שתף קטע נבחר

"צעירים חייבים להשתלט כדי לשנות את הראש"

חודשיים לבחירות המקומיות: אולפן ynet כינס מועמדים צעירים שרוצים להדיח את הוותיקים והפופולרים, כי "גם צוקרברג וקנצלר אוסטריה מנהלים מיליארדים". למה "נגמר העידן של הראיס הגדול", מתי חיפה תהיה כמו תל אביב ואיך ירושלים תהפוך נקייה? צפו בפאנל המיוחד

 

 

חודשיים בלבד נותרו עד לבחירות המקומיות, וברוב הערים בארץ החלה תסיסה אופיינית לתקופה. שלטי הקמפיין נראים בכל פינה כרגיל, והפעם ניכר ריבוי מועמדים צעירים, הקוראים תיגר על ראשי הערים הוותיקים והפופולריים. חלקם מסבירים שהתקופות השתנו, שהציבור בשל יותר למועמדים רעננים, לעתים בעלי פרופיל שונה ממה שהיה מקובל לראות עד כה במועצות. הפעם הם לא יסתפקו במועצות המקומיות, והיעד הוא כס ראש העיר.

 

הבוקר (ג') כינסו לריאיון מיוחד באולפן ynet חמישה מועמדים בולטים בערים גדולות, שסיפרו איך בדיוק הם מתכוונים לעשות את זה ולמה להם פוליטיקה עכשיו: עופר ברקוביץ' (ירושלים), דוד עציוני (חיפה), רז קינסטליך (ראשון לציון), מאיה כץ (הרצליה) ויוני שטבון (נתניה) - הצעירים שחולמים על ראשות העיר.

המתמודדים הצעירים לבחירות המקומיות (צילום: עידו ארז)
המתמודדים הצעירים באולפן - מימין: עציוני, שטבון, כץ, קינסטליך וברקוביץ'. "אחד היתרונות הכי גדולים שלנו הוא שאנחנו אמיצים"(צילום: עידו ארז)
 

- עציוני, חיפה היא עיר שאומרים עליה: קצת קשישה.

עציוני: "נכון. העיר הכי מבוגרת בארץ היום. אבל לפני שלושים שנה, העיר הכי מבוגרת במדינת ישראל הייתה תל אביב הגדולה והיפה. בא בחור בשם צ'יץ', אמר: אני רוצה עיר צעירה. אני רוצה צעירים, פאבים, מסיבות. הוא שינה מיתוג, אמר: עיר ללא הפסקה. שלושים שנה אחורה, תראה את תל אביב ותראה את חיפה".

 

- מה אתה מביא לחיפה?

"קודם כל נביא את הצעירים, נשאיר את הצעירים, אנחנו מביאים את הניסיון שלי במשרד האוצר (היה עוזר אישי של השר כחלון). שנבין, להיות ראש עיר טוב, בראש ובראשונה זה להיות בירושלים, ולא בגלל שעופר שם, בגלל ששם התקציבים הגדולים ואת זה אתה צריך להביא לעיר, וחיפה נכשלת בזה בענק".

 

- מאיה כץ, למה פתאום באמצע החיים לרוץ לראשות עיר?

"זה לא באמצע החיים, אני מסיימת עשור אחרי שתי קדנציות גם כחברת מועצת העיר וגם כמ"מ וסגנית ראש העיר הרצליה, לצד ארבע שנים כיועצת שר החינוך, כך שאני מגיעה היום עם הרבה מאוד ניסיון. ברגע שיש מחלוקות תהומיות ביני לבין ראש העיר המכהן היום, החלטתי שהדבר הנכון הוא להמשיך להוביל את הדרך כפי שהתחלתי להוביל אותה כבר אז בגיל 22".

 

-עופר, אתה מתמודד עם אחד האסטרטגים הפוליטיים המוכרים בפוליטיקה הישראלית הארצית, זאב אלקין, ואתה מייצג את החילונים בירושלים, נכון?

ברקוביץ': "לא רק, אני מייצג ציבור ציוני רחב, אני חושב שאני מייצג את מי שהוא ירושלמי. כמי שנולד, גדל, חי את העיר, עבד בה בעשור האחרון - בדיוק כמו מאיה, שהתחלנו ב-2008 להיכנס לשלטון המקומי - לקחת אחריות על העיר. אני גם מייצג איזשהי אמירה אחרת של פוליטיקאים שמחויבים אך ורק לתושבים. לא למפלגות הגדולות, לא לליברמן, לא לדרעי".

 

- אתה מספיק מבוגר, או בוגר, כדי לנהל עיר בסדר גודל של ירושלים? יכול לנהל מיליארדים?

עציוני: "אני חייב להתפרץ ולענות לך. מארק צוקרברג, יצא לך להכיר? לא בחור מבוגר. קנצלר אוסטריה, בחור מבוגר? מנהל מדינה. הצעירים היום שולטים בכל מקום שתלך".

 

כץ: "אבל למה ללכת רחוק? רוביק דנילוביץ' לפני עשר שנים היה בחתך הגיל של כולנו והוא דוגמה לניהול מצוין של עיר".

המתמודדים הצעירים לבחירות המקומיות (צילום: עידו ארז)
דוד עציוני, חיפה. "אתמול יצאתי מחוג בית ובא אליי בחור מבוגר ואומר לי: תדע לך, העולם שייך למבוגרים שמבינים שהעולם שייך לצעירים"(צילום: עידו ארז)
  

- ראשון לציון: רז, אתה מתמודד פה בתוך אווירה של רק להתרחק מהשלטון המקומי, ודווקא עכשיו קופץ פנימה.

קינסטליך: "אני זקן השבט פה, הקמתי סיעת צעירים ב-2003, אני 15 שנים במערכת המוניציפלית. אוהב את המערכת, מאמין בה, עשיתי מהפכות בראשון בתחום של הצעירים ובכלל והגיע הזמן לשנות. כן, היום האווירה בראשון היא לא נעימה עם כל מה שקורה עם ראש העיר (נחקר בחשד לשוחד), אבל אני חושב שזה הזמן. שאנחנו כמי שגדלנו וחיים בעיר, צריכים להיכנס לוואקום הזה וליצור את השינוי שראשון צמאה לו היום. הגיע הזמן למנהיג צעיר, רציני, שרוצה שינוי וישר".

 

- יוני שטבון, אתה עושה דרך הפוכה ממה שעושים רוב הפוליטיקאים. אתה מגיע מהפוליטיקה הארצית, מהכנסת, למקומית בנתניה.

"קודם כל הסיפור של העשייה הציבורית היא בנפשי, כל מי שיושב כאן זה חבר'ה שהשליחות הציבורית נמצא פה בלי מניירות. זה גם השיח הצעיר ולדעתי הבריא שמביאים לפוליטיקה המקומית. אבל כן, אחרי שנים בכנסת למדתי דבר אחד פשוט, היכולת להשפיע על האזרח בקצה זה מהמדרכה, חינוך, יכולת לחיות חיים בריאים וטובים, נמצאים דווקא ברשויות המקומיות, בוודאי ראש העיר היום עם היכולות שניתנות לו , גם בחקיקה, גם ביכולת להגיע למגע בלתי אמצעי עם כל תושב ותושב, זה המקום האמיתי להשפיע, לשם אני הולך".

המתמודדים הצעירים לבחירות המקומיות (צילום: עידו ארז)
מאיה כץ, הרצליה. "יכולנו להישאר בכיסאות שלנו, להמשיך את אותו כוח אינרציה של מה שקורה היום - ובחרנו אחרת"(צילום: עידו ארז)
 

- אתם מרגישים כולכם שצעירים יכולים להשתלט על מערך השלטון המקומי?

עציוני: "חד משמעית. צעירים יכולים להשתלט, אבל יותר מזה, חייבים להשתלט. בשביל לשנות את הראש, לשנות את החשיבה. חשיבה מחוץ לקופסה, נמרצות, עבודה קשה, זה תכונות של צעירים".

 

ברקוביץ': "אני התחלתי את הקמפיין בתחושה שהגיל הצעיר הוא חסרון. היום אני חושב שזה יתרון. צריך לבוא עם אנרגיה, עם להט לשינוי. לא סתם אנשים צעירים הובילו מהפכות בעולם ומובילים מהפכות היום בשלטון המקומי בישראל, יש משהו בראייה הנקייה, אולי אפילו טיפה נאיבית, החולמת, שמבקשת לתקן את העולם, שנחושה מאוד, שיש בה הרבה מאוד הקרבה".

 

שטבון: "הפוליטיקה הוותיקה שעשתה הרבה דברים טובים הפכה למשהו מאוד ריכוזי ועסקני. המהלך הזה של פוליטיקאים צעירים, אנשי ציבור צעירים שנכנסים, משחררים את הפקק הזה שנקרא ברשויות המקומיות וזה הדבר היפה שרואים בשטח".

 

כץ: "קודם כל אפשר לראות את מהפכת דפוסי ההצבעה בכלל בעולם, ואני מאמינה שהם יגיעו גם לישראל, גם בזירות המקומיות ולאחר מכן בזירה הארצית. יש התעוררות מאוד משמעותית היום בקרב צעירים".

 

עציוני: "הצעיר זה היתרון. אתמול יצאתי מחוג בית ובא אליי בחור מבוגר ואומר לי: תדע לך, העולם שייך למבוגרים שמבינים שהעולם שייך לצעירים".

 

שטבון: "הסיפור של צעירים מעבר למילה הזו, זה חיבור אמיתי לשטח. אחד הדברים שאנחנו רואים הרבה זה המילה הסתאבות שאנחנו לא אוהבים אותה אבל היא נמצאת, זה ההסתגרות בתוך המשרד הקריר, ולאט לאט הופך להיות שהפוליטיקה המקומית הפכה לאיזה מגדל שן".

המתמודדים הצעירים לבחירות המקומיות (צילום: עידו ארז)
"חשיבה מחוץ לקופסה, נמרצות, עבודה קשה, זה תכונות של צעירים"(צילום: עידו ארז)
 

- היום ראשי עיר מנותקים מהציבור?

עציוני: "חלקם כן, חלקם לא".

 

קינסטליך: "הציבור אומר: נגמר העידן של ראש העיר, הראיס הגדול. היום התושבים רוצים ראש עיר צעיר שמסתכל להם בגובה העיניים, שנפגש איתם ברחוב".

 

- אבל זאת הבטחה שכולם מבטיחים לפני ואז שוכחים.

כץ: "אנחנו לא צריכים להיות מה שאנחנו לא, כי זה בדיוק מה שאנחנו. זה ההבדל בין הגוורדיה הותיקה לצעירה, כי זה פשוט אנחנו".

 

עציוני: "אחד היתרונות הכי גדולים שלנו הוא שאנחנו אמיצים. ומה זה אומר? אמיץ מת פעם אחת, פחדן מת כל יום. למה? כי אמיץ הולך, רואה את המטרה ומבצע אותה. אנחנו כולנו צעירים אבל כולנו אמיצים, הולכים להתמודד על ראשות עיר, לכאורה דבר מפחיד, ולא מפחדים, עושים את זה. אם היינו מפחדים היינו מתים יום יום".

המתמודדים הצעירים לבחירות המקומיות (צילום: עידו ארז)
רז קינסטליך, ראשון לציון. "ראש העיר צריך להתעסק עכשיו בטיהור שמו ולהילחם על חפותו, והגיע הזמן להשאיר את המפתחות"(צילום: עידו ארז)
 

קינסטליך: "אני הקמתי סיעת צעירים ב-2003, הייתי בחור בן 23, שסבל מהמערכת העירונית, יום אחד ב'ידיעות אחרונות' היתה כותרת: הצעירים הולכים להשפיע, גיל ההצבעה יורד ל-17, אמרתי יאללה נקים מפלגת צעירים, אכנס להם לעורק הראשי, אני אעשה את השינוי כי אף אחד לא התייחס אליי. הייתי דופק בדלת בעירייה, מי אתה בכלל, זה פשוט אי אפשר היה להסביר. קראתי לסיעה שלי צב"ר - צעירים בעד ראשון. אחד מסגני השרים יצא בעיתונות המקומית ואמר 'צבר זה חומוס, מה הסיכוי שלהם להיכנס למועצה'. ומאז ועד היום אני מכהן וכל קדנציה אני מכפיל את הכוח שלי ולא סתם".

 

- כל מפלגות הצעירים לאורך השנים, כולל ב-99' שהייתה מהומה סביב הגיוס, לא הצליחו להיכנס לכנסת.

שטבון: "אנחנו רצים לראשות העיר. אחד הדברים שאני אומר על עצמי, זה להבין שלא כל השכל נמצא אצלי ולא כל הניסיון אצלי".

 

כץ: "אני הקמתי רשימה בגיל 22, זה מלחיץ. בכלל להיכנס לעולם שאתה לא מבין מה זה, אגב מאותן נסיבות כמו של רז. רוב האנשים שנמצאים פה וגם שרצים בכל הארץ, מקדנציה לקדנציה שוברים תקרות זכוכית. אני רוצה לראות את האדם שינסה על כל אחד מאיתנו להפעיל אותן שיטות ומניפולציות. אנחנו נמצאים פה ומי שהיה סגן או ממלא מקום, יכולנו להישאר בכיסאות שלנו, להמשיך את אותו כוח אינרציה של מה שקורה היום - ובחרנו אחרת".

 

- דבר אחד טוב על ראש העיר המכהן וגם משהו שאתה הולך לשנות ביום הראשון לתפקיד.

שטבון: "ראשת העיר (מרים פיירברג) במשך עשרים שנה עשתה דברים נפלאים, פיתחה את העיר, נתניה עברה שינוי מאוד משמעותי. דבר שצריך מאוד להשתנות - יש חמישים אחוז מתושבי העיר שנשארו מאחור והם תושבי שכונות מרכז העיר, הפכו להיות נתניה 2. אצלי אין נתניה 2, יש נתניה אחת שכולם אמורים לקבל את השרות בגובה העיניים. ביום הראשון לתפקיד, בונה את תכנית מאה הימים, נותן נשיקה חזקה לאשתי ויוצא לדרך".

המתמודדים הצעירים לבחירות המקומיות (צילום: עידו ארז)
יוני שטבון, נתניה. "אחרי שנים בכנסת למדתי שהיכולת להשפיע על האזרח בקצה נמצאת דווקא ברשויות המקומיות"(צילום: עידו ארז)

ברקוביץ': "היינו שותפים של ברקת להוביל בירושלים מהפכה גדולה. בהיי-טק, בתרבות, בהרבה נושאים, בסופו של דבר הוא החזיר את הספינה הירושלמית לכיוון הנכון. השנתיים האחרונות פחות טובות. הדבר הראשון שאשנה כראש עיר הוא הנושא של הניקיון. על הסינמה סיטי אמנם נאבקנו כדי שלא תהיה כפייה דתית והיזמים החליטו לא לפתוח בשבת. אנחנו גם לא בעד כפייה חילונית. אני מתכוון לצאת לשטח כאדם צעיר, כל שבוע לשכונה אחרת, להגדיל את התקציבים, לקנוס את המלכלכים ולעשות מהלך עמוק לשינוי תרבות הניקיון בירושלים".

 

עציוני: "אני אומר תודה לראש העיר (יונה יהב) על 15 שנים, ותודה שהוא עוזב אותנו והצעירים יוכלו להישאר בעיר, ויוכלו לחזור לעיר, כי בזה הוא נכשל באופן טוטאלי. המשימה שלי היא הצעירים והעסקים. חיפה היא עיר בקריסה כלכלית, נקודה. עשרים אחוז ירידה בגביית מס הכנסה מעסקים בחיפה כשבכל הארץ עליה של כ-14 אחוזים. אנחנו נביא איזור עדיפות לאומית. ראש עיר לא צריך להיות אדריכל ולא צריך להיות מנכ"ל, ראש עיר צריך להיות בעל חזון, הוא צריך להוביל ולתת את הכלים לאנשים שמקיפים אותו".

 

- היה שר אוצר לפני לא הרבה שנים שאמר שלא צריך להיות שר אוצר עם ידע כלכלי, ובסוף אתה יודע איפה הוא היום.

עציוני: "אני מכיר קצת את שר האוצר האחרון, שלוש שנים איתו".

 

- אבל את זה שלפניו, ציטטת אותו קצת, לא?

"לא. למדתי את שר האוצר האחרון שעשה עבודה מדהימה לעומת שר האוצר שלפניו שעשה לא מי יודע מה".

 

קינסטליך: "דב צור היה ראש עיר טוב, עשר שנים, אבל מספיק. הוא צריך להתעסק עכשיו בטיהור שמו ולהילחם על חפותו, והגיע הזמן להשאיר את המפתחות. אין לי מילה רעה להגיד על דב. הדבר הראשון שאני הולך להשקיע בו זה משהו שאני מאוד מאמין בו, שהשקעה בתלמיד זה השקעה לעתיד - חינוך, חינוך, חינוך".

המתמודדים הצעירים לבחירות המקומיות (צילום: עידו ארז)
עופר ברקוביץ', ירושלים. "לא מחויב למפלגות הגדולות, לא לליברמן, לא לדרעי"(צילום: עידו ארז)
  

כץ: "אני רוצה קודם כל להגיד שמשה (פדלון, ראש העיר) הוא בן אדם טוב, ההתמודדות שלי היא התמודדות בעד עצמי ולא התמודדות נגדו, יש הרבה מועמדים אחרים. אחת מהבעיות המרכזיות, שם גם ליבת המחלוקת המרכזית בינינו, זה נושא פיתוח תוכניות המתאר ומדיניות מינהל הנדסה. זה אחד הדברים הראשונים שאעשה עם כניסתי לתפקיד, גם כי אין לנו ברירה".

 

- איך הרצליה תיראה בעשרים השנים הבאות?

"עם בינוי שפוי לצד פיתוח של תשתיות בתחום הניקוז, מים, תחבורה, פרוגרמות של חינוך, בהתאם לגידול הדמוגרפי וכמובן הכל בצורה מתוכננת היטב, מדויקת, לפי אופי וצביון של כל שכונה ושכונה".

 

- הצבעה מהירה ביניכם, הגבלת קדנציה לראשי ערים?

קינסטליך, עציוני: "בעד".

 

ברקוביץ': "שלוש קדנציות".

 

שטבון: "שתיים-שלוש".

 

עציוני: "אבל זה לא יקרה. צריך להזכיר, פעם ראשונה שיש יום שבתון בבחירות המקומיות, שייצאו החברה להצביע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
המועמדים באולפן
צילום: עידו ארז
מומלצים