שתף קטע נבחר

סרטון נדיר: לוחמות ולוחמי הפלמ"ח, יחד באימונים

קרב מגע, ריצות ותרגולים: בסרטון שפורסם לקראת ערב הצדעה לפלמ"ח נראים נשים וגברים מתאמנים ביחד לפני הקמת המדינה. הפלמ"חניקית טובה: "זחלנו, נשאנו כלי נשק, לא היה הבדל בין בנים לבנות"

 

 

 

הערב (יום א') יתכנסו בהיכל התרבות בתל-אביב לוחמי ולוחמות פלמ"ח לצד משפחותיהם, לערב של הוקרה והצדעה לפעילותם בתחומי הביטחון, ההתיישבות וההעפלה. בין הפלמ"חניקיות שישתתפו באירוע תהיה גם טובה עופר (שכטר), ששירתה כחובשת במלחמת העצמאות. "כשלחמתי בפלמ"ח היחסים בין הלוחמים והלוחמות היו יחסים של כבוד", היא מספרת, על רקע הויכוח כיום לשילוב נשים לוחמות בצה"ל.

 

בסרטון נדיר וייחודי שמתפרסם באדיבות ארכיון צה"ל ומערכת הביטחון, ניתן לראות לוחמי ולוחמות פלמ"ח מתאמנים ביחד: קרב מגע, ריצות משותפות, לחימה באמצעות מקלות ונשק, ותרגולים שונים לקראת המפגש עם האויב. האימונים המשותפים הללו משקפים את המעורבות הגבוהה שהייתה לנשים במלחמת העצמאות.

 

טובה עופר (צילום: באדיבות המשפחה)
טובה עופר עם תעודת ההוקרה שקיבלה על לחימתה(צילום: באדיבות המשפחה)

"היינו ישנים ואוכלים ביחד, מתאמנים ונלחמים", מספרת עופר בת ה-89. "זחלנו, נשאנו כלי נשק, עשינו ביחד טיפוסי חבל ולא היה הבדל בין הבנים לבנות. כשהיו שואלים אותי 'לא קשה לך לצאת לקרב?', עניתי שאתגבר. קיבלנו כוח מעצם המאבק". לשאלה האם התפתחו יחסים רומנטיים בין הנשים לגברים סיפרה עופר: "ניסו גם לחזר, אבל בצורה עדינה, פרט למקרה שמישהו הושיט יד כשישנו במעורב, אבל ישר הסתדרנו".

 

טובה עופר נולדה ב-2 ביוני 1929 בתל-אביב. הוריה עלו בעלייה השלישית מפולין, והתיישבו בעיר הלבנה. כנערה צעירה ואחות קטנה לדבורה, הייתה חברת בשומר הצעיר מגיל 12, ולארגון ההגנה הגיעה כבר בגיל 13. בשלהי 1947 החלה את ההכשרה המגויסת בקיבוץ נגבה, ובמלחמת העצמאות שירתה כחובשת בפלמ"ח. עופר מספרת כי נשים היו לצד גברים באימוני קרב-מגע, זחילות שטח, ירי, אומגות, קפיצות לברזנט ותרגילי ספורט שימושי.

 

טובה עופר (צילום: באדיבות טובה עופר )
טובה עופר (משמאל) בתקופה שבה שירתה בגדוד הראל בפלמ"ח(צילום: באדיבות טובה עופר )

עופר מספרת כי השירות המשותף היה דבר שבשגרה ללוחמות ולוחמי הפלמ"ח, אך עם הקמתו הרשמית של צה"ל ב-1948, התקבלה החלטה להפרידם, ולהוציא את הבנות לחדר לינה נפרד. "התנגדנו. אז מה עשינו? לילה אחד ישנו ליד הבנים ושמנו עליהם בגדים של בנות. ראו שאי אפשר להפריד בינינו, היינו טובים כקבוצה, חוץ מפעם אחת שמישהו הושיט יד כששכבנו במעורב. אז פשוט לקחנו את המזרן ומצאנו מקום אחר לישון בו. הייתה לי ולחברותיי סיסמה: "כל זמן שאנחנו כאן, נשמור על עצמנו".


טובה עופר (צילום: באדיבות טובה עופר )
טובה עופר (משמאל). "קיבלנו כוח מעצם המאבק"(צילום: באדיבות טובה עופר )

טובה עופר (צילום: באדיבות טובה עופר )
(צילום: באדיבות טובה עופר )

טובה עופר (צילום: באדיבות טובה עופר )
טובה עופר (משמאל), מנקה תת-מקלע סטן(צילום: באדיבות טובה עופר )

 

 

עם הקמת המדינה הופסק שיתוף הפעולה הקרבי בין המינים, הדור הראשון של צה"ל כגוף מסודר היה צבא של גברים ברובו, ובשוליו צבא עזר נשי. אחרי מלחמת השחרור, ההכשרה הרובאית של הנשים הוגבלה והפכה לבעלת אופי פקידותי-מקצועי. גם תהליכי המיון והשיבוץ הוכנו על בסיס מין והתקיימו בנפרד.

 

עופר שמעה על הויכוח כיום סביב שילוב נשים לוחמות בצבא והיא לא מבינה את הקולות שקוראים להדרת נשים מצה"ל. גם כיום היא מתעקשת על היתרונות בלחימה משותפת ומדגישה: "הזמנים השתנו? הצורך בשירות נשי-קרבי פחת? אני חושבת שמי שרוצה, מי שמסוגלת – יכולה. אני ידעתי שיש לי את הכוח הזה? לא. בגלל הממשלה והחרדים נשים לא מרגישות בנוח בצה"ל. זו המדיניות, אני מקווה שיגיע שלב שבו המדינה לא תדיר נשים מתפקידי לוחמה משותפים. מהחוויה שאני חוויתי, לא היה הבדל בינינו, אין סיבה שבנות ובנים לא ישרתו ביחד, זו המדינה שלנו ואין לנו אחרת".

 

באולם שבו יתקיים הערב האירוע של הפלמ"ח, יהיו נוכחים גם מפקדי צה"ל, חיילים וחניכי תנועות-הנוער, כדי שייחשפו לסיפורים ויכירו את המורשת. שורה של אמנים ישראלים יופיעו באירוע, בראשם שלמה ארצי, שיגיע לכנס בעקבות מפגשו עם שייקה גביש, שהיה מפקד הגדוד הראשון של הפלמ"ח. הכנס יתקיים במעמד סגן הרמטכ"ל, האלוף אביב כוכבי. טובה עופר תניף את דגל ישראל בפתיחת הכנס, כסמל לגבורה ולאומץ, ותלווה בבני משפחתה שנהנים מסיפוריה עד היום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות טובה עופר
טובה עופר בעת שירותה בפלמ"ח
צילום: באדיבות טובה עופר
מומלצים