שתף קטע נבחר

לאחר עיכוב העיתונאי: מנדלבליט יבדוק את תשאולי שב"כ בנתב"ג

לנוכח הביקורת הציבורית על עיכובו של פיטר ביינרט שהגיע לאירוע משפחתי - היועמ"ש יבדוק אם השב"כ פועל בהתאם לחוק ולפסיקת בג"ץ על תשאול אזרחים זרים

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט יבדוק את העיכוב של העיתונאי היהודי פיטר ביינרט ופעילי זכויות אדם בנתב"ג על-ידי נציגי שב"כ לתשאול פוליטי.

 

היועץ פותח בבדיקת הנושא על רקע הביקורת הציבורית על השב"כ, שהתנצל אתמול (שני) על עיכובו של ביינרט, ובמענה לפניות האגודה לזכויות האזרח. מקורות משפטיים הבהירו אתמול כי חוק השב"כ הגדיר במפורש את חשיבות הארגון בשמירה על הדמוקרטיה בישראל, ואולם הוא שם דגש על שימוש מידתי ותכליתי בכוחו הרב שאינו כולל מעורבות בשיח הפוליטי.

 

אביחי מנדלבליט (צילום: יאיר שגיא)
אביחי מנדלבליט(צילום: יאיר שגיא)

פיטר ביינרט ()
העיתונאי פיטר ביינרט

האגודה לזכויות האזרח עתרה לבג"ץ כבר ב-2013 נגד סמכות השב"כ לזמן פעילים חברתיים ופוליטיים לשיחות אזהרה. לפני כשנה וחצי קבעו שופטי בג"ץ כי אמנם יש לשב"כ סמכות שכזו - אך קבעו כללים מחייבים בעניין.

 

לפני שבועיים פנתה האגודה למחלקת הבג"צים בעקבות שני מקרים של עיכובים ושיחות אזהרה. באגודה ביקשו לדאוג לכך שהשב"כ יקפיד לקיים את נהליו ואת הוראות השופטים לגבי אותם מקרים יוצאי דופן - שקבעו כי הארגון מוסמך לקיים רק שיחות אזהרה.

 

במקביל פנתה האגודה למשנה ליועץ המשטי לממשלה, דינה זילבר, וליועץ המשפטי של רשות האוכלוסין, בבקשה להנחות את פקחי ביקורת הגבולות על כך שאין להם סמכות לעכב אזרחים ישראלים בכניסה לארץ לבקשת השב"כ או מכל סיבה אחרת, ושהסיבה החוקית היחידה לעכב זרים היא אך ורק כדי לבדוק את זכאותם להיכנס לישראל.

 

בג"ץ התיר רק שיחות אזהרה. ראש השב"כ נדב ארגמן (צילום: הלל מאיר/TPS) (צילום: הלל מאיר/TPS)
בג"ץ התיר רק שיחות אזהרה. ראש השב"כ נדב ארגמן(צילום: הלל מאיר/TPS)

עו"ד אל"מ (מיל') לירון ליבמן, חוקר ב"מכון הישראלי לדמוקרטיה" ולשעבר ראש מחלקת הדין הבינלאומי בצה"ל, אמר בהמשך לתשאולים בנתב"ג כי "יש להבדיל בין תשאולים למטרת סיכול טרור ושמירה על ביטחון הטיסה, לבין תשאול אנשים המתנגדים למדיניות ממשלת ישראל. דה לגיטימציה היא שלילת זכותה של מדינת ישראל להתקיים ולא מחאה נגד מדיניות זו או אחרת של הממשלה".

 

ליבמן הוסיף כי "הגורמים שאמורים להיאבק בתופעת הדה-לגיטימציה הם גורמי הסברה. אסור להשתמש בסמכויותיו של שירות הביטחון הכללי ובמשאביו לטיפול בנושאים שאינם מהווים סיכון ביטחוני ממשי, והמקרים האחרונים מחייבים חידוד ומחשבה מחדש, על מדיניות השב"כ וחלוקת הסמכויות בטיפול בנושאים אלו בישראל".

 

ביינרט פרסם מאמר שבעיתון "פורוורד" האמריקני על מה שחווה בנתב"ג - ועורר סערה בארה"ב. תחת הכותרת "עוכבתי בנמל התעופה בן גוריון בגלל דעותיי" סיפר ביינרט כי הגיע לישראל בשביל חגיגת בת המצווה של אחייניתו: "עוכבתי ונחקרתי בגלל פעילותי הפוליטית. גם את החוויה היהודית הזו אנו לא נשכח במהרה".

 

לדברי ביינרט, מה שהפריע לו במיוחד הוא שלא הוסבר לו מאיזה מניע חוקי הוא עוכב לחקירה. "החוקר כל הזמן שאל אותי על ארגונים שהייתי קשור אליהם. המטרה שלו הייתה לבדוק אם אני מתכנן לעשות 'צרות'. כששאלתי אותו מדוע דמוקרטיה מתייחסת כך לאנשים שמגיעים להפגין בדרכי שלום הוא השיב שאם הוא היה מגיע לארה"ב להפגין נגד הכיבוש האמריקני באדמות ילידים, ארה"ב הייתה שמה אותו על המטוס הראשון ושולחת אותו בחזרה. זה ממש לא נכון. החקירה הסתיימה כשהוא שאל אותי באופן ישיר: 'האם יש לך כוונה להשתתף בהפגנה נוספת?'. השבתי בכנות שלא. ואז הוא לקח אותי בחזרה למשפחתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
אביחי מנדלבליט
צילום: עמית שאבי
מומלצים