שתף קטע נבחר

קרע בין הולנד לפקיסטן בגלל קריקטורות על מוחמד

מנהיג הימין ההולנדי חירט וילדרס מתכוון לערוך בפרלמנט תחרות איורים שבהם תוצג דמותו של נביא האיסלאם כדי לבחון את גבולות חופש הביטוי. פקיסטן, שבה חילול הקודש יכול לגרור עונש מוות: "הם לא מבינים כמה הם פוגעים". אלפי איסלאמיסטים הכריזו על צעדת מחאה לבירה, חשש ממהומות

מפלגה איסלאמיסטית בפקיסטן קראה היום (ד') לגרש את שגריר הולנד מהמדינה על רקע כוונתו של מנהיג "מפלגת החירות" מהימין הקיצוני בהולנד, חירט וילדרס, לערוך תחרות קריקטורות שבמרכזה עומדת דמותו של הנביא מוחמד.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

הולנד פקיסטן משבר תחרות קריקטורות מוחמד חירט וילדרס חרט וילדרס (צילום: AFP)
חירט וילדרס וקריקטורה של הנביא מוחמד על גיליון המגזין הסטירי הצרפתי "שרלי הבדו" שבו בוצע ב-2015 טבח בשל קריקטורות דומות(צילום: AFP)

אלפי פעילים של מפלגת תחריק א-לבייק – שהגיעה בחודש שעבר למקום החמישי בבחירות, בין השאר בזכות העובדה שהציגה את עצמה כמי שמגינה על החוקים נגד חילול הקודש – התאספו היום בעיר לאהור שבמזרח פקיסטן, הפגינו והכריזו על צעדה המונית לבירה איסלאמאבד. מנהיג המפלגה, חדים חוסיין ריזבי, מתכוון להוביל הפגנות מחאה כדי ללחוץ על ראש הממשלה החדש של פקיסטן, כוכב הקריקט לשעבר אימראן חאן, לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם הולנד.

 

פקיסטן כבר הגישה תלונה לממשלת הולנד על כוונתו של וילדרס, חבר הפרלמנט ההולנדי, לערוך את תחרות הקריקטורות. וילדרס מתכוון להציג את הקריקטורות על קירות החדר המוקצה למפלגתו בפרלמנט. הוא טוען שמאות בני אדם כבר ביקשו להציג את יצירותיהם בתחרות.

רצה למנוע מכירת קוראן. וילדרס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רצה למנוע מכירת קוראן. וילדרס(צילום: EPA)

ראש ממשלת הולנד מארק רוטה אמר בשבוע שעבר כי תחרות הקריקטורות היא לא משהו שהוא עצמו היה עושה וכי ממשלתו אינה קשורה אליה. ראש הממשלה הפקיסטני אימראן חאן אמר אתמול: "הם לא מבינים כמה הם פוגעים כשהם עושים את המעשים האלה".

 

ממשלת פקיסטן חוששת שהמחאה של מפלגת תחריק א-לבייק תצבור תאוצה ותגרום לטלטלה ביטחונית. בשנה שעברה התלקח עימות בין המפלגה לבין הממשלה הקודמת, ובמהלכו חסמו תומכי המפלגה למשך כמעט שלושה שבועות כביש מהיר המוביל לאיסלאמאבד. הסיבה למחאה הייתה הניסוח של חוק בחירות שבמסגרתו הוחלפה שבועה דתית בהצהרה פשוטה אחרת. המפלגה טענה כי מדובר בחילול הקודש. מפלגת השלטון נאלצה אז לקבל את התפטרותו של שר המשפטים זהיד חמיד, שהואשם באחריות לשינוי, אחרי ששבעה בני אדם נהרגו וקרוב ל-200 נפצעו במהלך הניסיון הכושל של המשטרה לפזר את המפגינים.

המהומות בפקיסטן בשנה שעברה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המהומות בפקיסטן בשנה שעברה(צילום: רויטרס)
 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ציור דמותו של הנביא מוחמד או של אללה, אפילו בהקשר חיובי, הוא דבר אסור באיסלאם ונחשב לפוגעני למדי. בפקיסטן חילול הקודש הוא עבירה שבגינה אפשר לגזור עונש מוות.

 

לחירט וילדרס, שמפלגתו הגיעה למקום השני בבחירות במרץ שעבר, יש היסטוריה ארוכה של אמירות בוטות נגד האיסלאם. בעבר אמר שהאיסלאם היא דת טוטליטרית וקרא לאסור מכירת ספרי קוראן בהולנד. "מאיימים על חופש הביטוי, במיוחד כשמבקרים את האיסלאם", אמר וילדרס. "אנחנו לעולם לא צריכים לקבל את זה. חופש הביטוי הוא החירות החשובה ביותר שלנו".

 

אתמול דיווחו כלי תקשורת בהולנד כי פקיסטני בן 26 נעצר בהולנד בחשד שאיים לרצוח את וילדרס. מנהיג הימין הקיצוני חי זה שנים תחת אבטחה כבדה בשל איומים חוזרים ונשנים לרצוח אותו בשל דבריו על האיסלאם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
וילדרס וקריקטורת מוחמד על שער שרלי הבדו
צילום: AFP
מומלצים