שתף קטע נבחר

בג"ץ מקפיא מינוי בכירים: "לנתניהו יש אינטרס במינוי מפכ"ל, אסור שיהיה מעורב"

בהחלטה דרמטית הורו שופטי בג"ץ לעצור את הדיון בוועדה למינוי בכירים. זאת בתשובה לעתירה שבה נטען כי שניים מחבריה מקורבים לנתניהו ואסור שייקחו חלק בהכרעה. ההחלטה עלולה לעכב גם את מינוי הרמטכ"ל הבא

 

רה"מ נתניהו והמפכ"ל אלשיך (צילום: רויטרס, אלכס קולומויסקי) (צילום: רויטרס, אלכס קולומויסקי)
רה"מ נתניהו והמפכ"ל אלשיך(צילום: רויטרס, אלכס קולומויסקי)

שופטי בג"ץ החליטו היום (ה') להקפיא את הליכי הדיון בוועדה למינוי בכירים, על רקע העובדה ששניים מחברי הוועדה מקורבים לראש הממשלה בנימין נתניהו, ועלולה להיות להם ההשפעה על בחירת המפכ"ל הבא. השופט מני מזוז קבע כי "כיוון שלראש הממשלה עשוי להיות עניין בזהותו של המפכ"ל שצפוי להתמנות בקרוב, כיוון שיש לו אינטרס, לכן אסור לו להיות מעורב בהליכים שנוגעים למינוי הוועדה שצריכה לאשר את מינוי המפכ"ל".

 

 

ההחלטה של השופטים מזוז, דוד מינץ ועפר גרוסקופף עשויה להשפיע גם על מינוי הרמטכ"ל (גדי איזנקוט אמור לסיים את תפקידו בסוף 2018). היא התקבלה בעקבות עתירה שהגישו התנועה לטוהר המידות ועוה"ד רפי נץ צנגוט ויובל יועז, בעניין חברי הוועדה ששמה הרשמי הוא "הוועדה המייעצת למינוי בכירים בשירות המדינה" ובראשה עומד השופט בדימוס אליעזר גולדברג.

 

לפי העתירה - שניים מהחברים, רו"ח איריס שטרק ויעקב נגל (שהיה מ"מ ראש המועצה לביטחון לאומי), מקורבים לנתניהו, ולכן הם לא יכולים לקחת חלק בוועדה הרגישה הממליצה על מינוי לתפקידים הבכירים ביותר, בהם זה של המפכ"ל - שיוביל את החקירות הפליליות נגד ראש הממשלה.

איריס שטרק מינהלת הליגה לנשים (צילום: ריאן פרויס)
איריס שטרק (צילום: ריאן פרויס)

יעקב נגל (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
יעקב נגל(צילום: מוטי קמחי)

השופט מזוז תקף את נציגי המדינה וציין כי תפקיד הוועדה הוא לבדוק טוהר מידות ואתיקה של מועמדים לתפקידים הכי רגישים במדינת ישראל: "זה לא תפקיד ריק מתוכן. הועלו בעבר טענות לגב מועמדים למפכ"ל. השאלה האם אדם כזה יכול לבחון דברים כאלה? וזה בנפרד מההיבט אם שני מועמדים אלה אפשר לקרוא להם נציגי ציבור. לכאורה נציגי ציבור צריכים להיות אנשים שאין להם זיקות או מחויבות לממשלה ואין לממשלה שום השפעה עליהם".

 

השופט מזוז הוסיף: "לאורך כל השנים, מניסיוני, שרים וגם ראשי ממשלה שהיו בסטטוס של נחקרים, הדירו את עצמם בהנחיית היועץ המשפטי לממשלה ממעורבות במינויים שהיתה להם נגיעה לעובדה שהם נחקרים. בין אם זה מר שרון בזמן המינוי וישנן עוד דוגמאות. זו הייתה מוסכמה ברורה גם לממשלה וגם לראש הממשלה וגם למערכת המשפטית. לכן אינני מחווה דעה אם זה נכון גם כאן, כי כאן המצב מורכב יותר ממקרים אחרים, אך לא ראיתי שום התייחסות של המדינה לכך".

 

השופט מזוז ציין בהקשר של ניגוד העניינים לכאורה של ראש הממשלה במינוי חברי הוועדה כי "טיעון ניגוד הענייניים לא צריך להוכיח את החשש. אם יש ניגוד בין אינטרסים זה צריך להוביל שינטרל את אותו ניגוד. לא צריך בשביל זה לטעון כי חברי הוועדה יקבלו החלטה לא טובה".

 

ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" נחשף אתמול כי השר לביטחון פנים גלעד ארדן צפוי להביא בקרוב שמות של שלושה ניצבים לאישור ועדת גולדברג: מפקד מחוז ירושלים ניצב יורם הלוי, מפקד מחוז תל אביב ניצב דוד ביתן וניצב בדימוס משה (צ'יקו) אדרי שעמד בעבר גם בראש מחוז תל־אביב וגם בראש מחוז ירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, אלכס קולומויסקי
רה"מ נתניהו והמפכ"ל אלשיך
צילום: רויטרס, אלכס קולומויסקי
מומלצים