שתף קטע נבחר

הסנאטור הבכיר ג'ון מקיין הלך לעולמו בגיל 81

ג'ון מקיין, גיבור מלחמה שנחשב לאחד מהבכירים במפלגה הרפובליקנית והתמודד מטעמה בבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-2008, הלך לעולמו לאחר מאבק במחלת הסרטן. רעייתו: "הוא הלך לעולמו כפי שהוא חי, בתנאים שלו, מוקף באנשים שאהב"

ארצות הברית נפרדה מאחד מגיבוריה בעשורים האחרונים: ג'ון מקיין, אחד הסנאטורים הבכירים במפלגה הרפובליקנית בארצות הברית שהתמודד מטעמה בבחירות לנשיאות בשנת 2008, הלך הלילה (יום א') לעולמו והוא בן 81. כך מסרה משפחתו. מקיין לקה לפני כשנה בסרטן המוח. ביום שישי האחרון הודיעו בני משפחתו על הפסקת הטיפולים הרפואיים. הנשיא דונלד טראמפ ספד למקיין. בציוץ בחשבון הטוויטר שלו, הוא כתב: "שולח את תנחומיי הכנים ביותר ואת הערכתי למשפחתו של הסנאטור ג'ון מקיין. ליבנו ותפילותינו נתונים עימכם".

 

ג'ון מקיין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'ון מקיין(צילום: רויטרס)

 

סינדי, רעייתו של מקיין, כתבה בחשבון הטוויטר שלה: "ליבי שבור. אני כל כך ברת מזל שזכיתי בהרפתקה של לאהוב את האדם המדהים הזה במשך 38 שנים. הוא הלך לעולמו כפי שהוא חי, בתנאים שלו, מוקף באנשים שאהב, במקום שאהב יותר מכל".

 

מייגן, בתו של מקיין ומגישת תוכנית הטלוויזיה האמריקנית The View, כתבה בחשבון הטוויטר שלה: "אוהב אותך לעד אבא". בהודעה שפרסמה נכתב כי "הייתי עם אבי ברגעיו האחרונים, והוא היה איתי בהתחלת חיי. ב-33 השנים שחלקנו ביחד, הוא גידל אותי, לימד אותי, תיקן אותי, ניחם אותי, עודד אותי ותמך בי בהכל". היא שיבחה את "אהבתו, טיפולו ונוכחותו התמידית, שלעולם לא נכשלה" והוסיפה כי הוא הראה לה "מה זה להיות בן אדם". 

 

 

 
מקיין היה מועמד לנשיאות ארצות הברית ב-2008 ונחשב לאחד הפוליטיקאים המוערכים ביותר בגבעת הקפיטול בוושינגטון. המתמודד הדמוקרטי שלו הפסיד באותן בחירות, הנשיא לשעבר ברק אובמה, ספד למקיין ומסר כי "מקיין ואני היינו בנים לדורות שונים והגענו מרקעים שונים לחלוטין. אבל למרות כל המחלוקות, היינו שותפים בנאמנות למשהו נעלה יותר - הרעיונות שעבורם נלחמו, צעדו והקריבו עצמם דורות של אמריקנים ומהגרים כאחד". הוא הוסיף כי "מעטים מאיתנו נבחנו כפי שמקיין נבחן בעבר, או נדרשנו להראות את האומץ שמקיין הראה. כולנו חייבים לו".
 
הסנאטור הרפובליקני הבכיר, ששירת בעבר כטייס בצי האמריקני ונחשב לגיבור מלחמת וייטנאם, נבחר בנובמבר 2016 מחדש לכהונה שישית בסנאט. זמן קצר לאחר מכן הוא עבר ניתוח להסרת הגידול הסרטני וכן להסרת קריש דם מעל עינו השמאלית במרפאה בעיר פיניקס, אריזונה.

 

בעבר סבל מקיין ממלנומה (סרטן העור) לא חודרנית שהוסרה מגופו שלוש פעמים. הוא גם התגבר על כמה פציעות שמהן סבל לאחר שהיה בשבי במהלך מלחמת וייטנאם, אז הוכה ועבר עינויים על ידי שוביו מצפון וייטנאם.

 

הגיבור מהמשפחה הצבאית שנלקח בשבי

מקיין, בן למשפחה של בכירים בצבא האמריקני, נולד ב-29 באוגוסט 1936, בבסיס צבאי באזור פנמה. אביו וגם סבו היו בתפקידים בכירים בצבא האמריקני ושניהם הגיעו לדרגת אדמירל.

 

עם הנשיא לשעבר ברק אבומה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עם הנשיא לשעבר ברק אבומה(צילום: רויטרס)

 

מקיין בעצרת בחירות בפלורידה במהלך הקמפיין לנשיאות ב-2008 (צילום: AFP)
מקיין בעצרת בחירות בפלורידה במהלך הקמפיין לנשיאות ב-2008(צילום: AFP)

הוא המשיך את המסורת המשפחתית וכקצין בחיל הים האמריקני, מטרתו המוצהרת הייתה להיות אדמירל כמו אביו וכמו סבו לפניו. אך מלחמת וייטנאם שיבשה את התוכניות. כטייס קרב הוא ביצע 22 גיחות הפצצה מעל צפון וייטנאם. ב-26 באוקטובר 1967, בגיחה ה-23 בשמי האנוי, הופל מטוסו של מקיין, והוא נשבה על ידי לוחמי הוייטקונג.

 

כשגילו שוביו כי מקיין הוא בנו של אדמירל, הם הציעו לשחררו הביתה, כדי להשפיל את אביו. אך ג'ון הבן סירב להשתחרר - כל עוד שבויים אמריקנים ותיקים ממנו, נשארים מאחור. הוא היה חמש וחצי שנים בשבי, חי בצינוק, ושם עונה עד אובדן הכרה. שתי ידיו נשברו - ולכן הוא לא היה מסוגל להרימן מעל ראשו.

 

 

ג'ון מקיין ב 1965 (צילום: רויטרס)
ג'ון מקיין כטייס ב-1965(צילום: רויטרס)

ג'ון מקיין ב 1965 (צילום: רויטרס)
מקיין מימין למטה עם חבריו הטייסים(צילום: רויטרס)

ג'ון מקיין ב 1967 (צילום: רויטרס)
ג'ון מקיין ב-1967(צילום: רויטרס)

ג'ון מקיין בוייטנאם ב 1967 (צילום: AFP)
בשבי בוייטנאם ב-1967(צילום: AFP)

 

ג'ון מקיין לאחר שחרורו ב-1973 (צילום: AP)
מקיין לאחר שחרורו ב-1973(צילום: AP)

 

הנשיא ניקסון לוחץ יד לג'ון מקיין לאחר שחררו מהשבי בוייטנאם (צילום: AP)
הנשיא ניקסון לוחץ יד לג'ון מקיין לאחר שחררו מהשבי בוייטנאם(צילום: AP)

 

כשהסתיימה המלחמה ארצות הברית קיבלה בדמעות את הקפטן עטור התהילה שירד בצליעה מכבש המטוס, לבוש במדיו הצחורים. הוא עדין חלם להמשיך לעלות בסולם הדרגות ולהמשיך את שושלת האדמירלים במשפחתו, אך אחרי שדישדש במשך כמה שנים במערכת הצבאית, הגיע בסופו של דבר לפוליטיקה.

 

מקיין נבחר לראשונה לבית הנבחרים האמריקני ב-1982 - ובין 1986 ועד גילוי מחלתו ב-2017 הוא כיהן כסנאטור מטעם מדינת אריזונה. תחומי התמחותו העיקריים היו נושאי חוץ וביטחון. בין השאר, הצביע מקיין נגד עינוי עצורי הטרור במתקן הכליאה הצבאי בגואנטנאמו - מפני שכשבוי לשעבר, הוא הכיר היטב את טכניקת החקירה השנויה-במחלוקת. הוא גם העלה את ישראל כדוגמה למדינה שבה בית המשפט העליון פסק נגד עינוי נחקרים.

 

ידיד ישראל

מקיין היה ידיד אמת של ישראל. הוא ביקר בארץ לא מעט פעמים, והכיר היטב את הפוליטיקאים הבכירים ואת בעיותיה של המדינה והאיומים על קיומה - ובראשם האיום האיראני.

מקיין עם ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום, לע
מקיין עם ראש הממשלה בנימין נתניהו(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

מקיין עם הנשיא לשעבר, שמעון פרס ז"ל (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
מקיין עם הנשיא לשעבר, שמעון פרס ז"ל(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

 

לפני הבחירות לנשיאות ב-2008 טען מקיין - במאמר שפרסם ברבעון היוקרתי "פוריין אפיירז" - ש"אסור להגביל את המלחמה בטרור לארגונים שאינם מדינה". הוא הזהיר כי "אם איראן תחזיק בארסנל גרעיני, היא תפגין נכונות רבה יותר לתת חסות להתקפות טרור על אויבים גלויים, לרבות ארצות הברית וישראל, או אפילו להעביר חומרים גרעיניים לאחת מרשתות הטרור, בנות בריתה".

 

עם ג'ורג' בוש האב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עם ג'ורג' בוש האב(צילום: רויטרס)

ג'ון מקיין עם ג'ורג' בוש (צילום: AFP)
עם ג'ורג' בוש הבן(צילום: AFP)

ג'ון מקיין (צילום: AP)
ג'ון מקיין ב-2017, לאחר שהודיע על דבר מחלתו(צילום: AP)

 

בעבר נשאל מקיין מהי התרופה לאיראן ותשובתו היתה לזמזם "בום-בום-בום איראן", על פי שירם של הביץ' בויז, "ברברה-אן".

 

בשנת 2013 מקיין הפך לאמריקני הבכיר ביותר שנכנס לתוך שטח סוריה מאז פרוץ מלחמת האזרחים במדינה הערבית. כניסתו של מקיין לתוך המדינה נועדה להתריס נגד משטרו של בשאר אסד ולהגביר את הלחץ באותה תקופה על ממשל אובמה להתחיל לפעול צבאית נגד הרודן הסורי שטובח בעמו. מקיין ומפקד צבא סוריה החופשית נפגשו אז עם מנהיגי מורדים שבאו במיוחד מרחבי סוריה - מדמשק, מחלב, מחומס, מאידליב ומקוסייר - כדי לפגוש את הסנאטור האמריקני הבכיר - ששהה בסוריה כמה שעות.

 

מקיין היה אחד המתנגדים הקולניים ביותר בקונגרס למדיניות החוץ של אובמה, אבל הוא לא חסך ביקורת גם מהנשיא הנוכחי טראמפ. במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות ב-2016 לא היסס מקיין למתוח ביקורת על טראמפ והתנהלותו, והמועמד הרפובליקני השיב לו באמירה שהוא אינו גיבור מלחמה משום שנפל בשבי הווייטנאמי. ב-CNN דווח כי מקיין ביקש שטראמפ לא ישתתף בהלוויה שלו.

 

שיירה נושאת את ארונו של ג'ון מקיין בדרך ל פיניקס אריזונה (צילום: AP)
שיירה נושאת את ארונו של ג'ון מקיין בדרך לפיניקס אריזונה(צילום: AP)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים