שתף קטע נבחר

גאווה ישראלית: הטיפול שמעלים את הסרטן למחצית מחולי לימפומה

זוהי בשורה שרבבות חולים ברחבי העולם ציפו לה. רשות התרופות האירופית אמורה לאשר בקרוב טיפול חדשני בלימפומה שאינה הודג'קין שפותח בישראל. יותר מ־70 אחוז מהחולים שקיבלו את הטיפול הגיבו לו בצורה חיובית — ובקרב מחצית מהם, הסרטן נעלם לגמרי. תקווה כחול־לבן

יש תקווה לחולים: בימים הקרובים צפויה רשות התרופות האירופית (EMA) לאשר טיפול חדשני לחולי לימפומה שאינה הודג'קין. מדובר בטיפול מהפכני שפותח בישראל על ידי מדענים ממכון ויצמן, ויכול לסייע לאלפי חולים ברחבי העולם.

  

לימפומה שאינה הודג'קין היא מונח רפואי המתייחס לסוגים רבים ושונים של סרטן של תאי מערכת הלימפה. מדי שנה מאובחנים בישראל כ־500 חולים עם סרטן מסוג זה. אצל שליש מהחולים המחלה נחשבת למאוד אגרסיבית, וסיכויי ההישרדות שלהם נמוכים מאוד.

 

תוחלת החיים של חולים אלה מוערכת בשישה חודשים בלבד. רוב החולים מקבלים טיפול של כימותרפיה בשילוב עם תרופה נוספת שיעילותה מוגבלת. בקרב חולים שמצבם מידרדר, מבצעים הרופאים השתלת מח עצם עצמית. במקרה שזו לא מצליחה, מבצעים השתלה מתורם זר.

 

 

עכברת ( )

 

התרופה הגדילה משמעותית את סיכויי ההישרדות של החולים

אולם בימים הקרובים אמורה הרשות האירופית לאשר טיפול חדשני המכונה יסקארטה. מדובר בפיתוח ישראלי של חברת קייט פארמה, ומי שעומדים מאחורי הרעיון הם פרופ' זליג אשחר וד"ר אברהם בלדגרין ממכון ויצמן.

  

אישור התרופה מתבסס על מחקר שהניב תוצאות חסרות תקדים. המחקר, שהתקיים במרכזים רפואיים בארה"ב ובבית־החולים איכילוב, בדק 101 חולים, שחלקם קיבלו את הטיפול הישן וחלקם את הטיפול החדש - יסקארטה. החוקרים מצאו שיסקארטה הגדילה משמעותית את סיכויי המטופלים לשרוד בהשוואה לאלה שקיבלו את הטיפול הישן.

  

בקרב החולים שקיבלו את הטיפול הישן שיעור ההישרדות עומד על 6.3 חודשים בלבד. לעומת זאת, למעלה ממחצית מהחולים שקיבלו יסקארטה עדיין שורדים יותר מ-15.4 חודשים מאז תחילת המחקר - ולמעשה הם עדיין בחיים. בנוסף, רק שבעה אחוזים מהחולים שקיבלו את הטיפול הישן זכו להפוגה או לנסיגה מלאה של המחלה, ובקרב 25 אחוז נוספים נרשמה תגובה כלשהי. לעומת זאת, 72 אחוז מהמטופלים ביסקארטה הגיבו לטיפול, וב־51 אחוז מהחולים נצפתה תגובה מלאה - כלומר היעלמות של הנגעים הסרטניים.

  

"הרעיון של הטיפול ביסקארטה הוא להתגבר על פגם במערכת החיסון", מסבירה פרופ' עירית אביבי, מנהלת המערך ההמטולוגי באיכילוב. "יש בגוף תאי T שאמורים לזהות את התא החולה ולהודיע לגוף שצריך לתקוף אותו. אבל אצל חולי הלימפומה התהליך הזה לא מתרחש. בטיפול החדש לוקחים מההחולה את תאי הדם הלבנים וקוצרים מהם את תאי ה־T. התאים האלו עוברים במעבדה שינויים גנטיים כדי שיוכלו לזהות את החלבונים שנמצאים בתאי הסרטן. אנחנו משכפלים את התאים המהונדסים, ומחזירים אותם לגופו של החולה".

  

יסקארטה קיבלה בישראל אישור לרישום מזורז, ותוגש בקרוב לסל התרופות. מדובר בטיפול יקר, מאות־אלפי שקלים למטופל. הציפייה היא שבעתיד היא תשמש כטיפול בסוגי סרטן נוספים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול כחול לבן ללימפומה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים