שתף קטע נבחר

המלצות למסלולי טיול רטובים לחג

רגע לפני שהקיץ נגמר ולקראת ימי החופש הרבים שלפנינו ריכזנו עבורכם שלל המלצות לטיולים מרעננים. קדימה, בואו נצא לדרך

 

התפרצות מחלת העכברת הרסה לרבים – שלא בצדק – את תוכניות הטיולים בנחלים שונים ברחבי הארץ. כעת, כשהפאניקה נרגעה ורגע לפני שהקיץ נגמר, אנו מביאים לכם כמה המלצות לטיולי נחלים רטובים בצפון ובדרום. צאו לדרך ושנה טובה.

 

ארבעה מפלי מים גבוהים: נחל עיון

נחל עיון הוא יובל של נהר הירדן, אשר ראשיתו סמוך לעיירה מרג' עיון שבדרום לבנון, והוא נכנס לשטח ישראל סמוך למטולה. לאחר עשרות שנים שבהן היה הנחל יבש בקיץ בשל הטיית המים בלבנון, פעלה רשות הטבע והגנים לחידוש הזרימה בנחל בעזרת מים שנשאבים מנחל דן – ועתה זורמים בשמורה מים כל השנה, לצורך קיומם של החיים בנחל ולהנאת המטיילים בו.

 

שמורת נחל עיון מספקת למבקרים קניון יפהפה ובו ארבעה מפלי מים גבוהים – מפל עיון שגובהו 9.2 מטרים, מפל הטחנה שבו נופלים המים מגובה 21 מטרים לתוך טחנת קמח עתיקה, מפל האשד שהוא בעצם שני מפלים סמוכים שגובהם הכולל כ-15 מטרים, ומפל התנור המפורסם שגובהו כ-30 מטרים.

מפל עיון (צילום: ראמזי באדרן)
מפל עיון(צילום: ראמזי באדרן)
  

מפל הטחנה בנחל עיון (צילום: מנו גרינשפן)
מפל הטחנה בנחל עיון(צילום: מנו גרינשפן)
 

למטיילים בשמורה מוצעים שני מסלולי טיול. המסלול הקצר אשר נגיש גם לבעלי מוגבלויות יוצא מהחניון התחתון של השמורה ונמשך לאורך כ-300 מטרים. השביל עובר במצפור גפני אשר צופה על מפל התנור, ולאחר מכן ממשיך אל המפל עצמו – ומשם שב אל רחבת החנייה.

 

המסלול הארוך הוא מסלול קווי אשר מתחיל בחניון העליון של השמורה (חורשת האיקליפטוסים) ונמשך כ-1.5 ק"מ עד לחניון התחתון. המסלול עובר בכל ארבעת המפלים. יש לדאוג להקפצת כלי רכב, או לחזור באותה הדרך במעלה השביל. סמוך לחניון התחתון ישנן שלוש בריכות שכשוך שבהן ניתן להתרחץ.

 

כדי להגיע חפשו "נחל עיון (חניון תחתון)" או "נחל עיון (חניון עליון)" בווייז. הכניסה בתשלום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.

 

לא רק מעיינות בעמק: נחל הקיבוצים

עמק בית שאן הוא מהאזורים העשירים במים בישראל, ולאורך קו המגע שבין העמק לגלבוע נובעים כמה מעיינות גדולים אשר מזינים, בין היתר, את נחל הקיבוצים. קטע הנחל שבפארק המעיינות היה סגור לכניסת מטיילים בחודשים האחרונים בשל עבודות פיתוח שנעשו ביוזמת רשות הטבע והגנים ובשיתוף המועצה האזורית עמק המעיינות ורשות ניקוז ירדן דרומי. כעת, לכבוד ראש השנה, הוא נפתח מחדש למבקרים.

 

בנחל יש מסלול הליכה (רטוב או יבש, לבחירת המטיילים) ולאורכו כמה בריכות, בנוסף לבריכה גדולה ויפה סמוך לחניה. במסגרת השדרוג נבנו מעבירי מים שבהם ניתן לגלוש, גשרים מעל הנחל, מרפסות תצפית, שבילים מסודרים ואף מדרגות לצורך ירידה בטוחה לתוך המים.

נחל הקיבוצים (צילום: אשחר בצר)
נחל הקיבוצים(צילום: אשחר בצר)
 

נחל הקיבוצים (צילום: אשחר בצר)
נחל הקיבוצים(צילום: אשחר בצר)
 

המסלול עצמו מתאים מאוד למשפחות, אך כמה מקטעי הנחל עמוקים יחסית. לכן, יש להצטייד במצופים או גלגל ים עבור ילדים שלא יודעים לשחות. לא רחוק מהנחל נמצאים שלושה מעיינות טבעיים נוספים שבהם ניתן לטבול: עין מודע, עין שוקק ועין מגדל.

 

כדי להגיע חפשו "נחל הקיבוצים" בווייז. הכניסה הרגלית לפארק המעיינות היא חופשית, ומסלול הנחל אינו רחוק מהחניון. לצורך טיול אל שאר המעיינות ניתן גם לשכור אופניים או רכב ירוק בתשלום.

 

יחמורים ומבצרים צלבניים: נחל כזיב

נחל כזיב הוא הגדול בנחלי הגליל המערבי והוא זורם במשך כל ימות השנה. ערוץ הנחל מתחיל בהר מירון, וזורם לאורך 39 ק"מ עד שהוא נשפך לים התיכון בחוף אכזיב. סביבתו היא שמורת טבע, ובה גם אתרים ארכיאולוגיים כמו מבצר מונפור המרשים. בשמורה מתקיימת גם אוכלוסיית יחמורים מרשימה, בזכות פרויקט של רשות הטבע והגנים להשבתו אל הטבע של היחמור הפרסי לאחר היעלמותו מארץ ישראל.

מטיילים בנחל כזיב (צילום: אוצרות הגליל)
מטיילים בנחל כזיב(צילום: אוצרות הגליל)

מטיילים בנחל כזיב (צילום: אוצרות הגליל)
מטיילים בנחל כזיב(צילום: אוצרות הגליל)

הנחל מציע מגוון מסלולי טיול ברמות קושי שונות, וברובם ניתן גם ליהנות מרחצה במים. אחד המסלולים הקלילים בתאווי הנחל הוא המסלול של עין חרדלית – אחד המעיינות שמזינים את נחל כזיב. ניתן ללכת הלוך ושוב בתוך הנחל, או פשוט לשבת בצל הצמחייה וליהנות מהאווירה הרגועה והקרירה.

 

כדי להגיע חפשו "חניון עין חרדלית" בווייז – שם מחנים את הרכב ויורדים רגלית (כ-5 דקות הליכה) אל אפיק הנחל על פי הסימון. הכניסה חופשית.

עין חרדלית (צילום: תהל בלומנפלד)
עין חרדלית(צילום: תהל בלומנפלד)
 

למטיבי הלכת, ממליצים במיזם "אוצרות הגליל" על מסלול ארוך יותר שעובר בנופי הפרא של הנחל. אולם המסלול אינו מעגלי ויש צורך בהקפצת רכבים. תחילת המסלול בפארק גורן וסיומו במבצר מונפור. בפארק גורן מחנים את הרכב בחניון עין זיתים, ליד התצפית המרהיבה על מבצר מונפור, ומתחילים לרדת רגלית לכיוון הנחל בשביל המסומן בכחול. הירידה תלולה ומאתגרת, אך בסופה מגיעים לבריכות המרעננות של מעיין עין טמיר.

 

אחרי הרחצה ממשיכים במורד נחל כזיב בשביל המסומן בירוק. השביל חולף ברובו בצל עצי דולב ואלונים גדולים ובשוליו בריכות מים שאפשר ללכת בתוכן. במהלך ההליכה מגיעים לשרידי מבנה מרשים של חווה צלבנית מהמאה ה-12, הבנויה בתחתית הגדה הדרומית. סמוך למבנה יש שביל המסומן באדום ופונה לכיוון צפון מערב. הולכים לאורכו בהליכה תלולה ומאתגרת עד שמגיעים למבצר מונפור - שם מחכים כלי הרכב.

מבצר מונפור בנחל כזיב (צילום: עמיקם חורש)
מבצר מונפור בנחל כזיב(צילום: עמיקם חורש)
  

אורך המסלול כ-6 ק"מ, וזמן ההליכה המשוער הוא 5-4 שעות. כדי להגיע חפשו "פארק גורן" בווייז. הכניסה חופשית.

 

ולמי שמעוניין לחכות מעט – בחג הסוכות יופעלו שאטלים לרשות המטיילים בעלות של 5 שקלים לאדם. השאטלים יסיעו את המטיילים מחניון כלי רכב מסודר עד לתחילת המסלול של מעיין עין זיו – המעיין העיקרי של נחל כזיב, אשר המסלול ממנו אל בריכות עין טמיר אורך פחות משעה. מדובר במסלול קליל מאוד.

 

את השאטלים יפעילו במשותף "אוצרות הגליל", רשות הטבע והגנים ורשות ניקוז ונחלים גליל מערבי, בתאריכים 24 בספטמבר עד 1 באוקטובר בשעות 17:00-9:00 ברצף וללא הפסקה. השאטלים ייצאו מאזור התעשייה "קורן" במעלות. חפשו "חניון נחל כזיב- מעלות" בווייז.

 

מעיינות ומפלים על החוף: סובב כינרת

שביל "סובב כינרת" הוא אחד הפרויקטים המרכזיים של רשות הכינרת, ומטרתו להבטיח מעבר חופשי לחופי הכינרת באמצעות שביל נוח להולכי רגל, שמקיף את האגם ומציע נופים ופינות חמד. שני מסלולים שמשלבים מים מלבד אלו של הכינרת הם המסלול בין כפר נחום לטבחה בצפון הכינרת, והמסלול של תל רקת.

תצפית ליד כפר נחום (צילום: רשות הכינרת)
תצפית ליד כפר נחום(צילום: רשות הכינרת)
 

המסלול בין כפר נחום לטבחה כולל תצפית מרהיבה על האגם, עופות מים ושפני סלע – ומסתיים בהפתעה צוננת: "המפל הנסתר". המפל השוצף נוצר למעשה מבאר ארטזית והוא תוצאה של קידוח משנות ה-60 כחלק מהמאמץ של המוביל הארצי למניעת נביעת המעיינות המלוחים בכינרת. אולם, מכיוון שנתגלה שהמים הם בעלי מליחות נמוכה, הם זורמים בחופשיות אל האגם. משפת הכינרת עולות מדרגות אל כביש 87, ובדרך למעלה חולפים על פני מבנה "באר איוב" שנבתה מעל מעיין עין איוב.

המפל הנסתר (צילום: רשות הכינרת)
המפל הנסתר(צילום: רשות הכינרת)
 

אורך המסלול כ-1.5 ק"מ. ניתן לחנות את הרכב בחניון מסעדת כפר נחום (כ-3.5 ק"מ מצומת כפר נחום מערבה). רכב איסוף יכול להמתין בנקודת הסיום בעין איוב ברחבת החנייה מצפון לכביש, או שניתן לשוב אל תחילת המסלול באותה הדרך. שביל "סובב כינרת" מסומן בצבעים כחול-סגול-לבן.

 

לרגלי האתר העתיק תל רקת ועל שפת הכינרת נובעים 10 מעיינות – ארבעה מעיינות בחוף, ועוד שש נביעות בקרקע האגם. עוד בתקופה הרומית נבנו באזור בריכות הרמה כדי לאגור את מי המעיינות ולאפשר השקיה של השדות הסמוכים. ניתן להשתכשך בבריכות שלאורך שביל "סובב כינרת" המסומן.

בריכות הרמה בעינות רקת (צילום: רשות הכינרת)
בריכות הרמה בעינות רקת(צילום: רשות הכינרת)
 

אורך המסלול כ-1.5 ק"מ. ניתן לחנות את הרכב ליד חוף גרין ביץ' – נכנסים לחוף והולכים צפונה כ-700 מטרים עד למעיינות. ניתן לשלוח רכב איסוף לשער של "גן אפרת", מצפון למנזר הרוסי (בכניסה לפרדס האשכוליות), או לשוב באותה הדרך.

 

מים זורמים וירוק בלב המדבר: נחל פרת

נחל פרת ("ואדי קלט") יורד מאזור נווה יעקב בירושלים ונשפך לבקעת הירדן ממזרח ליריחו. הנחל עובר בקניונים עמוקים וזרימתו המרשימה חוצה את מדבר יהודה. רובו זורם בשמורת טבע, שבשטחה מעיין עין פרת השופע.

 

המעיין נובע אל בריכת סלע טבעית וספיקתו (כ-1,500 מ"ק מים ביממה) יוצרת פלג קטן שבהם ניתן להתרחץ. מלבד הנחל הזורם והבריכות הטבעיות, בשמורה טבע מדברי מרתק עם צמחיית נחלים שופעת וכן מנזר, שממשיך את מורשת הנזירות הביזנטית ברוח הנזירים שהתבודדו בכוכי מדבר יהודה. זאת לצד שרידים ארכיאולוגיים מתקופות שונות.

 

בשמורה כמה מסלולים בדרגות קושי שונות, החל מקלים ועד מסלולים למטיבי לכת. המסלול הקל מתחיל בבריכת הסלע ונגמר בבריכה שבחורבת עין פרת. לאורך המסלול צועדים המטיילים בחורשת האיקליפטוסים ועוברים ליד בריכת התמר וחורבת עין פרת. אורכו של המסלול הוא כ-2 ק"מ (הלוך חזור) ולוקח בממוצע כשעה.

שמורת נחל פרת (צילום: שירן בן יעקב) (צילום: שירן בן יעקב)
שמורת נחל פרת(צילום: שירן בן יעקב)

מטיילים בנחל פרת (צילום: רונית יהודאי מימון) (צילום: רונית יהודאי מימון)
מטיילים בנחל פרת(צילום: רונית יהודאי מימון)
 

למטיבי הלכת מוצעת אלטרנטיבה מאתגרת יותר – מסלול שיוצא מעין פרת עד עין מבוע (ליד היישוב אלון). המסלול המאתגר מסומן בכחול, עובר בערוץ הנחל ולאורכו בריכות רבות. המטיילים הולכים כ-4 ק"מ עד למפגש עם נחל פרת, ומשם ממשיכים עוד כ-1.5 ק"מ במורד הנחל לעין מבוע. אורכו של המסלול הוא כ-5.5 ק"מ והוא לוקח בין שלוש לחמש שעות. חשוב לציין שעל המטיילים לצאת מעין פרת עד השעה 11:00 כדי לא להיקלע לחשיכה, ויש להתייעץ עם פקחי השמורה טרם היציאה.

 

כדי להגיע חפשו "שמורת טבע נחל פרת – עין פרת" בווייז. הכניסה בתשלום: 29 שקלים למבוגר, 15 שקלים לילד.

 

שפני סלע ונוף לים המלח: נחל דוד

נחל דוד, שנמצא בנווה המדבר הגדול בארץ – עין גדי – הוא אחד מהנחלים המרהיבים במדבר יהודה. בנחל זורמים מים לאורך כל ימות השנה, והם עוברים בין מפלים ובריכות עם צמחיית נחלים לצד הצמחייה האופיינית למדבר, ושפני סלע רבים שמתצפתים על המטיילים.

 

בשמורת עין גדי מסלולי טיול רבים, חלקם למטיבי לכת בלבד וחלקם יתאימו גם למשפחות עם ילדים. בשלב מסוים במהלך ההתקדמות במדרגות במעלה הדרך מתגלה בפני המבקרים מראה עוצר נשימה – שרשרת המפלים המרכיבים את החלק התחתון של הנחל, מהמפל הקטן שזורם רק בחלק מהזמן מכיוון שתושבי קיבוץ עין גדי משתמשים במימיו, ועד למפל דוד הגדול והמרשים.

נחל דוד (צילום: דורון ניסים)
נחל דוד(צילום: דורון ניסים)
 

מתרחצים בנחל דוד תחתון (צילום: אייל אנקווה, רשות הטבע והגנים)
מתרחצים בנחל דוד תחתון(צילום: אייל אנקווה, רשות הטבע והגנים)
 

עבור משפחות קיים מסלול מעגלי ברמת קושי קלה-בינונית, אשר יוצא וחוזר אל החניון. בתחתית המפל שבשיא המסלול מצויה בריכה גדולה המתאימה לרחצה, ובצמוד לה אזור ישיבה מוצל מתחת למדף הסלע. אורכו של המסלול כ-1 ק"מ והוא לוקח כשעה עד שעתיים.

 

מי שמעוניין בטיול אתגרי יותר יוכל לעשות את המסלול למטיבי לכת של נחל דוד עליון. המסלול ממשיך מכיוון מפל דוד במעלה ההר לכיוון מעיין שולמית, מערת דודים המרהיבה, מצפור עין גדי וגב החלון. במהלך הצעידה יוכלו המטיילים להתרשם במיוחד מבריכות האגירה העתיקות ומטחנת הקמח. לאורך המסלול יש אפשרות להיכנס למעיינות ולבריכות, ולטפס מעלה ולצפות בנוף מהפנט של ים המלח.

גב החלון בנחל דוד עליון (צילום: אייל בן גיאט, רשות הטבע והגנים)
גב החלון בנחל דוד עליון(צילום: אייל בן גיאט, רשות הטבע והגנים)
 

כדי להגיע חפשו "שמורת עין גדי" בווייז. הכניסה בתשלום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.

 

נווה המדבר הנמוך בעולם: עינות צוקים

לאורך החוף הצפון-מערבי של ים המלח, דרומית לקיבוץ קליה, נמצאת שמורת הטבע הנמוכה בעולם – שמורת עינות צוקים (עין פשחה). בשמורה, שמהווה נווה מדבר, מצוי עושר רב של צמחייה ירוקה ובעלי חיים, לצד בריכות פסטורליות ולמרגלות המצוקים של מדבר יהודה. כל זאת מול הנוף המרהיב של ים המלח שנשקף מהשמורה.

עינות צוקים (צילום: דורון ניסים)
עינות צוקים(צילום: דורון ניסים)

עינות צוקים (צילום: דורון ניסים)
עינות צוקים(צילום: דורון ניסים)
 

בשמורה מסלול טיול מסומן וכן בריכות שכשוך ורחצה גדולות. ניתן לבקר גם ב"שמורה החבויה" בחלק הדרומי של השמורה – באזור זה נובעים המעיינות והוסדר בו מסלול הליכה בין בריכות המים הצלולות וממש בתוך הצמחייה השופעת.

 

כדי להגיע חפשו "עינות צוקים" בווייז. הכניסה בתשלום: 29 שקלים למבוגר, 15 שקלים לילד.

 

זורם אפילו בתקופת בצורת: נחל הבשור

גן לאומי הבשור (צילום: רשות הטבע והגנים)
גן לאומי הבשור(צילום: רשות הטבע והגנים)
 

נחל הבשור הוא מגדולי הנחלים בנגב, ואורכו כ-80 ק"מ. בשטחו של הגן הלאומי בשור (פארק אשכול) נובע מעיין עין הבשור, אשר בניגוד לרוב המעיינות בקטע הנחל – נביעתו אינה נפסקת בקיץ ונשארת יציבה אפילו בתקופת בצורת קשה.

 

בגן הלאומי שגודלו כ-3,000 דונם מדשאות, עצים ושיחים רבים, וכולם מושקים במי המעיין. באתר כמה בריכות שכשוך וכן פינות פיקניק ומנגל, מסלולי אופניים באורכים שונים ואתרים ארכיאולוגיים.

 

כדי להגיע חפשו "גן לאומי אשכול (הבשור)" בווייז. הכניסה בתשלום: 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל אנקווה, רשות הטבע והגנים
נחל דוד תחתון
צילום: אייל אנקווה, רשות הטבע והגנים
מומלצים