שתף קטע נבחר

חוקרים: להסיר מייבשי ידיים בשירותים; מפיצים חיידקים מסוכנים

לאחר שחוקרים בבריטניה מצאו שיעורים גבוהים של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה בחדרי שירותים של בתי חולים בהם הופעלו מייבשי יידים סילוניים, הם ממליצים: הסירו את מייבשי הידיים הסילוניים מבתי החולים

הם נתפסים כאלטרנטיבה ההיגיינית יותר לניגוב ידיים, אבל מחקר נוסף מוכיח את פוטנציאל הסכנה במייבשי הידיים בחדרי השירותים: מחקר חדש מצא כי מייבשי הידיים הסילוניים מפיצים יותר חיידקים ממגבות נייר.

 

בעקבות הממצאים, קראו מדענים לאסור על השימוש שלהם בבתי חולים, מחשש להתפשטות חיידקים מסוכנים.

  

במחקר החדש, המדענים בדקו את התפשטות החיידקים בחדרי שירותים בשלושה בתי חולים: אחד בלידס, השני בפאריז והשלישי באיטליה. במהלך 12 שבועות המחקר, הראו התוצאות כי ספירת החיידקים הייתה גבוהה משמעותית בימים שבהם מייבשי הידיים הסילוניים היו בשימוש.

 

אינפו ( )

ענן חיידקי המזהם את חדרי השירותים

פרופ' מרק וילקוקס שהוביל את המחקר באוניברסיטת לידס אמר: "הבעיה מתחילה כאשר המבקרים בשירותים אינם שוטפים את ידיהם באופן מספק. כאשר אנשים מייבשים את הידיים במייבשים הסילוניים, החיידקים שנותרים על היד מתפשטים בחדר השירותים".

 

"מייבשי הידיים יוצרים ענן חיידקי המזהם את חדרי השירותים וגורם לצמיחת מושבות חיידקים על המייבשים עצמם, על הרצפה, הכיור, הברזים ומקומות נוספים. כל מגע במשטחים הללו מגביר את הסיכון להתפשטות חיידקים ונגיפים.

 

לא שוטפים ידיים באופן מספק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא שוטפים ידיים באופן מספק(צילום: shutterstock)

 

"מייבשי הידיים הסילוניים מסתמכים על טכנולוגיה ללא מגע כדי לייבש את הידיים", הוא מוסיף, "עם זאת, מגבוני נייר סופגים את המים ואת החיידקים שנותרו על הידיים, ואם הם מושלכים לפח, יש פוטנציאל נמוך יותר להתפשטות זיהומים".

 

אחד החיידקים השכיחים שנמצאו היה סטפילוקוק אאוראוס שהוא חיידק עמיד ביותר, שנמצא בכמות פי 3 על מייבשי הידיים הסילוניים, בהשוואה למגבוני ידיים.

 

חיידקים עמידים נוספים שנמצאו היו ממשפחת החיידקים הצואתיים אנטרוקוקים, אף הם עמידים ביותר לאנטיביוטיקה. כאמור, בעקבות הממצאים קראו החוקרים לבתי החולים להסיר את מייבשי הידיים הסילוניים.

 

ומהו המקום המזוהם ביותר בשירותים?

 

 

מייבשי ידיים: היסטוריה של זיהומים

אין זו הפעם הראשונה שמייבשי הידיים שבשירותים נקשרים לזיהומים פוטנציאליים. מייבשי הידיים החדשים, המכונים "סילוניים", אלה שיש להכניס אליהם את הידיים, מוציאים אוויר במהירות של 400 מטר לשעה במטרה לייבש את הידיים בתוך כעשר שניות. הם מבטיחים פעילות אנטי-בקטריאלית רבת עוצמה ומאירים באור כחול מטעה שהמשתמש נוטה לפרש כאור אולטרה-סגול משמיד חיידקים.

 

מחקר קודם מצא כי לאחר ביקור בשירותים נותרים על כפות הידיים 30 מיליון חיידקים לכל סמ"ר עור. כפות הידיים המזוהמות בנגיפים עשויות להעבירם לחמישה משטחים או ל-14 אנשים. במחקר הרלוונטי האחרון בדקו החוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת לידס שבבריטניה את כמות החיידקים בחדרי שירותים ציבוריים שבהם מותקנים מייבשי ידיים סילוניים.

 

החוקרים זיהמו את ידיהם בחיידקים לא אלימים מסוג לקטובצילוס, שאינם מצויים באורח קבע בחדרי שירותים. לאחר ייבוש הידיים אספו החוקרים דגימות אוויר סביב המייבשים ובמרחק של מטר ושל שני מטרים מהם.

 

הדגימות נלקחו למעבדה, שם נבדקה כמות החיידקים. התוצאות גילו כי מייבשי הידיים הסילוניים מפיצים חיידקים לחלל האוויר פי 27 יותר ממגבוני נייר. עוד מצאו החוקרים פי חמישה חיידקים על גבי המכשירים החדשים, בהשוואה למייבשי ידיים מהדור הישן.

 

כ-48% מהחיידקים שאותם פיזרו מייבשי הידיים נותרו באוויר החדר רבע שעה אחרי פעולת הייבוש.

 

"בכל פעם שאתם מייבשים ידיים בשירותים ציבוריים באמצעות מייבש ידיים חשמלי, אתם מפיצים חיידקים", אמר פרופ' מרק וילקוקס, ראש צוות החוקרים, והוסיף: "בביקור בשירותים אתם עלולים להידבק גם בחיידקים שאותם פיזרו משתמשים אחרים - ולחלות במחלות".

 

אחת מיצרניות מייבשי הידיים הציבוריים השיבה בתגובה לממצאים: "המחקר מבוסס על מתודולוגיה שגויה. מייבשי הידיים הם הדרך ההיגיינית ביותר לייבש ידיים, והם מסוגלים לייבש 18 זוגות ידיים במחיר של גליל נייר אחד".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מייבש ידיים. מפיץ חיידקים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים