שתף קטע נבחר

מחקר: מייבשי הידיים בשירותים מפזרים חיידקים צואתיים

חוקרים אמריקנים שדגמו עשרות חדרי שירותים , מצאו מושבות חיידקים צואתיים רבות בחדרים עם מייבשי ידיים אוטומטיים - זאת בהשוואה לשירותים בלי מייבשי ידיים. המחקר מתווסף למחקרים קודמים שפורסמו בשנים האחרונות שמצאו שמייבשי האוויר הסילוניים עלולים להפיץ חיידקים צואתיים מהאסלה – ישר אל גופכם

שטפתם ידיים בשירותים ציבוריים? לא בטוח שתרצו לייבש אותן: מחקר חדש נוסף מגלה כי מייבשי הידיים עלולים להדביק אתכם בחיידקים צואתיים. המחקר פורסם בכתב העת Applied and Environmental Microbiology.

 

החוקרים השוו את אוויר חדרי שירותים, עם או בלי מייבשי ידיים, ומצאו מושבות חיידקים צואתיות רבות יותר בדגימות מחדרי שירותים בהם ישנם מייבשי ידיים.

 

"חיידקים בחדרי שירותים מגיעים מרסיסי צואה המתפזרים לחלל האוויר כאשר מורידים את המים באסלה", הסביר ראש צוות החוקרים, פרופ' פיטר סטלואו, "האנשים הרבים הנכנסים ויוצאים מחדרי השירותים הציבוריים, מפזרים בנוסף חיידקים מעל גבי עורם. מייבשי האוויר עשויים לסייע להפצת החיידקים הצואתיים".

 

במחקר החדש בדקו החוקרים דגימות מ-36 חדרי שירותים בביה"ס לרפואה של אוניברסיטת קונטיקט, לאיתור חיידק בשם בצילוס מזן PS533. זן חיידק זה נמצא רק בסביבות מעבדה, והוא אינו מסוכן לאדם. החוקרים בחרו דווקא בו, כיוון שהוא מסמל את התפשטות החיידקים בבניין האקדמי עצמו.

 

ילד משתמש במייבש ידיים (צילום: shutterstock)
המייבשים עלולים לסייע להפצת החיידקים(צילום: shutterstock)
 

החוקרים נטלו דגימות אוויר מחדרי שירותים שבהם פועלים מייבשי ידיים. בלוחיות הדגימה שהושארו 30 שניות בסביבת מייבש הידיים, צמחו 18 עד 60 מושבות חיידקים בממוצע, בעוד שבלוחיות שנדגמו מחדרי שירותים שבהם לא פעלו מייבשי ידיים, צמחה פחות ממושבת חיידקים אחת בממוצע.

 

כעת ביקשו החוקרים לבדוק אם פילטרים שהותקנו במייבשי הידיים הביאו להפחתה בשיעור החיידקים המתפזרים בחלל החדר. התוצאות כאן היו מאכזבות: דגימות מחדרי שירותים שבהם הותקנו פילטרים במייבשי הידיים, הפחיתו את שיעור החיידקים ב-75%, אך לא העלימו אותם כליל.

 

"הממצאים מוכיחים כי חיידקים רבים, כולל כאלה בעלי פוטנציאל פתוגני (מחוללי מחלה), עשויים להתפזר בבניינים גדולים דרך מייבשי הידיים בחדרי השירותים". בעקבות הממצאים, הוספו מגבוני נייר לכל 36 חדרי השירותים בבניין ביה"ס לרפואה באוניברסיטת קונטיקט.

 

מייבשי ידיים: היסטוריה של זיהומים

אין זו הפעם הראשונה שבה "הואשמו" מייבשי הידיים בשירותים בהפצת חיידקים צואתיים: בחודש פברואר השנה, ניקול וורד, מדענית מקליפורניה, דגמה את האוויר הנפלט ממייבש האוויר בשירותים. את הצלחת היא העבירה למעבדה ל-48 שעות וכששבה לבדוק את התרבית, נדהמה לגלות מושבות של מאות אלפי פטריות וחיידקים. את תמונת הממצאים היא פרסמה בפייסבוק וזכתה למאות אלפי צפיות.

 

מייבשי הידיים החדשים, המכונים "סילוניים", אלה שיש להכניס אליהם את הידיים, מוציאים אוויר במהירות של 400 מטר לשעה במטרה לייבש את הידיים בתוך כעשר שניות. הם מבטיחים פעילות אנטי-בקטריאלית רבת עוצמה ומאירים באור כחול מטעה שהמשתמש עלול לפרש בטעות כאור אולטרה-סגול משמיד חיידקים.

 

מחקר קודם מצא כי לאחר ביקור בשירותים נותרים על כפות הידיים 30 מיליון חיידקים לכל סמ"ר עור. כפות הידיים המזוהמות בנגיפים עשויות להעבירם לחמישה משטחים או ל-14 אנשים. במחקר הרלוונטי האחרון בדקו החוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת לידס שבבריטניה את כמות החיידקים בחדרי שירותים ציבוריים שבהם מותקנים מייבשי ידיים סילוניים.

 

מייבש ידיים (צילום: shutterstock)
האור הכחול איננו משמיד חיידקים. מייבש ידיים סילוני(צילום: shutterstock)

החוקרים זיהמו את ידיהם בחיידקים לא אלימים מסוג לקטובצילוס, שאינם מצויים באורח קבע בחדרי שירותים. לאחר ייבוש הידיים אספו החוקרים דגימות אוויר סביב המייבשים ובמרחק של מטר ושל שני מטרים מהם.

 

הדגימות נלקחו למעבדה, שם נבדקה כמות החיידקים. התוצאות גילו כי מייבשי הידיים הסילוניים מפיצים חיידקים לחלל האוויר פי 27 יותר ממגבוני נייר. עוד מצאו החוקרים פי חמישה חיידקים על גבי המכשירים החדשים, בהשוואה למייבשי ידיים מהדור הישן. כ-48% מהחיידקים שאותם פיזרו מייבשי הידיים נותרו באוויר החדר רבע שעה אחרי פעולת הייבוש.

 

"בכל פעם שאתם מייבשים ידיים בשירותים ציבוריים באמצעות מייבש ידיים חשמלי, אתם מפיצים חיידקים", אמר פרופ' מרק וילקוקס, ראש צוות החוקרים, והוסיף: "בביקור בשירותים אתם עלולים להידבק גם בחיידקים שאותם פיזרו משתמשים אחרים - ולחלות במחלות".

 

אחת מיצרניות מייבשי הידיים הציבוריים השיבה בתגובה לממצאים: "המחקר מבוסס על מתודולוגיה שגויה. מייבשי הידיים הם הדרך ההיגיינית ביותר לייבש ידיים, והם מסוגלים לייבש 18 זוגות ידיים במחיר של גליל נייר אחד".


צפו: עוד זיהומים בסביבה שלכם 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החיידקים מתפזרים בחלל האוויר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים