מספר הנדבקים בעכברת זינק ל-42
בפתח דיון מיוחד של משרד הבריאות טען ליצמן כי "הכול תחת שליטה". המנכ"ל: "המחלה לא עוברת באוויר ולא במי בריכות"
עקב הגידול במספר הנדבקים בעכברת בנחל הגולן, מתקיים היום (א') דיון חירום במשרד הבריאות בנושא. עד כה דווח למשרד על 242 מקרים חשודים כלפטוספירוזיס (עכברת). בשבוע שעבר נמסר כי נער שסבל מסיבוך של המחלה התגלה כחולה בדלקת קרום המוח. סגן שר הבריאות יעקב ליצמן עדכן את מספר הנדבקים בעכברת ואמר כי כעת הוא עומד על 42 בני אדם.
סגן השר ליצמן אמר בפתח הדיון כי "משרד הבריאות מטפל בנחלים, בודק אותם, עם יד על הדופק. אלה שלא טובים , הוא פוסל, סוגר. ואלה שכן טובים הוא משאיר פתוח. אנחנו חושבים שהמצב תחת שליטה".
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר בדיון כי "העניינים בשליטה ואנו עוקבים באופן יומי גם אחרי מקורות המים ואחרי דפוסי התחלואה. תקשיבו רק להנחיות שלנו, כי יש הרבה מאוד דברים לא מבוססים, שקריים ומוטים".
בר סימן טוב הוסיף כי "עם מה שיש צריך לטפל, זה דורש שיתוף פעולה של כל הגורמים שישובים כאן. נוכל להתמודד עם זה ברמה כזאת שבקיץ הבא לא יהיו כותרות 'העכברת חוזרת', אלא נכחדה ונעלמה".
פרופסור איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, אמר בדיון החירום: " התמונה כל הזמן מתעדכנת. אפשר לראות באתר שלנו מה האתרים שלא מומלץ להגיע. חשוב לנו להדגיש שבכל שאר המקומות אין מגבלות והמחלה לא עוברת לא באוויר ולא במי בריכות". "כל מי שתכנן טיול לצפון ולא הולך לאחד המקומות האלה, יכול להסתובב באופן חופשי, יכול ללכת ליד נחלים אחרים שאפשר עוד ללכת", הוסיף פרופסור גרוטו.
סגן השר ליצמן הכחיש בדיון כי היחסים בינו לבין מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב עכורים. "מילה אחת אני רוצה להגיד, שקראתי בעיתון מסויים מה שבדרך כלל אני אומר זה 'פייק ניוז' - שהיחסים ביני לבין המנכל מתוחים".
ליצמן הוסיף כי "אין מתח, ואין דרמה. אפילו לדגים לא שווה לעטוף את העיתון הזה. היחסים עובדים מצוין, עשינו המון דברים בקדנציה הנוכחית".
בדיון נקבע כי המשרדים והרשויות העוסקים בתחום יפעלו להסדרת מקורות השתייה ושטחי המרעה של הבקר וגידור מעיינות על מנת למנוע גישה של בקר למקורות המים, יזרימו מים למעיינות וידאגו לחיסון עדרים נגועים. עוד ידאגו ברשויות ובמשרדים לקידום פעילות לשיפור רמת התברואה על ידי הרשויות המקומיות. בנוסף, משרד הבריאות ימשיך לעדכן את הציבור באופן שוטף על מצב הנחלים והמעיינות בהם אסור לטבול.
מנתוני רשות הטבע והגנים שהגיעו לידי ynet, בהלת העכברת הובילה לירידה חדה במספר המטיילים באתרי המים בצפון. בחורשת טל ירד מספר המטיילים ביותר מחצי: מ-1,800 בשבת שעברה ל-800 בשבת הנוכחית. בשמורת נחל שניר צנח מספר המבקרים מ-1,650 ל-700. בגן השלושה ירד מספרם מ-2,800 ל-1,700, בבניאס מ-970 בשבוע שעבר ל-900 בשבת הזו ובשמורת תל דן ביקרו רק 550 מטיילים לעומת 817 בשבת שעברה. בשמורת המג'רסה שנסגרה היו בשבת שעברה כ-1,300 מטיילים.
לפטוספירוזיס, או עכברת, היא מחלה זיהומית שנגרמת על ידי חיידק הלפטוספירה שנמצא אצל בעלי חיים. המחלה מועברת לבני אדם מבעלי חיים וישנם יותר ממיליון מקרי תחלואה בעולם בשנה, בעיקר במדינות עולם שלישי. בישראל המחלה נדירה יחסית, עם ממוצע של 10 מקרים בשנה. המחלה נמצאת אצל חלק מבעלי החיים שמפרישים את החיידק דרך השתן.
בעלי החיים העיקריים שמפיצים את המחלה הם המכרסמים ובעיקר העכברים ומכאן שמה של המחלה. גם בעלי חיים אחרים כמו פרות וכלבים עלולים להפיץ את המחלה. סימני המחלה האופייניים דומים למחלת השפעת: חום, כאבי ראש, כאבי שרירים. עם זאת בחלק מהחולים תיתכן פגיעה בתפקודי כבד וכליה. ההדבקה היא רק בחשיפה להפרשות, בעיקר לשתן, ולכן אין סכנה אמיתית בהדבקה בין אדם לאדם. החולים במחלה מטופלים באנטיביוטיקה בכדורים או דרך הווריד. חלקם אושפזו.