שתף קטע נבחר

טיפול פליאטיבי: הופך את הסבל לנורא פחות

להקל, לחזק, לאזן ולהיפרד. הטיפול התומך המאפשר לחולים כרוניים לשהות בביתם ולקבל מענה רפואי, פסיכולוגי וחברתי. "המחקרים מראים כי טיפול פליאטיבי מסייע להאריך חיים", אומר רופא מומחה בתחום ומסביר למי הטיפול מתאים

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

בשנים האחרונות מערכות הבריאות במדינות המערביות הפנימו את החשיבות הרבה בטיפול הפליאטיבי, טיפול התומך בחולים כרוניים לקראת סוף חייהם. הטיפול ניתן לחולים בביתם, בסביבה הטבעית והמוכרת להם לצד המשפחה האוהבת מתוך רצון לחזק ולתמוך.

 

מחקרים מצאו כי הרפואה הפליאטיבית לא רק מסייעת לאיכות החיים אלא מסוגלת להאריך חיים. כשהחולה מקבל מענה לכאביו ולתסמינים השונים כמו הקאות וחולשה, התפקוד שלו משתפר והוא מסוגל להאריך חיים, גם מבחינה נפשית הרצון שלו לחיות חזק יותר שכן הוא מסוגל לחוות הנאה בזמן שנותר לו. זאת משום שאן מדובר רק בתהליכים רפואיים, כי אם תהליכים חברתיים ופסיכולוגיים שמשפיעים לא רק על החולה אלא גם על משפחתו וקרוביו.

 

עוד במדור 60 פלוס:

למה כשמזדקנים כואב יותר? 7 טיפולים מפחיתי כאב

3 מבוגרים, 3 תפריטים - מה הכי בריא?

אלו 30 היתרונות הבריאותיים להליכה יומיומית

 

לעטוף באהבה את החולים הכרוניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לעטוף באהבה את החולים הכרוניים(צילום: shutterstock)

רופאים, אחים ועובדים סוציאליים: צוות תומך בבית

במקום שחולים אלו יבלו ימי אשפוז ארוכים בבתי החולים בעוד שמחלתם רק הולכת ומחמירה, הם יכולים לקבל את הטיפול התומך בביתם. בניגוד לסביבה הטכנית והמאיימת בבית החולים ובה מיטות שאינן מותאמות לחולה, שירותים המשותפים לחולים אחרים ואוכל שהחולים אינם מורגלים אליו, הטיפול בבית מאפשר לחולים להישאר קרובים למשפחה וליהנות מהדברים שהסבו להם נחת בסביבה האינטימית שלהם.

 

הצוות הפליאטיבי כולל רופאים, אחים ועובדים סוציאליים והוא מלווה את החולים שנמצאים בביתם ומעניק תמיכה לבני משפחתם. הצוות עובר הכשרה ומגיע לבית החולה בין פעם לפעמיים בשבוע ובכל פעם שיש צורך.

 

הטיפול מיוחס בעיקר לחולים אונקולוגיים בשלבים מתקדמים אך ניתן גם לחולי לב, חולי COPD, אי ספיקת כליות, ALS, דמנציה ועוד. לטיפול הפליאטיבי היבט רפואי שכולל הקלה על כאבים ועל חוסר תאבון, ירידה בתפקוד וחולשה, מתן נוזלים אך גם היבט פסיכולוגי שנועד לטפל בתסמינים של דיכאון ולסייע בתהליכי פרידה.

 

הטיפול נחשב במשך שנים כטיפול שנועד לחולים ש"הרימו ידיים" ואינם מקבלים טיפול שנלחם במחלתם, אך היום יש לא מעט חולים שמצבם מורכב וקשה אך הם עדיין מגיעים לבית החולים מדי כמה שבועות לקבל טיפולים ביולוגיים, טיפולים כימיים והקרנות. כשהם מגיעים הביתה הם זקוקים לצוות המקצועי כדי להתאושש. המטפלים נותנים לחולים נוזלים, תרופות נגד הקאות, ייעוץ תזונתי ותמיכה שמסייעת להתמודד עם הטיפולים בתקופה הזו.

 

הטיפול הפליאטיבי נכלל היום בסל הבריאות ומומן על ידי קופות החולים מתוך הבנה כי רפואה פליאטיבית נכונה יותר למערכת הבריאות מבחינה רפואית, כלכלית, משפטית, חברתית ופסיכולוגית.

 

כאב: תופעה שכיחה ואפשרויות טיפול

אחת מהתופעות שמאפיינות חולים פליאטיביים הוא הכאב המתפרץ, כאב קיצוני שלא ניתן לצפות ומופיע בזמן קצר. הצוות הפליאטיבי מצייד את החולה בטיפול לכאב זה בהתאם לצורך שלו. שכן כאב מתפרץ של חולה אחד שונה מכאב מתפרץ של חולה אחר, ולכן צריך לדעת איזו תרופה לתת לחולה ובאיזה מינון.

 

יש מי שהכאב שלו הולך וגובר במשך חצי שעה ואז יורד ויש מי שהכאב שלו מופיע בעוצמה ואורך שניות או דקות. למרבה המזל יש היום מגוון של אפשרויות טיפול בכאבים, אשר רובם ככולם מתבססים על מורפיום לסוגיו, אם בצורתו הרגילה או הסינטטית.

 

הטיפול מגיע בעירוי, בסירופ, במדבקות, בכדורים, בטבליות שנמסות בפה ואף בתרסיס לאף. יש חולה שהסירופ יתאים לו יותר אך חולה שנזקק להקלה מידית יכול להיעזר בתרסיס לאף שמספק את התגובה המהירה ביותר.

 

כאב מתפרץ וכאבים כרוניים הם חלק דומיננטי מהחוויה של חולים כרוניים בערוב ימיהם. היום, עם מגוון הטיפולים לטיפול בכאב הצוות הטיפולי מצליח להפיג את הכאבים האלו הוא מתפנה לטפל בסימפטומים האחרים שלא היה אפשר להגיע אליהם בעבר שכן חווית הכאב כיסתה את שאר הבעיות.

 

  

הכותב הינו רופא, מנהל רפואי ויו"ר "שרן – רפואה עד הבית"

 

   

5 המלצות לטיפול נכון בבית:

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
להיות עם המשפחה בזמנים חשובים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים