שתף קטע נבחר

המעפילים חוזרים: הצצה ראשונה לאירוע השחזור הגדול בישראל

חוף גורדון בתל אביב יהפוך בקרוב לתפאורה עבור אירוע שחזור ענק של המעפילים שעלו לארץ בדרך לא דרך. מעפילים אמיתיים לצד שחקנים ורקדנים מקצועיים, עמדות צילום מעוצבות בסגנון שנות ה-40, פלאש מוב המוני, ריקודי עם והפעלות לכל המשפחה יתקיימו בסוף החופש הגדול במסגרת חגיגות ה-70 לישראל

 

 

דמיינו את הסצנה הבאה: אתם נופשים על חוף הים בסופו של החופש הגדול, ופתאום מגיחה מולכם ספינת מעפילים ועליה המעפילים המקוריים שמתקרבים לחופי ישראל. נשמע הזוי? אז התכוננו לאירוע השחזור הגדול שיתקיים בקרוב בחוף גורדון בתל אביב.

 

מדובר באירוע נוסף שנמנה עם אירועי ה-70 למדינה. "אנו באנו..." הוא שמו, והוא למעשה ינסה לשחזר לפרטי פרטים את הגעת ספינות המעפילים ארצה אי שם לפני כ-80 שנה. איך זה יעבוד? ספינות מלאות "מעפילים" - חלקם מעפילים אמיתיים שיהיו אורחי הכבוד באירוע וחלקם שחקנים מחופשים - יגיעו אל חוף גורדון בתל אביב בליווי צופי ים. בעזרת הרוחצים בחוף הם "יעלו ארצה", בדיוק כמו פעם.

אוניית המעפילים אליהו גולומב  (צילום: ליפא קוגל)
אוניית המעפילים אליהו גולומב (צילום: ליפא קוגל)

אוניית המעפילים הפלמ
אוניית המעפילים הפלמ"ח(צילום מתוך פרויקט PiciWiki)
אחת האוניות שתבצע את השיחזור (צילום: יוסי מלכא)
אחת האוניות בחזרות מול חוף גורדון(צילום: יוסי מלכא)

ביום שני 27 באוגוסט, למשך כמה שעות, יהפוך החוף למתחם ססגוני ומעוצב שישלב נוסטלגיה והפנינג לכל המשפחה, באירוע שישחזר את אחד הסיפורים הדרמטיים בתולדות הקמת המדינה – ההעפלה הבלתי לגאלית לארץ.

אוניית המעפילים הגדולה ביותר -מקס נורדאו (צילום: ליפא קוגל)
אוניית המעפילים הגדולה ביותר -מקס נורדאו(צילום: ליפא קוגל)
 

שתי אוניות יתקרבו לחוף, ועשרות ה"מעפילים" שעליהן יירדו לסירות ויחתרו אל החוף, שם יתקבלו על ידי תושבי הארץ, בדיוק כמו אז. שחקנים וצופי ים שימתינו לסירות על החוף יזמינו את הקהל לעזור ל"מעפילים" להגיע לחוף ויקבלו אותם בשירים ובריקודים, בליווי רקדנים ושחקנים מקצועיים.

אוניית המעפילים תאודור הרצל (צילום: ליפא קוגל)
אוניית המעפילים תיאודור הרצל(צילום: ליפא קוגל)
  

בשיאו של האירוע יפרצו מאות רקדנים, בפינות שונות של החוף, בריקוד פלאש מוב המוני על רקע שיר קצבי ברוח התקופה. בנוסף, יתקיימו על החוף גם סדנאות אוריגמי לקיפול ספינות מנייר ופיסול ספינות בחול. עמדות צילום מעוצבות יוצבו באירוע, וידמו צילומים בסגנון שנות ה-40.

 

"שהצברים יידעו שלא קיבלנו את הדברים בחינם"

ההעפלה הייתה מפעל עלייה לארץ בדרך לא חוקית, כדי להתמודד עם תקנות ההגירה הנוקשות של המנדט הבריטי. בין השנים 1934 ועד הכרזת המדינה הגיעו לארץ כמאה אלף איש באמצעות 140 אוניות, חלקן רעועות וישנות, שטלטלו את הנוסעים בהן שבועות ארוכים בים. חלק מהאוניות נתפסו על ידי הבריטים, המעפילים שהיו עליהן הוגלו למחנות מעצר בעתלית ובקפריסין, ושורה ארוכה של סיפורי גבורה ודרמות אנושיות נרקמו סביב אירועי ההעפלה.

אוניית המעפילים אקסודוס (צילום מתוך פרויקט PiciWiki)
אוניית המעפילים אקסודוס(צילום מתוך פרויקט PiciWiki)
 

באירוע עצמו, בחוף גורדון, תוצב עמדת מידע ממוחשבת מתוך ארכיון מחנה המעפילים עתלית. המשתתפים יוכלו להגיע ולקבל פרטים אודות בני המשפחות שלהם שהגיעו לארץ באמצעות ספינות מעפילים, ואולי אפילו לזהות את קרוביהם בתמונות ארכיון של אותה עלייה.

 

הלינה בירנבאום היא סופרת, ניצולת שואה ואמו של יעקב גלעד, שעל המסע שלה אל הזיכרונות נכתב השיר "אפר ואבק". בירנבאום, שעלתה לארץ באוניית המעפילים הפורצים בנובמבר 1947, מתרגשת מהאירוע המתקרב ואומרת: "זה מאוד חשוב שמזכירים את האירוע ההיסטורי שכמעט נשכח כאן.

מעפילה יורדת בנמל (צילום: ליפא קוגל)
(צילום: ליפא קוגל)

מעפילים מציצים מהאוניה (צילום: ליפא קוגל)
(צילום: ליפא קוגל)

"עברנו תלאות רבות עד שהגענו לספינה. היינו בסכנת נפשות, סבלנו רעב קשה, עברנו קשיים רבים ובכל זאת לא איבדנו את חוש ההומור ואת האופטימיות. הדור הצעיר צריך להכיר את סיפורי ההעפלה והגבורה של הדור שלנו, ויוזמה כזו מאוד מוסיפה".

 

רחל בן חיים, ניצולת שואה, עלתה לארץ בשנת 1947 באוניית המעפילים אנצו סירני: "זה כל כך חשוב ומרגש שזוכרים את התקופה ההיא ואת האירועים שהיו חלק מהקמת המדינה ויישוב הארץ. שהצברים יידעו שלא קיבלנו את הדברים בחינם, שעבדנו קשה מאוד כדי שיהיה לנו את מה שהם נהנים ממנו כיום".

מעפילה ותינוק יורדים מהאוניה (צילום: ליפא קוגל)
אחת המפעילות יורדת מהאונייה כשהיא מחזיקה בתינוק(צילום: ליפא קוגל)
 

פרטי האירוע

האירוע יתרחש בעוד כשבוע וחצי, ביום שני 27 באוגוסט בחוף גורדון החל מהשעה 16:00, והכניסה תהיה חופשית. האירוע מתקיים ביוזמת התוכנית "ציוני דרך" שבמשרד ירושלים ומורשת, ההסתדרות הציונית העולמית, המועצה הציונית ועיריית תל אביב.

חוף גורדון (צילום: כפיר סיוון)
חוף גורדון(צילום: כפיר סיוון)
 

פרטים נוספים באתר הייעודי

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי מלכא
התכוננו לאירוע שחזור ההעפלה הגדול
צילום: יוסי מלכא
מומלצים