עוד חודש של דמים באתרי הבנייה: האם ההסתדרות תשבית את המשק?
הקטל לא פוסק: שישה עובדי בניין קיפחו את חייהם באוגוסט, חלקם באתרים בהם כבר התרחשו תאונות קטלניות השנה. הפעילים העוסקים בתחום מצפים כי בהסתדרות יממשו את הבטחתם להשבית את המשק במחאה על אוזלת היד של הרשויות
חודש אוגוסט היה קטלני במיוחד בענף הבניין. בסך הכל התרחשו 28 תאונות עבודה באתרי בנייה בישראל שדווחו על ידי מד"א, בהן נהרגו שישה עובדים ונפצעו 23 באורח בינוני וקשה. זאת על אף שעשרות אלפי עובדי בניין יצאו לחופשה של שבוע לרגל עיד אלאדחא (חג הקורבן) ולא עבדו באתרי הבנייה במהלכה. מאז תחילת השנה נהרגו 29 עובדים בענף המדמם.
ההרוג האחרון בחודש החולף היה מוחמד נסראללה חמדאן, בן 33 במותו, ממג'ד אל-כרום שבגליל, שהותיר אחריו אישה ושני ילדים קטנים, בת 6 ובן 4. חמדאן איבד את חייו כתוצאה מתאונת עבודה שהתרחשה בעבודות בניית נמל חיפה החדש, נמל המפרץ. ההרוג, צוללן במקצועו, הועסק דרך חברת "נחשון", ונפצע באורח אנוש במהלך העבודה מתחת למים. מותו נקבע זמן קצר לאחר מכן.
זו התאונה הקטלנית השנייה בשטח הנמל בתוך כשנה - ביולי 2017 נהרג ג'מיל חסן מאבו סנאן, קבלן ביוב, שנפל מגובה לתוך פיר ביוב. עבודות הבנייה בנמל מבוצעות על ידי "שותפות אשטרום-שפיר". לפי נתוני נרתמים, המופעל על ידי הארגונים קו לעובד ומען, מאז 2017 נהרגו 3 עובדים באתרים בביצוע קבוצת אשטרום, ומאז 2016 נהרגו 5 עובדים באתרים בביצוע שפיר הנדסה, אולם שלושה מההרוגים היו בתאונות דרכים באתרי בנייה, שאינן מוכרות לפי חוק כתאונות עבודה.
באשטרום ושפיר הפנו את בקשת התגובה למעסיקה הישירה, נחשון, שאחראית על העבודות התת-ימיות בנמל ושלא מסרה את תגובתה. אולם את עומר קאסם סאלמה, דודו של חמדאן וחבר המועצה מג'ד אל כרום, זה לא מפתיע. "זה מה שקורה בארץ, כל אחד מפיל את האחריות על השני, ככה זה עובד, אבל אני אעמוד על כך שהפעם זה לא יקרה. מי שאחראי צריך למצות את הדין, בכל השרשרת", אמר בשיחה עם ynet.
סאלמה, שבמקצועו הוא מהנדס בניין, ממונה בטיחות ומדריך עבודה בגובה, מכיר היטב את תחלואי הענף. "אני עמדתי על זה שיהיה ניתוח של הגופה חרף התנגדות המשפחה, כדי שיהיו הוכחות בבית המשפט", אמר. "אנחנו אנשים מאמינים, אבל כשנקום מהאבל, אני מתכוון ללכת עם זה עד הסוף כדי שהאשמים ייענשו ומקרים כאלה לא יישנו".
לדבריו, "אנחנו עוד לא יודעים בדיוק מה קרה שם, נמתין לתוצאות החקירות, אבל אנחנו יודעים שהוא נשאב לצינור שנועד לשאוב שאריות מעבודת הבנייה ועד שהוציאו אותו מהמים הוא היה ללא רוח חיים. אבל אני יודע היטב מה קורה בתחום הזה במדינה, לא אוכפים את החוק כמו שצריך כי לא רוצים להשקיע כסף, והנה קרה עוד מקרה, שלא ציפינו שיקרה גם מתחת למים".
מדובר באסון שני שפוקד את המשפחה, ששכלה את אחיו של חמדאן לפני שש שנים בנסיבות טרגיות. "חמדאן עבד כצוללן ועשה ריתוכים מורכבים מתחת למים", אומר סלאמה. "שמענו על האסון לאחר שכבר החלו להתפרסם דיווחים על כך שעובד בנמל נהרג. כי כולם ידעו במה הוא עסק ואנשי הכפר הגיעו לבית כדי לברר אם זה הוא. קיבלנו את זה קשה והיינו מזועזעים. ההורים במצב מאוד קשה. דאגנו שמישהו יהיה עם הילדים הקטנים, אשתו עוד לא מאמינה למה שקורה סביבה. זו טרגדיה איומה".
עלייה של כ-20% במספר ההרוגים
בסך הכל, מתחילת השנה נהרגו כאמור 29 עובדים בתאונות עבודה בבניין, נוסף לשני עוברי האורח, תושב חולון בן 21, שנפגע מקרש שנפל ליד אתר בנייה ברחוב אצ"ל שבעיר, ונטע רוטמן (52) מקריית אונו, שנהרגה מקריסה של מנוף על רכבה בכפר סבא. נתונים אלו מצביעים על עלייה משמעותית של כמעט 21% במספר ההרוגים לעומת התקופה המקבילה ב-2017, אז קיפחו את חייהם 24 עובדים בתאונות עבודה בענף.
עו"ד ניקולא גדיר מקו לעובד, יוצאת נגד אוזלת היד של המשרדים האמונים על האכיפה של חוקי הבטיחות בענף וקוראת להכריז על מצב חירום באתרי הבנייה. "מדובר בעלייה מדאיגה במספר ההרוגים, שאמורה להדיר שינה מעיניהם של השרים האחראים וגורמי האכיפה, שמחדליהם המתמשכים גובים חיי אדם", היא אומרת בשיחה עם ynet. "למרות זאת, הם אינם מכריזים על מצב חירום בענף הבנייה, ואינם נוקטים בצעדים מיידים להגברת האכיפה וההרתעה".
ההסתדרות תממש את הבטחתה?
כעת, עם בוא ספטמבר, הפעילים בתחום ממתינים שההסתדרות תממש את הבטחתו של היו"ר אבי ניסנקורן, בדבר השבתת המשק לאות סולידריות עם עובדי הבניין ובמחאה על אוזלת היד של גורמי האכיפה.
"ריבוי תאונות העבודה בבניין במהלך הקיץ העיר את ההסתדרות מתרדמתה וגרם לה להצהיר על כוונתה להשבית את המשק אחרי החגים", אמרה. "ההצהרות של ניסנקורן, שנזכר כי הוא מייצג גם את העובדים השקופים על הפיגומים, ייבחנו במהלך החודש הקרוב".
מההסתדרות נמסר ל-ynet כי "אם לא יהיה שינוי בפעילות המדינה מיד לאחר החגים נכריז סכסוך כללי במשק".
שלושה פועלים נהרגו באותו יום
חברה נוספת ששבה ובלטה החודש בתאונות קטלניות היא "אלקטרה בנייה", שב-13 באוגוסט נהרגו שני פועלי בניין באתר בנייה שלה ברחוב המעיין 15 בראש העין. זו התאונה הקטלנית השנייה המתרחשת באתרי החברה תוך שנה, כאשר באוגוסט 2017 נהרג באתר סמוך דונג גוואן צ'ינג, בן 40 במותו, לאחר שנפל מגובה 6 קומות. בסך הכל, בשלוש השנים האחרונות נהרגו 9 עובדים באתרים בביצוע או ייזום החברה.
בתאונה האחרונה נהרגו אבראהים זכריה מוחמד אלחדידי, בן 32 במותו, ורמי עבדללה עלי בדר, בן 34 במותו, שניהם מבית לקיא (ליד ראמללה), כאשר הפיגום עליו עמדו קרס והם נפלו למותם. השניים נמצאו ללא סימני חיים עם פגיעות רב-מערכתיות ומותם נקבע במקום. עובד נוסף, שנפל איתם, נפצע קל ופונה לטיפול בבית החולים בילינסון. לאתר הוצא צו הפסקה עבודה והמשטרה פתחה בחקירה.
לא היתה זו התאונה הקטלנית היחידה ביום המדמם של ה-13 בחודש. בן יאג'ון, אזרח סין, בן 36 במותו, נהרג אף הוא באותו יום באתר בנייה של חברת תדהר בנייה בע"מ ברחוב אחיסמך בלוד, כתוצאה מנפילה מגובה 4 קומות. לאתר הוצא צו הפסקת עבודה.
תאונות קטלניות שבות ומתרחשות באותם אתרי בנייה
מספר ימים לפני כן נהרג מוחמד נסר, בן 65 במותו, מהכפר דיר אל-עסל, כתוצאה משק בטון שנפל עליו ממנוף הסמוך לאתר הבנייה של אשכול פרויקטים בו הועסק, ברחוב יובל נאמן בתל אביב. המשטרה עיכבה ארבעה בעלי תפקידים באתר בחשד לגרימת מוות ברשלנות.
גם במקרה זה, מדובר בתאונה הקטלנית השנייה בשנה באותו האתר, כאשר בנובמבר 2017 נפצע בו כתוצאה מנפילה מגובה סאלם אבהרהים אלאעסם, ונפטר מספר ימים לאחר מכן בבית החולים, בגיל 49 בלבד.
"אין חמור מכך ששמן של אותן חברות קבלניות עולה שוב ושוב בהקשר לתאונות עבודה קטלניות", אומרת עו"ד ניקולא. "החודש קיבלנו תמונה עוד יותר מצמררת לחומרת המצב ולכשלונן של רשויות האכיפה והחקירה, כאשר חלק מהתאונות הקטלניות, התרחשו באתרים שכבר נהרגו בהן עובדים.
"החברות הקבלניות מוכיחות שוב ושוב שהן אינן לומדות מהתאונות המתרחשות באתריהן ושאינן עושות ומשקיעות כנדרש לשם מניעת אובדן החיים של עובדיהן", הוסיפה. "אם רשויות החקירה והאכיפה לא יתעשתו ויגבירו באופן מוחשי את רמת האכיפה ואם לא יפעילו יד קשה במיצוי הדין והההרתעה, הקטל הזה לא ייפסק. עד שלא יתחילו האחראים באתרי הבנייה לשלם במאסר ובכיס את מחיר ההפקרות שבאתרים, ימשיכו העובדים לשלם בדמם".
פצועים - רשימה שלא נגמרת
בתאונה הקטלנית האחרונה שהתרחשה בחודש החולף נהרג ויסאם מחאמיד, בן 22 במותו, מכפר זלפה שליד אום אל פחם. הוא התחשמל לאחר שמשאבת בטון נגעה בקו מתח גבוה במהלך יציקת גדר ברחוב הראשונים במושב תלמי אלעזר. מחאמיד פונה לבית החולים הלל יפה וכעבור מספר ימים מת מפצעיו.
אולם בנוסף לרשימת ההרוגים הארוכה, התרחשו החודש תאונות רבות שהביאו לפציעות חמורות של עובדים, רובן, מהסיבות השכיחות - נפילות מגובה ונפילות חפצים, אך הרשימה כוללת גם התחשמלות, פגיעות כלי רכב ותאונות נוספות.
כך, בתאונה שהתרחשה באתר בנייה בתל אביב ב-5 בחודש, איבד פועל בניין כבן 25 את ידו - ופציעתו הוגדרה בינונית. בנוסף, ב-16 בחודש אירעו לא פחות משלוש תאונות של נפילות עובדים מגובה, שהוגדרו כפצועים באורח בינוני. והרשימה לא נגמרת - עוד פציעה, עוד משפחה מרוסקת, עוד חיים שהשתנו לעד.
אין אכיפה, אין מחיר
בבחינת פעילות המשרדים האמונים על הנושא גדיר מזכירה, כי משרד הרווחה אינו מפרסם מכרזים לאיוש תקנים פנויים של מפקחי בטיחות חדשים בענף הבניין, ורשם הקבלנים במינהל התכנון אינו נוקט בצעדים כלפי חברות קבלניות שיש שכיחות גבוה של תאונות באתריהן באמצעות סילוקן מפנקס הקבלנים.
עוד היא מוסיפה וקוראת גם לרשויות המקומיות לסייע, באמצעות סירוב להתקשר עם חברות קבלניות שעוברות על הוראות בטיחות בעבודה, וכן יוצאת נגד הדחיות החוזרות ונשנות בהקמת היחידה הארצית לחקירת תאונות עבודה, שלגביה התחייב השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, כי תוקם עוד השנה.
"המשרד לביטחון פנים נמנע מזה שנתיים מהקמת יחידה ארצית לחקירת תאונות עבודה, זאת למרות הרשלנות והיעדר המקצועית המאפיינת את החקירות הפליליות המתקיימות כיום", היא אומרת. "כתוצאה מכך, מספרם של כתבי האישום המוגשים נגד האחראים לקטל באתרי הבנייה זעום. ללא מיצוי דין עם האחראים וללא הרתעה, ההפקרות הזו תימשך ועובדי הבניין ימשיכו לשלם עליה בחייהם".
"אין שום מגמה של שיפור בנושא הבטיחות בעבודה, עולם כמנהגו נוהג", מסכים עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה. "תאונות העבודה בישראל אינן גזירת גורל ואינן יד המקרה אלא תולדה של רשלנות מתמשכת של מינהל הבטיחות בעבודה והתובעת הראשית במשרד העבודה והרווחה, שאינם פועלים לאכיפת פקודת הבטיחות בעבודה והגשת כתבי אישום מכוחה. חוסר האכיפה הפלילי בתחום הבטיחות בעבודה, הביא למצב שאין בענף הבנייה דין ואין דיין, לקבלנים לא איכפת מהבטיחות באתרי הבנייה והפועלים ממשיכים ליפול אל מותם".
תגובות
מחברת שפיר הנדסה נמסר בתגובה לתאונה בנמל המפרץ בשנת 2017: "המקרה המצער בו מצא את מותו קבלן הביוב מר ג'מיל חסן היה בזמן פעילות תחזוקה שוטפת של ביוב, שאינו חלק מפרויקט הבנייה של נמל המפרץ.
"חברת שפיר הנדסה רואה לנגד עיניה את נושא הבטיחות כערך עליון בכל פרויקטי התשתיות שהיא מבצעת. כחברה אחראית שפיר הנדסה פועלת להכשרת עובדים, נוקטת בפעולות יזומות לשמירה על בטיחות בעבודה ופועלת לאכיפה בכל עת באתריה".
מהחברות אלקטרה ואשטרום לא נמסרה תגובה לעניין מספר תאונות העבודה הקטלניות באתריהן. מחברת נחשון גם לא התקבלה תגובה לכתבה.