שתף קטע נבחר

מחקר מאשר - תרופת ההרזיה בטוחה. כמה תורידו בשנה?

בעבר הורדו תרופות הרזיה מהמדפים כי הגבירו את הסיכון למחלות לב וכלי דם. מחקר נרחב בדק את השפעת התרופה בלוויק להפחתה במשקל על הסיכון ללקות במחלות לבביות בקרב 12 אלף נבדקים. התוצאות - התרופה אינה מסוכנת ללב. הנבדקים שנטלו את התרופה השילו בממוצע יותר מ-4 ק"ג בשנה

מחקר חדש שהוצג השבוע בכנס איגוד הקרדיולוגים האירופאי (ESC) במינכן מצא כי התרופה בלוויק הניתנת כטיפול להפחתה במשקל ודיכוי תיאבון אינה גורמת לנזק ללב ולכלי הדם. בעבר, תרופות להרזיה ודיכוי התיאבון הוסרו מהמדפים בין היתר בשל תופעות לוואי של פגיעה בתפקודי הלב.

 

המחקר, אשר בוצע באוניברסיטת הרווארד שבבוסטון ארצות הברית, עקב אחר 12 אלף איש בעלי עודף משקל  או עודף משקל חריג (obese) שסבלו ממחלות לבביות או שהיו בסיכון מוגבר לתחלואה לבבית על פני חמש שנים.

 

עוד בנושא:

סכנה: כדורי ההרזיה הלא חוקיים שכובשים את שוק הדיאטה

למה התרופות להורדת משקל יורדות מהמדפים?

ה-FDA אישר: כדור הרזיה חדש המדכא תיאבון

 

המשתתפים במחקר, שגילם הממוצע היה 64 חולקו לשתי קבוצות – הקבוצה הראשונה קיבלה שתי מנות יומיות של לורקסרין, החומר הפעיל בתרופה, במינון של 10 מ"ג ואילו הקבוצה השנייה נטלה פלצבו. המשתתפים בשתי הקבוצות נדרשו גם לשינויים באורח חיים ובתזונתם.

 

התרופה לדיכוי התיאבון לא הגבירה סיכון למחלות לב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התרופה לדיכוי התיאבון לא הגבירה סיכון למחלות לב(צילום: shutterstock)

 

תוצאות המחקר, אשר התפרסם בכתב העת New England Journal of Medicine, הראו כי יותר מ-38% מהמשתתפים שנטלו את התרופה הפחיתו לפחות חמישה אחוזים ממשקל גופם לאחר שנה לעומת 17.4% מהמשתתפים בקבוצת הביקורת.

 

ירידה במשקל של לפחות 10% נצפתה בקרב 14.6% מהמשתתפים שנטלו את התרופה לעומת 4.8% בקבוצה המקבילה.

 

לאחר שנה של נטילת התרופה הפחיתו הנבדקים בממוצע 4.2 קילוגרם לעומת 1.4 קילוגרם בקבוצה שנטלה פלצבו.

 

לאחר 40 חודשים של טיפול, הפחיתו המשתתפים שנטלו את התרופה בממוצע 4 קילוגרמים ממשקל גופם לעומת 2.1 קילוגרמים בקבוצת הביקורת.

 

 

בלוויק לכתבה בלבד ( )
ד"ר בוהולה (מימין) ופרופ' נילסן בדיון בכנס הקרדיולוגיה במינכן
 

מעקב שביצעו החוקרים אחר המשתתפים במחקר לאחר שלוש שנים וארבעה חודשים, גילה כי נטילת התרופה לא השפיעה על הסיכון ללקות בהתקף לב, שבץ מוחי  או מחלות לבביות אחרות.

 

84 משתתפים מהקבוצה שנטלה את התרופה לקו בשבץ לעומת 98 בקבוצת הביקורת. 90 מהמשתתפים מהקבוצה שטופלה בבלוויק מתו כתוצאה מתחלואה לבבית לעומת 86 בקבוצה המקבילה.

 

"עד כה מטופלים ורופאים חששו ליטול או לרשום את התרופה, ובצדק", מתארת ד"ר ארין בוהולה מבית החולים לנשים בבוסטון, שהובילה את המחקר. "ההיסטוריה של תרופות להפחתה במשקל מראה כי לתרופות הללו יש השלכות מורכבות".

 

תוצאות ההשפעה של התרופה על משקל המשתתפים ( )
תוצאות ההשפעה של התרופה על משקל המשתתפים

 

"קשר הדוק בין השמנת יתר ותוחלת חיים קצרה"

במענה לשאלה האם שיעור ההפחתה במשקל לאחר נטילת התרופה הוא משמעותי מספיק כדי שתמליץ עליה עבור מטופליה השיבה ד"ר בוהולה כי "זו שאלה טובה. אני חושבת שמדובר בהחלטה אינדיווידואלית. חשוב לזכור שהנתון של ההפחתה במשקל הוא ממוצע של כ-6,000 נבדקים.

 

"היו נבדקים שהשילו יותר מארבעה קילוגרמים. זה יותר טוב מההיצע של התרופות כיום. חשוב גם להדגיש כי המחקר בוצע על אנשים בעלי עודף משקל, כך שעצם ההפחתה המהווה בדרך כלל שינוי מגמה במשקל גופם, מעלייה במשקל לירידה, היא בעלת ערך. החשיבות המרכזית של המחקר שביצענו הייתה לבחון האם התרופה בטוחה לשימוש מבחינה קרדיולוגית או לא, ובנושא הזה התוצאות של המחקר מובהקות".

 

בדיון שהתקיים בכנס במינכן, בירך פרופ' פיטר נילסן מאוניברסיטת לונד שבשוודיה על תוצאות המחקר וציין כי "קיים צורך אמיתי במידע על בטיחות תרופות להרזיה ולכן יש ערך רב למחקר הזה, אך בטווח הרחוק ההבדל בין הקבוצות היה של 1.9 קילו. במחקר גם חסר מידע על השפעה של התרופה על דיכאון. זה מידע חשוב כי ידוע לנו שתרופות אחרות להרזיה גרמו לדיכאון בקרב חלק מהמשתמשים".

 

פרופ' רונן רובינשטיין, מנהל היחידה לדימות הלב בבית החולים כרמל בחיפה ומזכ"ל איגוד הקרדיולוגים הישראלי אמר לאחר פרסום תוצאות המחקר כי "תרופות ישנות להרזיה הורדו מהמדף לאחר שהתברר כי הן פוגעות במסתמי הלב, ולכן המחקר שהוצג חשוב. ירידה במשקל היא אחת הדרכים החשובות במניעת מחלות בכלל ומחלות לבביות בפרט.

 

"ירידה במשקל מפחיתה לחץ דם ואת הסיכון לחלות בסוכרת, שני גורמי סיכון מרכזיים לתחלואת הלב. השמנת יתר קשורה בקשר הדוק לתוחלת חיים קצרה. בפועל, כשמביטים סביב ניתן לשים לב שמרבית האנשים שמגיעים לגיל מתקדם הם לא בעלי עודף משקל".

 

הכתב היה אורח של חברת טבע, בכנס איגוד הקרדיולוגים האירופאי שנערך במינכן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נבדקים השילו 4 ק"ג בממוצע
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים