שתף קטע נבחר

דו"ח: כרבע מהאנושות לא מספיק פעיל - ובסיכון למחלות

ארגון הבריאות העולמי מפרסם הערב דו"ח חדש החושף את אחת הסיבות המרכזיות למגפת ההשמנה: 1.4 מיליארד מבוגרים בעולם לא מבצעים די פעילות גופנית ונמצאים בסיכון גבוה ללקות במחלות ובהן התקפי לב, שבץ מוחי, סוכרת וסרטן

העולם לא זז: דו"ח חדש של ארגון הבריאות העולמי מגלה כי מעל 1.4 מיליארד מבוגרים ברחבי העולם נמצאים בסיכון ללקות במחלות קשות, משום שאינם מבצעים מספיק פעילות גופנית. הממצאים פורסמו בכתב העת היוקרתי The Lancet.

 

הממצאים נאספו ממאות סקרים שהגיעו מ-168 מדינות, ונכללו בהם סך של 1.9 מיליון משתתפים. מהדו"ח עולה כי מאז שנת 2001 לא חל שינוי משמעותי ברמת הפעילות הגופנית. ברחבי העולם, 1 מכל 3 נשים ו-1 מכל 4 גברים אינם מבצעים פעילות גופנית כדי להישאר בריאים.

 

גבר ואישה מצולמים מהגב (צילום: shutterstock)
הסיבה למגפת ההשמנה. היעדר פעילות גופנית(צילום: shutterstock)

דווקא במדינות שנהנות מהכנסה ממוצעת גבוהה, שיעור האנשים שמבצעים פעילות גופנית נמוך. 37% מאוכלוסיית המבוגרים במדינות העשירות אינם פעילים גופנית, בהשוואה ל-16% במדינות שבהן ממוצע ההכנסה של האזרחים בהן נמוך. עם זאת, המדינות שבהן מידת הפעילות הגופנית היא הנמוכה ביותר הן כווית, סמואה האמריקנית, ערב הסעודית ועיראק - שם מעל מחצית מהמבוגרים אינם פעילים גופנית.

 

עוד כתבות בנושא:

ספורט וגוף בריא מונעים דיכאון

מחקר: פעילות גופנית יעילה בדיוק כמו תרופות

לירז מהאח הגדול: "השמנה זו לא מחלה, הבעיה היא הפרעות אכילה"

 

לשם השוואה, כ-40% מהמבוגרים בארה"ב, 36% בבריטניה ו-14% בסין אינם מבצעים די פעילות גופנית. האזורים שבהם חלה הירידה התלולה ביותר בשיעור הפעילות הגופנית היו מדינות מערביות (31% לא ביצעו פעילות גופנית בשנת 2001 לעומת 37% בשנת 2016, אמריקה הלטינית והקריביים (33% ל-39%).

 

בסך הכל, מעל רבע (1.4 מיליארד) מאוכלוסיית המבוגרים בעולם אינם פעילים גופנית מאז 2016, ונמצאים בשל כך בסיכון גבוה ללקות בהתקפי לב, סוכרת סוג 2, דמנציה וכמה סוגי סרטן. בשנת 2016, 32% מהנשים בעולם ו-23% מהגברים לא עמדו בהמלצות ארגון הבריאות העולמי לפעילות גופנית שבועית.

 

ב-55 מתוך 168 הארצות (33%), מעל שליש מהאוכלוסייה לא היו פעילים גופנית. מהסקר עלה כי נשים פעילות פחות מגברים בכל אזורי העולם, פרט למזרח ודרום מזרח אסיה.

 

בישראל: כמעט מחצית נמצאים במצב של עודף משקל

ישראל לא נכללה בדו"ח, אולם נתונים שפרסמה אתמול הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביעים על כך שמגפת ההשמנה חמורה גם בארץ: 48% מבני 20 ומעלה נמצאים במצב של עודף משקל, השמנה או השמנת יתר: 55% מהגברים לעומת 41% מהנשים. ההשמנה חמורה יותר בקרב האוכלוסיה הערבית שם מגיעה עודף המשקל ל-54%, לעומת שיעור של 46% עודף משקל בקרב יהודים. גברים נמצאים בעודף משקל יותר מנשים בכל קבוצות הגיל: 39% מהגברים לעומת 26% מהנשים.

 

עוד עולה מהנתונים כי כמחצית מהאוכלוסייה (52%) רוצים לרדת במשקל: 31% מבעלי משקל תקין, 68% מבעלי עודף משקל ו-87% מאלה שבמצב השמנה והשמנת יתר. 35% מעוניינים להישאר באותו משקל ו-6% רוצים לעלות במשקל.

 

ועל אף שיעורי עודף המשקל וההשמנה הגבוהים, הישראלים מסתבר דווקא מבצעים פעילות גופנית: מסקר שערך אשתקד משרד התרבות והספורט, עולה כי כ-55% מהישראלים מבצעים פעילות גופנית כלשהי וכי 38.5% עומדים בהמלצות ארגון הבריאות העולמי של פעילות גופנית מתונה הכוללת 150 דקות בשבוע, או פעילות גופנית מאומצת 75 דקות בשבוע.

ומה הספורט המועדף על הישראלים? 53% מהאוכלוסיה הנסקרת דיווחה כי הליכה היא הפעילות הגופנית המועדפת. 15.3% מבצעים התעמלות לעיצוב ולחיטוב הגוף, 12.1% מעדיפים לרוץ, 8.5% מתאמנים בהרמת משקולות בחדר כושר, 8.5% שוחים, 6.9% נמצאים בחוגי פילאטיס, 4.3% מתאמנים בקיקבוקס, 4% משחקים כדורגל, 3% מעדיפים דווקא יוגה, ו־3% רוכבים על אופניים לא חשמליים.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
העולם הפסיק לזוז
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים