שתף קטע נבחר

נשיא איראן: "ארה"ב מפעילה עלינו לחץ - ומנסה לפתוח במו"מ במקביל"

חסן רוחאני ניסה לרומם את רוחם של האזרחים האיראנים שנמצאים תחת סנקציות קשות במיוחד. "איראן לא תיכנע בפני הקבוצה החדשה ששולטת בבית הלבן", אמר הנשיא ופנה לממשל ישירות: "אם אתם רוצים בטובתו של העם האיראני - מדוע להפעיל לחצים?"

"אם אתם רוצים בטובת האיראנים, מדוע להפעיל לחצים?". רוחאני וטראמפ (צילום: AFP, gettyimages) (צילום: AFP, gettyimages)
"אם אתם רוצים בטובת האיראנים, מדוע להפעיל לחצים?". רוחאני וטראמפ(צילום: AFP, gettyimages)

נשיא איראן חסן רוחאני אמר הבוקר (שבת) כי הממשל האמריקני שולח מסרים סותרים לארצו - ובמקביל ללחץ המדיני מנסה גם לפתוח במשא ומתן עם הרפובליקה האיסלאמית.

 

בנאום שנשא בטלוויזיה הממלכתית טען רוחאני כי ממשלת איראן מתמודדת מול "מתקפה אמריקנית-ציונית", אך הדגיש כי "איראן לא תיכנע בפני הקבוצה החדשה ששולטת בבית הלבן". הוא פנה לאנשי הממשל האמריקני באופן ישיר ושאל: "אם אתם רוצים בטובתו של העם האיראני - מדוע להפעיל עליו לחצים? האם אתם מצפים שניכנע אם הלחצים ימשיכו בחודשים הקרובים?".

 

 

"המלחמה שאנחנו עוסקים בה כיום היא כלכלית - והממשלה עומדת איתנה", הוסיף רוחאני. "אני פונה לכל הזרמים והמפלגות להפסיק לחפש אשמים, ולחדול מהניסיונות להתנקם ולהתחרות אחד בשני - משום שאנחנו נמצאים בשדה קרב".

 

איראן סובלת לאחרונה מהחרפה במשבר הכלכלי שפוקד את המדינה, על רקע חזרתן של הסנקציות האמריקניות. ביום רביעי האחרון הריאל האיראני הגיע לשפל של כל הזמנים מול הדולר - 150,000 ריאל לדולר אחד. כך לפי אתר "בונבאסט". זאת, בעקבות הכלכלה החלשה במדינה והביקוש הרחב של איראנים לדולר. בהמשך אותו יום מצב המטבע השתפר מעט ועמד על 140 אלף לדולר, אך למרות זאת הוא איבד השנה כשני שליש מערכו.

ריאל איראני מטבע איראן (צילום: AP)
משבר כלכלי באיראן ברקע חזרת הסנקציות. הריאל האיראני(צילום: AP)
 

במרץ האחרון חצה שער המטבע האיראני לראשונה את הגבול של 50 אלף ריאל לדולר. כחודש לאחר מכן ניסה המשטר לקבע את שער המטבע על 42 אלף ריאל לדולר - מה שהביא את הכלכלה האיראנית לסף קריסה. בסוף יולי, המטבע חצה לראשונה את הגבול של 100 אלף ריאל לדולר.

 

דברי רוחאני נאמרו ברקע הפסגה המשולשת שערך אתמול עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין והנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן, שבמהלכה דנו השלושה בהסדר מדיני ארוך-טווח לאחר מלחמת האזרחים בסוריה. 

 

רוחאני אמר בפסגה כי "אנו נחושים להמשיך להיאבק בטרור בסוריה ולהגיע לפתרון דיפלומטי למשבר. העם הסורי, ורק הוא, נושא בזכות להחליט על גורלו ועתידו ללא התערבות חיצונית. המאבק בטרור באידליב הוא חלק חשוב להחזרת היציבות בסוריה".

רג'פ טאיפ ארדואן עם ולדימיר פוטין  ו חסן רוחאני  ב טהרן פסגה משולשת (צילום: רויטרס)
רוחאני עם ארדואן ופוטין(צילום: רויטרס)

הנשיא התעקש כי משטר אסד ביקש ממנו לסייע במערכה וקרא לקהילה הבינלאומית לפעול נגד התקיפות הישראליות בסוריה. "אין מנוס ממאבק בטרור באידליב, בשורשיו ובמעורבות המערב", אמר רוחאני. "מעורבות ארצות הברית אינה חוקית ומנוגדת להחלטות מועצת הביטחון. צריך להכין את הקרקע להחזרת הפליטים הסורים ולפעול לשקם את המדינה".

 

עם זאת, מה שבאמת מעסיק את המנהיגים כעת זאת המתקפה המתקרבת על מחוז אידליב שבצפון-מערב המדינה.

 

פרשננו רון בן ישי ציין כי רוסיה חוששת כי הקהילה הבינלאומית, ומועצת הביטחון במיוחד, תפנה נגדה אצבע מאשימה במקרה שתיקח חלק במתקפה שעלולה לגבות את חייהם של מאות אלפי בני אדם. גם ארדואן חושש מגל נוסף של מהגרים שיחצו את הגבול הסמוך לטורקיה. יחד עם זאת, ארדואן יתקשה לקבל את הטבח בסורים המשתייכים לזרם הסוני כמוהו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים