שתף קטע נבחר

בשל ההתעללות בפעוטות: מצלמות הותקנו במעונות ראשל"צ

על רקע חשיפת אירועי ההתעללות בפעוטות והתחושה של הורים רבים כי ילדיהם אינם בטוחים בפעוטונים, החלו רשויות בהקמת מערכות צילום. אחת הראשונות היא ראשון לציון: "בקרה ופיקוח פנימי, להורים לא תהיה גישה לצילומים"

 

 

עיריית ראשון לציון החלה בימים האחרונים בהקמת מערכות צילום במעונות היום, על רקע חשיפת אירועי ההתעללות בפעוטות. יותר ויותר מקרים של התעללויות בתינוקות ובפעוטות נחשפו לאחרונה, ואצל הורים רבים קיימת תחושה כי ילדיהם אינם בטוחים במהלך השעות הרבות שבהן הם נמצאים בפעוטונים ובגני הילדים השונים ברחבי הארץ.

 

המקרה החמור ביותר היה מותה של יסמין וינטה בפתח תקווה בחודש מאי האחרון. התינוקת בת השנה וחודשיים עברה, על פי כתב האישום, התעללות קשה שהובילה למותה בידי הסייעת בפעוטון בו שהתה. עתה, במקביל להליכי חקיקה שמנסה לקדם הכנסת, החליטו ברשויות מסוימות לקדם בעצמן התקנת מצלמות שיעקבו אחר המתרחש במעונות היום, ובתקווה גם ירתיעו את אנשי הצוות מלפעול באופן אלים או משפיל כלפי התינוקות והפעוטות.

הגננת אביה דהן מכה פעוטה בגן הילדים ()
אצל הורים רבים קיימת תחושה שילדיהם לא בטוחים. תיעוד התעללות בגן בגבעתיים

יסמין וינטה הפעוטה ()
המקרה החמור ביותר. הפעוטה יסמין וינטה ז"ל

 

 

אחת הרשויות הראשונות שהחלה בהתקנת מצלמות במעונות היא, כאמור, ראשון לציון - עיר שבה כבר פרוסות כ-1,400 מצלמות בשטחים ציבוריים במטרה לעקוב באופן יעיל ומידי אחר המתרחש בשטח. בעירייה מבהירים כי המצלמות יחוברו לפיקוח החברה העירונית, אך לא יהיו במעקב באופן קבוע.

 

השימוש במצלמות ייעשה לצורך בקרה ופיקוח פנימי של מערך המעונות, ולהורי הילדים לא תהיה את האפשרות לעבור על הצילומים. "הנושא של המצלמות בא לתת לנו עוד מימד של בקרה ופיקוח, אם וכאשר מתרגשת עלינו תלונה של אלימות", אומר אלי פולק, מנכ"ל החברה העירונית בעיר. פולק אומר שעד יום פתיחת שנת הלימודים, ב-2 בספטמבר, כל 40 מעונות היום שבאחריות החברה העירונית יהיו מרושתות.

 

הפעולה שנקטה העירייה מעלה סימני שאלה משפטיים, עם ובלי קשר לנושא החקיקה של הכנסת בנושא. התקנת מצלמות שינתרו כל פעולה ביום לא רק של אנשי הצוות אלא גם של הילדים, יכולה להוביל להתנגדות מצד הורי הילדים, שעלולה להשפיע על האפשרות לצלם את הנעשה במעון. "כרגע זה נבחן על ידי היועצים המשפטיים שלנו", מבהיר מנכ"ל החברה העירונית.

 

"בגדול, אם אין אישור של כלל ההורים לצילום, זה יכול למנוע את הצילום של אותה כיתה. אנחנו יודעים שיש הורים שמתנגדים באופן סיסטמטי לצילום הילדים, אבל אני מניח שאם הם יבינו שלא תהיה פה מערכת צפייה בשגרה אלא רק אם וכאשר (יקרה משהו), אז אני מניח שלא תהיה לנו בעיה", סיכם.

תמר דותן  (צילום: איתי שיקמן)
"לעובדות המקצועיות אין מה להסתיר". תמר דותן (צילום: איתי שיקמן)

את הצד השני של ההתנגדות יכולות גם לייצג עובדות מעונות היום, הסייעות והגננות, שיכולות לטעון כי המצלמות חודרות לפרטיותן. תמר דותן, מנהלת רשת המעונות של החברה העירונית, מבקשת בהקשר זה להרגיע. "אני חושבת שהצוות יקבל את זה כיוון שהן עובדות מקצועיות, ואין להן מה לסתיר", אומרת דותן.

 

כאשת חינוך, אומרת מנהלת רשת המעונות כי מרבית עובדי החינוך הם אנשים טובים שחשים כי בציבור הישראלי "מאשימים אותם ולא סומכים עליהם". בהקשר זה אומרים בעיר כי המצלמות צפויות גם להגן על העובדים. "המצלמות האלה נותנות להן (לעובדות) גם ביטחון שאפשר לבדוק את הדברים משני צדי המטבע", הוסיף מנכ"ל החברה פולק.

"להבטיח את הבטיחות ואת איכות השירות". דב צור (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
"להבטיח את הבטיחות ואת איכות השירות". דב צור(צילום: צביקה טישלר)

ראש העיר ראשון לציון, דב צור, אמר כי הוא הנחה להתקין את המצלמות בכל רשת המעונות העירונית "כדי להבטיח את הבטיחות של הילדים שלנו ואת איכות השירות שאנחנו נותנים להם". הוא הוסיף: "הסייעות שלנו, הצוות במעונות האלה, עובר הכשרה כך שהם מגיעים עם עולם תוכן שמתאים לטפל בילדים שלנו, בפעוטות, בנכס הכי יקר של ההורים".

 

בחודש שעבר, לאחר אישור הצעת החוק להצבת מצלמות במעונות היום ובפעוטונים בוועדת השרים לענייני חקיקה, העבירה מליאת הכנסת את החוק בהצבעה בקריאה טרומית. נוסח ההצעה שעברה מציע לחייב להתקין מצלמות בכל מוסד טיפולי של קטינים או של חסרי ישע, לרבות גני ילדים ובתי ספר, שיפעלו בכל שעות פעילות המוסד. התיעוד יהיה נגיש רק לרשויות אכיפת החוק לפי צו של בית משפט במקרה של חשד לעבירה. בהמשך, צפוי נוסח החוק לעבור שינויים כך שלא תהיה חובה להציב את המצלמות, אך מי שיבחר לעשות זאת יקבל מענק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים