שתף קטע נבחר

המטרה: לנטרל את חיזבאללה במסתור שלו

במשך 3 חודשים עורכת חטיבת הצנחנים אימון לקראת העימות הבא בצפון. בניגוד למלחמת לבנון השנייה, הפעם המשימה שלה ברורה: להפתיע את חיזבאללה בשטחו ולמנוע ירי לישראל. רון בן ישי התלווה לכוחות וגילה היערכות קומפקטית, דיגיטלית ומחודדת מטרה. צפו במפקדים ובלוחמים

 

 

הדרך הלבנה מתפתלת בין הגבעות העגולות שצמחייה צפופה מכסה אותן: אורן ים תיכוני, אלת מסטיק וסירה קוצנית שהצהיבה בחום הקיץ. נפש חיה לא נראית בסביבה. "עוד מעט נפגוש את מג"ד 101", אומר לי איש דובר צה"ל שנשלח להביא אותי לאזור שבו מתקיים התרגיל המסכם את אימון הקיץ של חטיבת הצנחנים, "הנה הם". מימין לנו, בין השיחים, אני מבחין ב-5-4 לוחמים שוכבים סביב מפת צילום ומנהלים דיון בקולות מהוסים. אחד מהם, סגן אלוף, מתרומם ולוחץ בחוזקה את ידי. "מורדי", הוא אומר.

 

מרדכי וייס, בן 36, נשוי+5, גר בעלי. "איפה הלוחמים שלך?", אני שואל. הוא מחייך: "הם פה מסביבנו. הגענו לאזור הזה עם אור ראשון והצוותים התפזרו בשטח. הסתווינו כדי שלא נתגלה ועכשיו הם נחים ומתכוננים להמשך הלחימה. עוד מעט אקבל בקשר הוראות מהמח"ט יקי (אל"מ יקי דולף, רב"י)".

 

שאריות צבעי ההסוואה מהלילה עדיין מרוחים על פניו של מורדי. הקשר ניגש אליו ומראה לו משהו על הטאבלט. מורדי נותן כמה הוראות והקשר מקליד. מערכת "משואה" מאפשרת לו לשלוט בכוחותיו ולתקשר עם מפקדת החטיבה בלי להשתמש בתקשורת הקולית.

רון בן ישי תרח
אימון חטיבת הצנחנים בצפון(צילום: דובר צה"ל)

רון בן ישי תרח
(צילום: דובר צה"ל)

"צנחני היישוב" נקרא האימון שנמשך כבר שלושה חודשים ובו נערכת חטיבת הצנחנים במתארים הדומים למשימות שיהיו לה במלחמה הבאה. החטיבה - שמתאמנת ויכולה להגיע לכל מקום בהטסה, במסוקים או במטוסי תובלה, בהצנחה או בהליכה ארוכה ברגל - מיועדת לפעול בזירה הלבנונית. אלא שבניגוד למלחמת לבנון השנייה, הפעם המשימות ברורות להם לחלוטין: למנוע ירי רקטות וטילים לשטח ישראל משטחי השיגור שהכין חיזבאללה, להשמיד מאגרי רקטות ארוכות טווח ולשבש לארגון את תוכניותיו לתקוף יישובים ישראליים על גבול הצפון.

 

או בקצרה: להרוג לוחמי אויב ולהרוס את התשתיות שלו באופן שיצמצם במהירות את יכולת חיזבאללה, ואולי גם מיליציות שיעיות הפועלות בשליחות איראן מסוריה, לשבש את החיים ולזרוע הרס ואבידות בעורף הישראלי.

 

להפתיע את חיזבאללה בשטח

חיזבאללה הוא צבא היברידי, כלומר - כוח חמוש שיש לו ציוד וכלי נשק של צבא מדינתי (חוץ ממטוסים ואוניות), אבל הוא פועל בשיטות טרור וגרילה. הבעיה העיקרית של אויב מסוג זה היא שהוא נעלם. יורה טיל נ"ט, מניח מטען או משגר רקטה כבדה לשטחינו – ואז יורד מתחת לקרקע, מסתווה בסבך או נטמע ביישובים המשמשים לו בסיסי פעולה.

 

כדי להילחם בו ולהשמיד אותו, בין אם בלבנון ובין אם בסוריה, צריך להפתיע אותו ולמצוא אותו על סמך מודיעין מדויק ועדכני במקומות שבהם הוא מסתתר. לכן, כשמדובר על התרגיל החטיבתי של הצנחנים, מתבצעים חלק ניכר מהמהלכים בכוחות משימתיים גדודיים, פלוגתיים ואפילו צוותיים שמתפזרים בשטח ואמורים להפתיע את האויב, לפני שממשיכים הלאה ליעד הבא כדי לשבש את פעילותו ולא לאפשר לו להתארגן מחדש.

רון בן ישי תרח
(צילום: דובר צה"ל)
 

במקביל מתאמן הגדוד ללא הרף כדי להפוך לצוות קרב שחוברים אליו טנקים, כוחות הנדסה, מסוקי קרב ומטוסי קרב, שיחד איתם יפעל בשטחים עירוניים כדי לעקור את האויב מבסיסיו הלוגיסטיים ולהפריד בינו לבין האוכלוסייה הלא מעורבת. הצנחנים לומדים להפעיל אש כבדה באמצעות ארטילריה או מטוסים שנמצאים הרחק מאחור, והם מאפשרים לו לנצל את מה שהוא רואה באזור הלחימה כדי להעצים את הפגיעה באויב.

 

נוסחת 17/17

סא"ל מורדי וייס משוכנע שאת היכולות המגוונות האלו הוא מסוגל להפעיל היום במיומנות גבוהה הודות לתקופות האימון הממושכות שמקבלות היום היחידות המסתערות, יחידות החוד של צה"ל, בסדיר ובמידה מסוימת גם במילואים. הרמטכ"ל גדי אייזנקוט, בדיוק כמו סא"ל וייס, טוען שנוסחת 17/17 מאפשרת לצה"ל להיות היום במוכנות שלא הייתה כמוה מאז פרצה האינתיפאדה השנייה, כלומר לפני כ-17 שנים.

 

17/17 פירושו שהיחידות מבצעות בשנה אחת 17 שבועות אימונים ו-17 שבועות תעסוקה מבצעית. הנוסחה הזאת אינה המצאה חדשה. כך התנהלו היחידות הלוחמות של צה"ל עד לפני האינתיפאדה השנייה. מאז השתבשו הדברים ותקופות האימונים התקצרו לטובת התעסוקה המבצעית בשטחים, שבמידה רבה ניוונה את היכולות המבצעיות של צה"ל.

 

הגדוד של וייס היה בתעסוקה מבצעית בחברון ובגבול לבנון וגם ברצועת עזה, אבל הצליח לבצע 17 שבועות אימונים ששיאם בתרגיל החטיבתי. גדוד 101 גם ביצע במסגרת אימונים אלה תרגיל מוצנח בלילה. הצניחה היא לא רק אמצעי מבצעי שייתכן מאוד שיזדקקו לו במלחמה הבאה, אלא גם דרך להקנות ללוחמים אומץ, קור רוח ותעוזה.

רון בן ישי תרח
(צילום: דובר צה"ל)

עם זאת, צריך לציין שלא כל הצבא מצליח לשמור על יחס שווה בין אימונים לבין תעסוקה מבצעית. רוב יחידות המילואים הלוחמות עדיין לא הגיעו לרמה זו של אימונים, בעיקר מסיבות תקציביות, אבל המגמה היא לצרף כל שנה עוד כמה יחידות מילואים שיתאמנו במתכונת שבה מתאמנות יחידות החוד הסדירות.

 

אחרי ריאיון קצר עם סא"ל וייס אנחנו ממשיכים למפקדת החטיבה. פעם מפקדות החטיבה היו ענקיות, זרועות אוהלים, נגמ"שים, שולחנות ארוכים, טלפונים רבים, עשרות קצינים שמתרוצצים מסביב לצורך ושלא לצורך ובעיקר הרעש נורא. ובכן, לכל זה אין היום זכר. מדובר ב-5-4 רכבי שטח קטנים מתחת לרשת הסוואה חבויה היטב בין העצים, שלידם פועלת לה מפקדת חטיבה קומפקטית שאתה לא מרגיש בה כמעט עד שאתה לא דורך עליה. מתחת לרשת ההסוואה ישנו מסך פלזמה גדול שעליו תמונת הקו וכל מה שהמח"ט זקוק לו כדי לשלוט בכוחותיו הפזורים על פני עשרות קילומטרים רבועים בגבעות שמסביב.

 

המח"ט, אלוף-משנה יקי דולף, מתפנה לרגע להסביר לי את מתווה התרגיל. אנחנו מכירים היטב. יחד הסתתרנו בשיחים באזור הליטני ב"מבצע שינוי 11 וחצי" שסיים את מלחמת לבנון השנייה, אותו מבצע שבו הפיל חיזבאללה בטיל מסוק יסעור שלנו והרג את צוותו.

 

"בפעם הבאה זה לא יהיה כמו מה שאתה ואני הכרנו", הוא אומר לי ומתנסח בדיפלומטיות כדי שלא להטיל דופי במה שקרה במלחמת לבנון השנייה: "בפעם הבאה תהיה הכרעה ברורה, ואת זה אנחנו מתרגלים כאן ועכשיו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
התרגיל החטיבתי של הצנחנים
צילום: דובר צה"ל
מומלצים