שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: אנמיה בהיריון עשויה לנבא מחלות לב

חוקרים מ"סורוקה" ואוניברסיטת בן גוריון מצאו כי שתי בדיקות דם פשוטות במהלך ההריון עשויות לגלות מחלות לב וכלי דם שנים לפני התפרצותן. ההערכות: אנמיה מגבירה את הסיכון להתקפי לב שבץ מוחי ויתר לחץ דם

האם ייתכן ובדיקות דם פשוטות במשכב הלידה יוכלו לשמש כסמן לתחלואת לב וכלי דם ארוכת טווח ליולדת? כך טוענים חוקרים ישראלים מבית החולים סורוקה ואוניברסיטת בן־גוריון בנגב, שמצאו בשני מחקרים, כי איתור אנמיה בהיריון ובדיקת תפקודי כליות וכבד, עשויים לאתר סיכון למחלות לב וכלי דם שנים לפני התפרצותן.

  

המחקר הראשון, שפורסם בגיליון החדש של כתב העת Journal of Women's Health, מצא שאנמיה הריונית עלולה להוות סמן לתחלואת לב וכלי דם אימהית, במעקב ארוך טווח של עד 25 שנה.

  

המחקר השני, שפורסם בעיתון Obstetrics & Gynecology הראה שתפקודי כליה גבוהים הצביעו על סיכון מוגבר לתחלואת לב וכלי דם של פי 1.6. בין המחלות שהתגלו אצל הנבדקות היו התקפי לב, תעוקת חזה, אי־ספיקת לב, שבץ מוחי, אי־ספיקת כליות, ויתר לחץ דם עם נזק לאיברים פנימיים.

 

גילוי מחלות לב שנים לפני התפרצותן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גילוי מחלות לב שנים לפני התפרצותן(צילום: shutterstock)

 

אנמיה בהיריון, שהוגדרה במחקר כרמת המוגלובין של מתחת ל־10 גרם לדציליטר, היא תופעה שכיחה בהיריון. הצוות עקב אחרי כ־30,000 נשים עם אנמיה אשר אובחנה בבואן ללדת ואשר ילדו בבית החולים סורוקה בין השנים 2014־1988. קבוצת הביקורת הייתה מעל 50,000 נשים שילדו באותן השנים, שלא סבלו מאנמיה.

  

במהלך תקופת המעקב נמצא כי אצל הנשים שסבלו מאנמיה הייתה תחלואת לב וכלי דם גבוהה פי כ־1.5 לעומת נשים ללא אנמיה. שיעור האשפוזים על רקע מחלות לב וכלי דם היה 4.35% אצל נשים עם אנמיה הריונית לעומת 3.7% בקבוצת הביקורת. הסיכון הגבוה לתחלואת לב וכלי דם היה מובהק גם לאחר נטרול גורמים שעלולים היו להטות את התוצאות, כמו עישון השמנת יתר והפרעות יתר לחץ דם.

  

"אנמיה בחיים הבוגרים ידועה כגורם סיכון לתחלואת לב וכלי דם", אומר פרופ' אייל שיינר, מומחה לגינקולוגיה מהמרכז הרפואי סורוקה וממחברי המחקר. "תוצאות המחקר מראות שגם לאנמיה בהיריון יש משמעות ארוכת טווח, ומחזקות את העובדה שסיבוכי היריון עלולים להשפיע גם בהמשך לאורך החיים הבוגרים.

 

"ש להתייחס להיריון כמעין 'מבחן מאמץ' ובהתאם יש להסביר לנשים בהיריון כי הטיפול בתכשירי ברזל הינו חיוני וחשוב, לאו דווקא לתוצאות המיידיות אלא אולי גם לסיבוכים ארוכי טווח. יש לשקול להמליץ לנשים עם אנמיה מעקב ארוך טווח צמוד יותר לצורך מניעה שניונית של מחלות לב ולכלי דם".

  

בדיקות תפקודי כליה מנבאות מחלות לב

המחקר השני מצא שגם בדיקות תפקודי כליה בסוף ההיריון, ניבאו סיכון גבוה למחלות לב וכלי דם. במחקר נבדקו 41,115 נשים מתוכן 212 אושפזו בהמשך החיים בשל מחלות לב או כלי דם. המחקר הראה שנשים בעלות תפקודי כליה גבוהים מהתקין להיריון, היו בסיכון גבוה פי 1.5 ללקות במחלת לב או כלי דם בהמשך. בין בדיקות הדם שנמצאו קשורים לסיכון גבוה לתחלואה היו רמות קריאטינין ואוריאה – המהווים מדד לתפקודי כליה, ורמות אשלגן.

  

"אין ספק שיש להתייחס להיריון כאל חלון הזדמנויות לגילוי תחלואה אימהית ארוכת טווח, ובהתאם "לסמן" נשים בסיכון ולבצע מעקב קפדני אחריהן", מסכם פרופ' שיינר. "נשים רבות אינן נוטלות ברזל בהיריון, וידוע כי קיים קשר בין אנמיה ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לכן, אם מצאת אנמיה בהיריון, זו ההזדמנות שלך לא רק לתקן את החסר, אלא אולי למנוע מחלות כלי דם בעתיד".

 

וכך משתנה הגוף במהלך ההריון?

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גילוי אנמיה במהלך ההריון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים