ישנו ארון עתיק עם דלתות זכוכית, ובתוכו מבחר מרשים של מותגי ויסקי נדירים, שסביר שרק חובבי המשקה האלכוהולי ומביני עניין ידעו להעריך.

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

גם המקום הזה פתוח החל משעות הצהריים, אז אפשר למצוא שם ארוחות עסקיות במחירים שווים. בתפריט, שיצר השף מקסים זאיקה בעזרת היועץ הקולינרי אריאל ברגר, ישנן מנות כמו המבורגר (63 שקלים), חזה אווז מעושן (131 שקלים), סטייק סנדוויץ' (69 שקלים), קורדון בלו (79 שקלים) ופילה לבן בבייקון (79 שקלים).

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

שדרות מוריה 107 חיפה, 04-8347282‏, ראשון-שבת 3:00-12:00, לא כשר

   

בראון

מפתיחתו בשנת 2002 ועד היום, מציע ה"בראון" שנמצא על ציר מוריה אווירה אותנטית של פאב שכונתי עם ריח אלכוהולי שקשה להתעלם ממנו. ייתכן ואלו בדיוק הסיבות לכך שאנשי הלילה החיפאיים אוהבים לפקוד אותו בשעות הלילה המאוחרות, ולא רק הם.

   (צילום: יפעת ירושלמי)
(צילום: יפעת ירושלמי)

מדי צהרי שישי במהלך חודשי הקיץ, עורכים כאן מסיבות שמתקיימות במרפסת החצי פתוחה עם מוזיקה טובה, הרבה אלכוהול ותפריט אוכל חדש עליו אמון השף אריק ברגר שכולל קרפצ'יו סינטה (49 שקלים), כריך NYC DELI עם קורנביף (59 שקלים), שווארמה פרגית בפיתה (59 שקלים), כריך פילי צ'יז סטייק, שרק בשבילו לבד שווה להגיע לכאן (59 שקלים) וגם פלטת קרניבורים שכוללת קוביות אנטרקוט, נקניקיות, חזה עוף צלוי ורוסטביף, תפוחי אדמה בקליפתם ובטטה צלויה (119 שקלים).

 

מוריה 131 חיפה, 04-8112391, ראשון-שבת 6:00-18:00, לא כשר

 

מעיין הבירה 

 

"מעיין הבירה" - שבתחילת דרכה (שנת 1962, ליתר דיוק) נחשבה למאורת מלחים שיכורים, והיום היא מוסד קולינרי ותרבותי ומקום עלייה לרגל - היא החמארה המפורסמת ביותר בעיר התחתית.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)
 

אבל רגע לפני שנתרכז בצד הקולינרי של המקום, שווה להשקיע כמה שניות גם בעיצוב הייחודי שלו: החלל כאן מתחלק לשני מפלסים מרווחים - בפנים ובחוץ, ואת הקירות מקשטות תמונותיהם של אנשי חוד החנית בתרבות ובפוליטיקה הישראלית לדורותיהן.

 (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
(צילום: אלעד גרשגורן)

מול עיניהם הבוחנות תוכלו ליהנות כאן מבירה קרה וממנות מזרח אירופאיות שלא היו מביישות אף בית מרזח אירופאי: בין היתר, תמצאו שם קרפעלך שמיוצרים בעבודת יד על ידי שתי מאמות רומניות ומוגשים עם בצל מטוגן מעל (25 שקלים); קוסטיצה, שהיא ללא ספק מנת הדגל המיתולוגית של המקום, וכמובן גם איקרה מעולה (25 שקלים), כבד קצוץ של פעם, דג מלוח ופסטרמה שממש לא כדאי לפספס (60 שקלים).

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

הבר עצמו הוא לא פחות מאשר היכל אלכוהול עם אינסוף ברזים ומאות בקבוקי אלכוהול, שחייבים לראות כדי להאמין.

 

נתנזון 4 חיפה, 04-8623193, ראשון, שני, רביעי ושישי 17:00-10:00, שלישי וחמישי 23:00-10:00, לא כשר

 

טמפל בר

העתק מדויק של הפאבים האיריים רווי האלכוהול שפועל בחיפה למעלה מעשור ומציע, שימו לב, למעלה מ-70 סוגים שונים של בירה, מתוכן 21 מהחבית. כמו גם, יש שם את אוסף בקבוקי הוויסקי הגדול ביותר באזור הצפון כולו. 

 

התפריט במקום מורכב ממנות איריות קלאסיות כמו פאי רועים (69 שקלים), נקניקיות עגל (69 שקלים), פיש אנד צ'יפס מדג קוד עם רוטב טרטר (69 שקלים) וכתף עגל אפויה בבירה לף בראון עם ירקות שורש (69 שקלים).

   (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

בנוסף, מדי יום רביעי מתקיימת במקום הופעה של להקה מתחלפת (הכניסה חופשית), ישנם שידורי ספורט LIVE על מסכי ענק ופעמיים בחודש נערכת גם קבלת שבת עם הרבה ויסקי ואוכל אירי משובח.

אוכל אנגלי (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

סינמול חיפה, 04-8404460, ראשון-שבת 2:00-17:00, לא כשר

 

צ'ארלי בר

פאב שנמצא בבעלות איש חיי הלילה החיפאי - צ'ארלי לוי, שיחגוג בספטמבר הקרוב עשור לפעילותו. ולמי שטרם ביקר שם, נספר כי מדובר בפאב שכונתי ואפלולי שפתוח עד אור הבוקר עם אווירה של שנות ה-90, מוזיקת רוק מכל הזמנים שמתנגנת ברקע וחמישה סוגי בירה מהחבית. המקום עצמו מחולק לשני חללים - חלל עישון וחלל נטול עישון, וכולל וגם מקומות ישיבה בחוץ.

 

לצד הבירה אפשר לנשנש שם מגוון כריכים, ביניהם גם כריך BLT בג'בטה ענקית (62-59 שקלים), ספריבס (45 שקלים למנה במשקל 220 גרם), פלטות רוסטביף שמכינים במקום  מאנטרקוט (54 שקלים) ומנות עם פאסון כמו קרפצ'יו (49 שקלים) וניוקי. מנת הדגל בפאב, באופן די מפתיע, היא דווקא מנת הדים סאם, שמכינה במקום אשתו הטיוואנית של צ'רלי.

 

עד סוף חודש אוגוסט מומלץ להגיע בימים ראשון ושני, אז מציעים שם 1+1 על כל הבירות לאורך כל שעות הפעילות של המקום. בין הימים שלישי לשישי (כולל) מציעים במקום 20% הנחה על כל תפריט האוכל עד השעה 22:00.

 

שער הלבנון 2 חיפה, 077-3427543, ראשון, חמישי-שבת 6:00-14:00, שני-רביעי 6:00-16:00, לא כשר

 

פונדק הדוב

מוסד חיפאי נוסף שפועל בעיר מאז 1990, ומזכיר את הפאבים האנגלים עם מסכי הענק המוצבים בו ומיועדים לצפייה במשחקי ספורט שונים, תפריט הבירות הרחב שמוגש שם ומבחר סוגי הוויסקי המכובד שמקשט את המדפים שמאחורי הבר.

 

תפריט האוכל מעניין אף הוא ומציע נשנושי סרדינים מצופים בבלילה ומטוגנים (32 שקלים), סלסלה מלאה בסטייק צ'יפס שיקבל באהבה תוספת גבינה בייקון (25 שקלים לצ'יפס, 8 שקלים לכל תוספות) וגם מנה המכונה בשם הלא מאוד מגרה - "עטיני דובה", שמורכבת מבצק עלים פריך ומטוגן במילוי גבינת עיזים (49 שקלים). לאוכל הברים הלא שגרתי הזה מצטרפת מנה שמכונה "ג'ק פוטטו", תפוח אדמה אפוי במילוי בצל, פטריות ורוטב שמנת שמוגשת לצד חלת בצל שמנונית וטעימה כל כך (43 שקלים).

 

וכמו בכמעט כל פאב חיפאי, גם כאן מגישים פלטת רוסטביף תוצרת בית (86 שקלים), כריכי בשר שונים, כמו למשל כריך הקורדון בלו (89 שקלים), נקניקיות מבשר לבן (55 שקלים) וקבבונים בולגריים (61 שקלים).

 

הנשיא 135 חיפה, 04-8381703, ראשון-חמישי, שבת 1:30-17:00, שישי 3:00-17:00, לא כשר

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אנטולי מיכאלו
אוכל שעושה טוב לאכוהול. "ליבירה"
צילום: אנטולי מיכאלו
מומלצים