שתף קטע נבחר

סערת הגיור: "בית המשפט החליט? נתקן אחרי החגים"

ח"כ גפני סבור שהתקדים שיצר ביהמ"ש כשהכיר בגיור פרטי עלול להתברר כ"נזק בל יתואר", והתחייב "לתקן זאת" בהצעת חוק. מאמר המערכת של "יתד נאמן": השופטים "נעצו טלפיים בחומת ההגנה של העם היהודי"

 

 

ח
ח"כ משה גפני, ח"כ בצלאל סמוטריץ' (צילום: אוהד צויגנברג)

משבר הגיור חוזר: חברי הכנסת משה גפני (יהדות התורה) ובצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) הודיעו כי ישובו ויקדמו חוק עוקף בג"ץ שימנע הכרה בגיורים שנעשו מחוץ לרבנות הראשית. בעקבות חשיפת ynet על פסיקת בית המשפט שקבע לראשונה כי אישה שהתגיירה בבית דין אורתודוכסי פרטי תירשם כיהודיה במשרד הפנים, מתכוונים הח"כים להפשיר את הצעת החוק השנויה במחלוקת כבר בתחילת מושב החורף של הכנסת - יוזמה שכבר גרמה לשני משברים בקואליציה, וגם בין מדינת ישראל ליהדות התפוצות.

 

אחרי יממה של שתיקה, כינה הבוקר (יום ו') גפני את התקדים שיצר בית המשפט המחוזי בירושלים "החלטה אומללה" וטען כי היא עלולה להתברר כ"נזק בל יתואר". בכותרת הראשית של ביטאון תנועתו, "יתד נאמן" - "פירצה חמורה בחומות הגיור" - הוא התחייב כי "מייד אחרי החגים נדאג לתקן זאת", כך ש"לא תהיה שום משמעות להחלטת בית המשפט". חבר סיעתו, יעקב אשר, הוסיף: "לא ניתן יד לניסיון הנוסף הזה לפגוע במושג של גיור כהלכה". העיתון הזהיר מפני "סכנת התבוללות חמורה" בעקבות ההכרה בגיורים הפרטיים. 

 

 

ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) תקף את בג"ץ על הפסיקה העקרונית שהתממשה כעת, טען כי "פעם אחר פעם הוא מתערב ומנסה לכרסם בסמכויות בתי הדין, בעיקרי ההלכה וביסודות הדת" והוסיף כי בכך הוא מזמין את הצעות החוק לריסונו. "בית המשפט ממאיס עצמו על כלל החוגים ומאבד את הלגיטימיות הציבורית ומביא על עצמו את החקיקה לפעול לצמצום כוחו וסמכותו".

 

מאמר המערכת של "יתד נאמן" היה בוטה עוד יותר. עורך העיתון, ישראל פרידמן, כינה את מערכת המשפט "ממארת", ייחס לה "טרור ליברלי אנטי-דתי", תיאר את ההחלטה הטריה כ"התפרצות לתוך קודש הקודשים של עם ישראל ודקירת הפרוכת (בבית המקדש – ק"נ) שעכשיו זבה דם", טען כי השופטים "נעצו טלפיים בחומת ההגנה של העם היהודי" וחתם בכך שהם "הדור החדש של רשעי ישראל" אשר אוחזים "פטיש הרסני".

 

גם בבית היהודי מבטיחים לקדם את חוק הגיור מייד בהזדמנות הראשונה. סמוטריץ', כהרגלו, איגף מימין את ש"ס ויהדות התורה (וגם את יו"ר מפלגתו), ואמר ל-ynet: "לא ברור לי הגמגום של המפלגות החרדיות בעניין הזה - ובעיקר של יהדות התורה. אני מקווה שזה לא קשור לחשש שלהן מפני פגיעה בבית הדין הפרטי של הרב ניסים קרליץ (פוסק חרדי-ליטאי בכיר המגייר באופן פרטי – ק"נ) ושבשביל זה הם מוכנים שהגיור ייפרץ גם לרפורמים וכדומה".

 

השתיקה והשיתוק שעליהם רומז סמוטריץ' הם תוצאה של הדילמה שקורעת את מפלגות החרדיות מאז הפרסום בין מאבק חסר פשרות לשמירה על הססטוס-קוו באחד הנושאים שהוא ציפור נפשם, לבין עוד התעלמות אלגנטית מהתפתחות משמעותית בגיזרת הדת והמדינה.

משבר הגיור בכתבה בעיתון יתד ()
מצד אחד ציבור הבוחרים החרדי, בגיבוי כלי התקשורת במגזר, מצפה מהם להיאבק נגד כל כרסום במונופול הרבנות על שרותי הדת, ומצד שני קיים אינטרס פוליטי מובהק מבחינתם לשקט תעשייתי לפחות עד שתושג מטרת העל של הקדנציה - הסדרת מעמדם של תלמידי הישיבות והבטחה שלא יגויסו לצבא. חשש החרדים הוא כי חידוש הדרישה מצדם כעת לאישור חוק גיור עוקף בג"ץ עלול לחולל משבר של ממש בקואליציה, ויחד עם פלונטר הגיוס אולי אף להוביל לפירוק הממשלה ולהקדמת הבחירות.

 

דרעי: תגובה רפה למהלך תקדימי

בהתאם לכך ניסה אתמול יו"ר ש"ס אריה דרעי לגמד את משמעות החלטת בית המשפט כדי שלא להיגרר בעל כורחו לעימות בעיתוי הבעייתי מבחינתו. אף שגורם גיור בכיר טען כי מדובר ב"רעידת אדמה" שתביא ל"פריצת הסכר" והכרה באלפי מתגיירים, התעקש דרעי כי "אין בכך כל חדש" והדגיש כי בכל מקרה היא אינה מהווה "הכרה מהותית בגיור" או "ראיה לכאורה לנכונותו" מבחינה הלכתית. אלא שהצעת החוק שקידמו

 

האדישות של שר הפנים בולטת במיוחד נוכח המלחמה שהמפלגות החרדיות והרבנים הראשיים קידשו בעניין הגיור בשנה האחרונה. למעשה, החוק שקידמו ראשי ש"ס ויהדות התורה ביוני 2017 (ובינתיים הוקפא, הופשר מחדש בגירסה מאוזנת יותר והוזנח שוב) נולד בעקבות הפסיקה התקדימית של בג"ץ שהכירה בגיורים הפרטיים ונועד לעקוף אותו ולמנוע את יישומו בדיוק כפי שקרה כעת. דווקא ברגע האמת, כשהחששות התממשו, בחר דרעי להתייחס לכך בביטול ובסלחנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן זינדל / פלאש90, מוטי קמחי
אריה דרעי, משה גפני
צילום: יונתן זינדל / פלאש90, מוטי קמחי
מומלצים