שתף קטע נבחר

מחאת קוד לבוש בבתי הספר: "להפסיק למדוד לילדות את אורך המכנסיים"

ארגונים חברתיים קוראים לשוויון בעקבות אכיפה מוגברת של לבוש התלמידות לעומת זה של התלמידים. "החלת קוד צניעות ואכיפתו בבתי הספר הממלכתיים היא עוד דוגמה להקצנה", אמרה נשיאת הפורום החילוני בריאיון לאולפן ynet

 

 

רגע לפני תחילת שנת הלימודים, קוראים ארגונים חברתיים להנהיג קוד לבוש אחיד בבתי הספר. בארגונים טוענים כי היעדר הנחיות ברורות מצד משרד החינוך בעניין, הביאו למציאות שבה תלמידות מתבקשות להתלבש, בין היתר, בלבוש ארוך יותר ממה שמותר לבנים.

 

בעקבות כך יוצאים הפורום החילוני ושדולת הנשים בישראל בקמפיין תחת הכותרת "לא לקוד הצניעות בבתי הספר". בארגונים מספרים על אכיפה מוגברת של קוד הלבוש בקרב תלמידות לעומת התלמידים בטיולים השנתיים ועל תלמידות שנשלחו הביתה במהלך יום הלימודים על מנת להחליף בגדים.

 

לפי תקנון הלבוש החדש שמציעים הארגונים, אין פנייה למין מסוים ויש התייחסות כללית יותר לפרטי הלבוש ולא על אורכם. במקום "מכנסונים", "גופיות ספגטי" ו-"חולצות בטן" - ייכתב בתקנון כי על הלבוש להיות "מכבד" או "הולם".

 

אין התייחסות לשוויון בין המינים 

חוזר מנכ"ל משרד החינוך מ-2010 בנושא התלבושת האחידה קובע כי כל בית ספר בוחר את מדיניות קוד הלבוש בהתאם לראות עיניו ובהליך שיתופי עם המורים, ההורים והתלמידים.

 

"ההחלטה בדבר סוג התלבושת האחידה, צבעה, הסמל והכיתוב שיופיעו עליה תתקבל באמצעות תהליך חינוכי משתף שיהיו שותפים לו הצוות החינוכי של בית הספר, התלמידים וההורים", נכתב בחוזר. עם זאת, אין שום התייחסות בחוזר לשוויון בין המינים, מה שבפועל מאפשר הנהגת מדיניות שונה לתלמידים ולתלמידות בכל הנוגע לתלבושת האחידה בבית הספר.

לפי תקנון הלבוש החדש שמציעים הארגונים, אין פנייה למין מסוים (אילוסטרציה) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לפי תקנון הלבוש החדש שמציעים הארגונים, אין פנייה למין מסוים (אילוסטרציה)(צילום: shutterstock)

"בטיול השנתי בבית הספר של בתי, התלמידים התבקשו להגיע בלבוש ארוך, אך ההוראה נאכפה רק בנוגע לתלמידות", מספרת אם לתלמידה ממרכז הארץ. "הבנים עלו על האוטובוס ולבנות עשו בעיות משום שחלקן לא באו בלבוש ארוך. היינו רוצים שידברו יותר על קוד לבוש הולם, במקום על צניעות. מדובר על סיטואציות שהן לא נעימות לתלמידות שעומדות בכניסה לבית הספר בגיל ההתבגרות. בני נוער מאוד מרוכזים במראה שלהם. למה צריך להסתכל על הרגליים של התלמידות שלנו?".

 

"להעיר לילדות ונערות על מה שהן לובשות משדר להן שהן אובייקט מיני, ושהן צריכות להתכסות כדי לא לגרות את הבנים", אמרה מיכל גרא מרגליות, מנכ"לית שדולת הנשים בישראל, בריאיון לאולפן ynet. "הצניעות היא תמיד ביחס למה שהן לובשות, ולא נוגעת לחבריהן, והאכיפה בבתי הספר של קוד צניעות היא משפילה ומזיקה. בשנה האחרונה הגיעו אלינו יותר מדי סיפורים על אכיפה מדוקדקת של אורך מכנסיים ועל ילדות שנשלחו הביתה להחליף בגדים באמצע יום לימודים, במקום להשתתף בשיעור, ובניגוד להנחיות משרד החינוך".

 

היא אמרה עוד כי "זה דבר אחד להגדיר שלבית הספר יש להגיע בלבוש מכבד, ולא ניתן להגיע לבית הספר בחולצות גזורות ובכפכפים, ודבר שונה לחלוטין למדוד לילדות ולנערות את מספר הסנטימטרים במכנסיים או של השרוולים. אנחנו קוראות להורים להשתתף בדיונים, כפי שמאפשר משרד החינוך, ולמנוע החלת כללי צניעות על ילדיהם וילדותיהם".

 

מיכל שליו רייכר, נשיאת הפורום החילוני, אמרה: "החלת קוד צניעות ואכיפתו בבתי הספר הממלכתיים היא עוד דוגמה להקצנה. בתי הספר צריכים לשקף את רוח הקהילה שבה הם פועלים. אין מקום לקוד צניעות בלתי שוויוני מגדרית או להסתכלות על בנות צעירות כעל אובייקט מיני. אנו פונים לכל בתי הספר לפעול ביחד עם ההורים והתלמידים ולהימנע לחלוטין מאכיפה מבזה וביוש ילדות ונערות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים