שתף קטע נבחר

המו"מ התפוצץ: המעונות יושבתו ביום ראשון

נציגי נעמת, ויצו ויתר הארגונים המפעילים את מעונות היום ניסו לשווא להגיע להבנות עם האוצר, כדי שעשרות אלפי פעוטות לא יישארו בבית. "הצעת האוצר דיברה על ועדה עתידית, אבל בהווה לא הציעה דבר והייתה מבישה". האוצר יבקש צו מניעה

פגישת המשא ומתן בין משרד האוצר לראשי הארגונים שמפעילים את המעונות המפוקחים לגיל הרך הסתיימה היום (יום ו') ללא שום סיכום. ממטה המאבק של מעונות היום נמסר כי "הפגישה התפוצצה" וכי "השביתה בעינה עומדת והמעונות יהיו סגורים ביום ראשון".

 

 

ראשי הארגונים אמרו כי "הצעת האוצר דיברה על הקמת ועדה עתידית, אולם בהווה לא הציעה דבר והייתה מבישה. אם מישהו חושב שאפשר לפתור את בעיית הגיל הרך בתוספת של כמה עשרות שקלים למטפלת, הוא טועה לחלוטין".

 

הורים תומכים במטפלות השובתות

 

משרד האוצר הודיע בתגובה כי יפנה לבית הדין לעבודה כדי להוציא צווי מניעה נגד השביתה. ממשרד האוצר נמסר כי "הארגונים דחו הצעות של משרדי הממשלה להגדלת ההכנסה השנתית באלפי שקלים לכל מטפלת, שכן הדבר היה בא בחלקו על חשבון הוצאות ההנהלה. אנו קוראים לארגונים שנותרו בהתעקשותם שלא לקבל את המתווה המוצע, לחזור בהם מאיום השביתה ולפתוח את שנת הלימודים כסדרה ולהמשיך בדיונים. בכוונת משרד האוצר לפעול להגשת צווי מניעה נגד השביתה במטרה לאפשר להורים לשלוח את ילדיהם למעונות היום לאחר החופשה הארוכה ולהמשיך בהידברות במקביל".

שב
ארבע מהמטפלות השובתות. מימין: שלומית מלכו ואיילה אלימלך (ויצו רחובות), שרון זיגדון (מפקחת בוויצו), ציפי צעידי (נס ציונה)

מוקדם יותר, לראשונה מאז שהוכרז על שביתה במעונות המפוקחים לגיל הרך עם פתיחת שנת הלימודים ביום א', ראשי הארגונים המפעילים הוזמנו לפגישת משא ומתן במשרד האוצר בירושלים. זאת לאחר כשבועיים שבהם לא התנהלו בין הצדדים מגעים ישירים כלשהם בניסיון למנוע את המהלך שיפגע בעשרות אלפי פעוטות והוריהם.

 

גורמים במטה המאבק של הארגונים אמרו בתגובה להזמנה כי "טובת הילדים וטובת המטפלות היא שעומדת לנגד עינינו והיא בלבד שמנחה אותנו. אם נידרש להיפגש וללבן את הדברים, גם ברגע האחרון, נעשה זאת. הגיע זמן למעשים ולכן אנו מקווים מאוד שלא מדובר בפגישה לצרכי פוטו-אופ בלבד, ושהממשלה תחתור לפתרון אמיתי של המשבר. אין לנו מספיק מטפלות בכדי לפתוח את שנת הלימודים ולא נמתין לאסון".

 

הפגישה נקבעה יום לאחר שמשרד האוצר הודיע כי "יפעל בכל דרך להבטיח את פתיחתה של שנת הלימודים כסדרה", ושבמקרה הצורך אף יפנה במוצאי שבת באמצעות הפרקליטות לבית הדין לעבודה, כדי להוציא צו מניעה נגד השביתה. בהודעה נמסר כי "משרדי הרווחה והאוצר מקיימים מגעים שנועדו להביא לשיפור במצבן של המטפלות. אנו קוראים לארגונים לכבד את ההסכמות ואת מחויבותם לציבור ההורים, להסיר את איום השביתה ולקיים דיונים עם המשרדים ללא תנאים מוקדמים".

 

השביתה צפויה לכלול כ-1,400 מעונות יום של נעמת, ויצו, אמונה ועשרות ארגונים קטנים יותר, שבהן עובדות יותר מ-10,000 מטפלות, ולהשאיר בבית כ-80 עד 100 אלף תינוקות ופעוטות בגילאים שלושה חודשים עד שלוש.

 

הארגונים מוחים על מחסור במטפלות, שרובן לא שורדות במקצוע יותר משנה, בשל שכר נמוך ותנאים עבודה קשים. בעוד שהתקינה במדינות ה-OECD עומדת על מטפלת אחת לכל ארבעה פעוטות, בישראל היא 6 עד 11 פעוטות למטפלת, בהתאם לגיל, ובמקרים רבים גם התקינה המצומצמת הזאת לא מאוישת במלואה.

 

"אני עצובה בגלל היחס של המדינה אלינו וגם של החברה ברובה הגדול", מספרת לימור, שעובדת כבר 18 שנה כמטפלת במעון של "אמונה" במודיעין. "מישהו כנראה שכח אותנו בשולי הדרך. אנחנו שקופות, עם תנאי עבודה קשים, משכורות מבישות ומעט מאד יחס. לא הגיוני שאני מטפלת אחת על תשעה פעוטות. כשאני באמצע הארוחה עם הפעוטות אני נתקלת בדילמה האם להישאר להשגיח על הילדים כשהם אוכלים או לקום לחתל ילד שבדיוק עשה בטיטול. אין מי שיחליף אותי ואני רק בן אדם אחד".

 

במשרד האוצר, לעומת זאת, מצביעים על כך שהארגונים התחייבו בשנת 2016 ל"שקט תעשייתי" עד סוף שנת 2019, בעקבות הסכם שנחתם להגדלת שכר המטפלות ב-400 שקלים, שבמסגרתו ניתנו לארגונים מעל 100 מיליון שקלים מעבר לתוספת הנגזרת מהגידול בשכר.

 

חברת הכנסת איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) פנתה אל ראש הממשלה בנימין נתניהו בדרישה להתערבותו הדחופה כדי למנוע את השביתה ולהקמת ועדת שרים בראשותו, שבה יקחו חלק שר העבודה והרווחה, שר החינוך ושר האוצר, כדי למצוא פתרון ארוך טווח למשבר.


פורסם לראשונה 31/08/2018 13:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים