שתף קטע נבחר

עשה ואל תעשה: המדריך השלם לחילוני בבית הכנסת

נתחיל מהסוף: ברוב בתי הכנסת האורתודוכסיים יקבלו אתכם בכל מצב - גם אם תגיעו בקרוקס וגופייה. אבל אם חשקה נפשכם להרגיש בנוח בתפילות הימים הנוראים, הכנו עבורכם מדריך מסודר לחגים: מה כדאי להביא אתכם, איך מתמצאים בתפילות, איך מתלבשים - וגם כיצד לא מפספסים את השופר

תסריט: מיכאלה חזני ואסף קוזין | עריכת וידיאו: בן שפייר | כתבה: יצחק טסלר

 

הכול על ראש השנה :

 

 

1.

"אין לי מה ללבוש"? לא בבית הכנסת. הכלל פשוט ואחיד לגברים ונשים: בלי גופיות ובלי מכנסיים קצרים (ובמקרה ותהיתם, זה גם קוד הלבוש שמקובל בוותיקן). עם זאת, בבית כנסת יעדיפו שנשים יגיעו לבושות בחצאית ארוכה או בשמלה - ולא במכנסיים (אבל אם את קים קרדשיאן ויש לך בארון רק רק חצאית מיני, עדיף לבחור במכנסיים).

 

2.

נעליים לגברים: בראש השנה מותר אבל לא מכובד לבוא לבית הכנסת בכפכפים, אלא דווקא בנעליים. ביום כיפור, לעומת זאת, רצוי לבוא בכל נעל שאיננה עשויה מעור, ולכן מראה של כפכפים שכיח למדי בבית הכנסת (אל דאגה, גם אם תגיעו עם כפכפים בראש השנה ונעליים ביום כיפור, אף אחד לא יעיר לכם). עם זאת, מןמלץ להימנע מלשלוח את הילדים לבית הכנסת עם נעליים "מהבהבות".

 

3.

המלצה חמה: כשאתם מתלבשים לקראת הליכה לבית כנסת, תחשבו חם. זה לא קשור לצניעות, אלא לעובדה שרוב המתפללים-הגברים לבושים בגופייה, ציצית, חולצה וטלית. חם להם ורוב בתי הכנסת ממוזגים כמקובל בעדות הפינגוונים של אלסקה. בנות יקרות - בניגוד למקומות העבודה, כאן התחינות להנמיך את המיזוג לא ייענו בחיוב לעולם. ראו הוזהרתן.

 

4.

את הטלפון הסלולרי משאירים בבית. אם אתם מתעקשים לא להקשיב לי ולקחת את הטלפון לבית כנסת, העבירו אותו ל"מצב שקט". לא למצב "רטט" שאותו שומעים בקלות בכל בית הכנסת, ובטח לא במצב הרגיל. לא תרצו שבאמצע התקיעות או בתפילת "כל נדרי" יידעו כל המתפללים שהרינגטון שלכם הוא "Who let the dogs out".

 

אם תשמעו בבית הכנסת טלפון או ביפר מצלצל, קחו בחשבון שחלק מהמתפללים הם מתנדבים של מד"א ואיחוד הצלה או שייכים לכוחות הביטחון, ולהם מותר ואף מצווה להשתמש בסלולרי בשבת וחג.

 

5.

לבית הכנסת מגיעים ברגל. גם אם לכולם ברור שאתם גרים רחוק והגעתם עם רכב, השתדלו לא להחנות את הרכב בצמוד לכניסה, והגיעו ברגל, בצורה שמכבדת את המקום.

 

6.

למרות שרכיבה על אופניים ביום כיפור מאוד פופולרית, היא פחות מקובלת הלכתית. אז אם אתם מגיעים עם הילדים לבית הכנסת ביום כיפור, בקשו מהם להשאיר בבית אופניים, אופניים חשמליים ורכינוע (הובר-בורד).

 

אז מה כן? אפשר להגיע לבית הכנסת עם רולר-בליידס, קורקינט ועם אופני פעוטות שלהם אין שרשרת אלא רק פדלים.

 

7.

כשאתם מגיעים לבית הכנסת, המתינו בכניסה. בדרך כלל הגבאי או אחד המתפללים הוותיקים יגיע אליכם ויכוון אתכם לכיסא פנוי. קחו בחשבון שחלק מהמקומות נמכרו למתפללי בית הכנסת, ולכן רק הגבאי יודע איזה כיסא באמת פנוי. דעו כי בכל בית כנסת כמעט, ישנם מקומות פנויים המחכים למתפללים שלא נרשמו מראש.

 

אם הגבאים התעלמו מכם או לא שמו לב שהגעתם, נסו לשבת מאחור ושאלו את המתפלל שלידו אתם מתכוונים לשבת, האם הכיסא פנוי. קחו בחשבון שגם אם הושיבו אתכם, ייתכן ובהמשך המתפלל שזה מקומו יגיע, ויצפה שתעברו מקום.

 

8.

אם הגעתם ללא כיפה, בבית הכנסת יש לרוב "כיפות חירום" שיוגשו לכם. קחו בחשבון שזו לא מזכרת ואתם מתבקשים להחזיר את הכיפה לסלסלה בסוף התפילה.

 

בחלק מבתי הכנסת מציעים לנשים נשואות מטפחת לכיסוי הראש, שלעיתים גם משמשת להגנה מפני הקור (במקרה שהתעלמתן מההמלצה להתלבש בהתאם לתנאי המיזוג הקרירים).  

 

9.

הספר שבו מתפללים לאורך כל השנה נקרא "סידור תפילה", או בקיצור: "סידור". בראש השנה וביום כיפור יש ספר תפילה מיוחד שנקרא "מחזור תפילה", או בקיצור: "מחזור".

 

ברוב בתי הכנסת יש מספר מוגבל של מחזורים וגם מעט טליתות. ברוב בתי הכנסת גם יציעו לאורחים טלית ומחזור תפילה, אבל לפעמים אין מספיק מאלה ותצטרכו להסתדר בלעדיהם. השימוש בטלית איננו חובה בזמן התפילה, ורוב המתפללים ישמחו להציב את המחזור שלהם קרוב אליכם כדי שגם אתם תוכלו לקרוא ממנו את הקטעים החשובים.

 

10.

אם אם באתם כדי לשמע את תקיעת השופר, קחו בחשבון ששעת התקיעה משתנה מבית כנסת לבית כנסת. נסו לברר מראש עם הגבאי את השעה המשוערת, וקחו בחשבון שתקיעת שופר, כמו טיסה לחו"ל, לרוב איננה מתרחשת במועד.

 

טיפ: תקיעת השופר בראש השנה מתקיימת בערך שעתיים אחרי התחלת התפילה, בזמן תפילת "מוסף". יש קהילות שנוהגות להפסיק בין תפילת "שחרית" ל"מוסף" לפני התקיעות. ההפסקה נועדה לאפשר לאנשים לעשות קידוש ולטעום משהו כדי לאזור כוח להמשך.

 

ביום כיפור אין תקיעות שופר במהלך היום, אלא בערך כ-20 דקות לפני סוף הצום – בתפילת "נעילה".

 

11.

אף אחד לא מצפה מילדים לצום לכל אורך יום כיפור, אבל מכיוון שרוב המתפללים הם מבוגרים, רעבים ועצבניים, רצוי שלא להכניס את הילדים לתוך היכל התפילה עם שקיות מרשרשות ומשקאות מוגזים, אלא לבקש מהם לאכול בחוץ. שם הם ימצאו קרוב לוודאי גם את ילדי המתפללים הקבועים עם ערמות של במבה.

 

בבתי כנסת רבים מתקיים קידוש בין תפילת שחרית למוסף – רגע לפני התקיעות. אל תעמדו בצד, אתם מוזמנים להצטרף.

 

12.

הש"ץ הוא שליח הציבור, כלומר זה שמוביל את התפילה. ברוב בתי הכנסת הוא משלב בתפילה גם מנגינות פופולריות. אתם מוזמנים להמהם יחד עם הקהל.

 

13.

ברבים מבתי הכנסת מקובל "למכור עליות". הסיבה לכך, כמו גם הסיבה שבתי הכנסת מוכרים את מקומות הישיבה, היא שבניגוד למה שמספרים לכם, אף עירייה לא מממנת הפעלה שוטפת של בית הכנסת. את הניקיון, המים, החשמל והשיפוצים המתפללים משלמים מכיסם, ולכן נהוג לגבות כסף כשמעלים אתכם לתורה בחגים, או כשמברכים אתכם לאחר הקריאה.

 

קחו בחשבון שאם הצהרתם על סכום תרומה גבוה וזכיתם למחמאות, מצפים מכם גם לפרוע את הסכום שעליו התחייבתם.

 

14.

גם אם יורד מבול - בשבת וחג השתדלו שלא להגיע לבית הכנסת עם מטרייה, אם אינכם רוצים לצאת דופן. מטריות הן "מוקצה".

 

15.

בדיוק כמו ברכבת - לפני שאתם עוזבים את המקום, ודאו שלא שכחתם ציוד מאחור. אין לכם מושג כמה גבאים תקועים עם סוודרים, משקפי שמש, חבילות טישו חדשות, חבילות טישו משומשות, צעצועים ודברי מתיקה שאנשים שכחו מאחור.

 

לפני העזיבה ודאו גם שלקחתם אתכם את הילדים (גילוי נאות: כותב שורות אלו נשכח בילדותו בבית הכנסת, ויש הסבורים שזו הייתה טעות לחזור ולקח אותו משם).

פורסם לראשונה 09/09/2018 02:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים