שתף קטע נבחר

הכירו: אלו המאכלים והמשקאות העתיקים ביותר בעולם

עוגה בת 106 שנשתמרה בקופסת פח באנטארטיקה, גבינה מצרית עתיקה שהוכנה לפני 3,200 שנה, קערת נודלס שנזנחה לפני אלפי שנים בסין ואפילו שוקולד סקוטי שהצליח להשתמר במשך 116 שנה בתוך פחית: אלו 11 המאכלים והמשקאות העתיקים ביותר שהתגלו אי פעם

 

   (  )
לעוגה שלום, תודה ששאלתם. עוגת פירות בת 106 שנמצאה באנטרטיקה
 

כשתאריך התפוגה על המוצרים בסופרמרקט נלקח לעיתים קרובות כמובן מאליו, צריך לזכור כי אבות אבותינו לא נהנו מלחם פרוס (שהומצא רק בשנת 1928) או אפילו מקורנפלקס (שהומצא בשנת 1894) לארוחת הבוקר. ואם ניסע עוד אחורה בזמן, יהיה קשה לדמיין מה הרומאים אכלו ואפילו המצרים בעת העתיקה, קצת אחרי שהתעוררו משנת הלילה שלהם.

 

אז אולי עדיין לא הצלחנו לפצח את חידת המאכלים שהוגשו בשעות הראשונות של היום, אבל ממצאים ארכיאולוגים שנאספו במהלך השנים, הצליחו לפזר מעט את הערפל ששרר מעל ארוחת הערב הקדומה. ואולי, באופן מפתיע, חלק מהמאכלים שהוגשו בארוחה הזו אינם שונים בהרבה ממה שאנו אוכלים היום. הנה כמה מהפריטים העתיקים ביותר שאכלו ושתו בעבר.

כנראה שאבותינו הקדמוניים לא אכלו קורנפלקס בבוקר, וחבל שכך (צילום: index open) (צילום: index open)
כנראה שאבותינו הקדמוניים לא אכלו קורנפלקס בבוקר, וחבל שכך(צילום: index open)
 

 

1. עוגת פירות מאנטארקטיקה

עוגת פירות היא מאכל שנהוג לאכול בחגים ברחבי אירופה ובארצות הברית, אבל מעטים האנשים שבאמת נהנים לאכול את הממתק הפירותי, היבש והמטוגן הזה. החוקר הבריטי, רוברט פלקון סקוט, היה כנראה יוצא מן הכלל; עוגת פירות כמעט אכילה, שכביכול ננטשה על ידי סקוט במהלך תקופת השהות שלו ושל המשלחת הבריטית באנטארקטיקה בשנים 1910-1913, התגלתה ביבשת הקרח כ-100 שנים מאוחר יותר.

קפטן רוברט סקוט והמשלחת הבריטית שלו באנטארטיקה, ינואר 1912 (צילום: מתוך ויקיפדיה) (צילום: מתוך ויקיפדיה)
קפטן רוברט סקוט והמשלחת הבריטית שלו באנטארטיקה, ינואר 1912(צילום: מתוך ויקיפדיה)

עוגת פירות הייתה מאכל פופולרי בזמנו באנגליה, ובאקלים הקר היא אף זכתה להערכה רבה יותר בזכות תוספת השומן הגבוהה ותכולת הסוכר שבה. למרבה הצער, סקוט מעולם לא קיבל את ההזדמנות להתענג על הפינוק המתוק: הוא מת בשנת 1912 מרעב ומחשיפה לקור, תוך שהוא מנסה להפוך לאדם הראשון שהגיע לקוטב הדרומי.

קופסת הפח בה נמצאה העוגה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קופסת הפח בה נמצאה העוגה(צילום: EPA)
 

באשר לעוגה בת המאה, היא נמצאה במצב מצוין בתוך פח מפויח על ידי "קרן מורשת אנטארקטיקה" בשנת 2017, בעת חפירה ארכיאולוגית בבקתת "קייפ אדיר", שסקוט השתמש בה בעבר כמקלט.

 

2. גבינת קבורה מצרית

הפרעונים אולי לא יקללו אתכם כי הזזתם להם את הגבינה הישנה - זו שנמצאה בקבר של ראש עיריית ממפיס העתיקה במהלך החפירות שהתבצעו באזור בשנים 2013-14, אולם יש סיכוי שאם תיקחו ממנה ביס - תחלו בברוצלוזיס - מחלה זיהומית הנגרמת על ידי אכילת מוצרי חלב לא מפוסטרים.

   (צילום: ירון ברנר)
מזל שלמדו להכין גבינות עם השנים(צילום: ירון ברנר)

זנים של חיידקים שונים נמצאו על שארית הגבינה, המתוארכת בתקופה שלפני כ-3,200 שנים, והיא הדוגמה הראשונה הידועה לגבינה במצרים העתיקה. מומחים מעריכים כי היא הוכנה מחלב כבשים ועיזים, אולם סביר להניח שטעמה מעולם לא היה טוב כמו טעמי הגבינות שאנו רגילים אליהן כיום. פרופסור פול קינדסטדט, מומחה לתולדות הגבינה, אף הגדיל לעשות וסיפר בזמנו ל"ניו יורק טיימס", ש"סביר כי טעם המוצר הזה באמת באמת חומצי".

 

3. היין העתיק בעולם

לפני למעלה מ-8,000 שנים, במקום שכיום אנו מכירים כמדינת גיאורגיה, רקחו מיץ ענבים מותסס. אבל נתחיל מההתחלה: אומנות הפקת היין, נחשבה בעבר להמצאה המתוארכת לפרס (איראן) של לפני 5,000 לפני הספירה, אך שרידי אמפורות פרהיסטוריות שנמצאו ליד הבירה הגיאורגית של טביליסי בשנה שעברה, שינו את כל התיאוריה אודות ההיסטוריה של היין.

   (  )
הכלי העתיק ביותר בעולם שהכיל יין

אנליזה כימית חשפה שחתיכות החימר מכילות עקבות של חומצת לימון, אבקת ענבים ואפילו רמזים לזבובי פירות פרהיסטוריים, מה שהוביל את החוקרים לקבוע כי חלקי החימר שימשו ככדים דקורטיביים והכילו כמויות עצומות של יין (בגודל המקביל לכ-400 בקבוקי יין כיום).

 

4. אגם של חמאה

בשנת 2009, עובדי כבול באירלנד מצאו 35 ליטרים של חמאה בחבית עץ אלון, שהושלכה בתוך אגם ונשכחה למשך 3,000 שנה. בהתחשב בכך שזו הייתה כמות כה גדולה של חמאה, היסטוריונים מאמינים שהיא הופקה על ידי אנשי הכפר הסמוכים, שלאחר הכנתה השקיעו את החבית במים כדי לשמר אותה או כדי להסתיר אותה מפני גנבים.

באופן אישי, אנחנו מעדיפים את החמאה שלנו בגוון צהבהב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
באופן אישי, אנחנו מעדיפים את החמאה שלנו בגוון צהבהב(צילום: shutterstock)

עם השנים (והיו לא מעט כאלה, כאמור) צבעה של החמאה הפך ללבנבן, אבל חוץ מכך ובאופן די מדהים יש לציין, היא נותרה ללא כל פגע. ואם תהיתם היכן אפשר לרכוש את האוצר החמאתי הזה, אז נציין כי החמאה אינה זמינה בסופרמרקט השכונתי, ונחשבת ל"אוצר אירי לאומי". לדבריה של האוצרת הראשית של אירלנד, קרול סמית': "כיום אפשר לראות את חבית החמאה במוזיאון הלאומי, ככל הנראה מחוץ להישג ידם של שודדי החמאות..."

 

5. נודלס של שיטפונות

ישנם עשרות, אם לא מאות, של זני אטריות רק בסין, אבל לפני הופעתן של אטריות החיטה ואטריות האורז, אחד הזנים הראשונים שתועדו בסין, ובעולם כולו, היה קערה של אטריות דוחן בת 4,000 שנה, שהתגלתה באתר הארכיאולוגי של לאיה לאורך הנהר הצהוב.

 

חוקרים שונים, סבורים כי כי רעידת אדמה ומבול גרמו לסועד האומלל לזנוח את הארוחה שלו, כשהוא מותיר את הקערה שהתהפכה על הקרקע במשך אלפי שנים. אטריות דקות וארוכות נאטמו תחת הקערה ההפוכה, שנמצאה מתחת לכמויות מכובדות של משקעי בוץ.

ומה עלה בגורלו של הסועד האומלל? (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ומה עלה בגורלו של הסועד האומלל?(צילום: ירון ברנר)

ממצא זה גם מוכיח כי מקורן של האטריות באסיה ולא באירופה. "הנתונים שלנו מראים כי אטריות נוצרו תחילה, ככל הנראה, ממינים של דגן האופייני לסין", סיפר פרופסור הויואן לו לחדשות BBC, והוסיף כי "זה שונה לחלוטין מנודלס סיני או פסטה איטלקית, כיוון שכיום הם עשויים בעיקר מחיטה".

 

6. פרוטו-פיתה

ממש לאחרונה, ביולי 2018, בתוך תנור אבן בלב מדברה השחור של ירדן, חשפו ארכיאולוגים את הלחם העתיק ביותר שהתגלה אי פעם. הפחמימה, בת 14,400 שנה, נראתה קצת כמו פיתה, אבל עשויה ממבחר דגנים ביניהם שעורה, חיטה ושיבולת שועל.

   (  )
איפה הלחם?

פקעות של צמח מימי שימשו כמרכיב מפתח נוסף, ועל פי הפרסומים, העניקו ללחם מרקם גרגירי וטעם מלוח. סביר שלא תרצו לנגב עם זה חומוס או לעטוף עם זה את הקבב שהכנתם על המנגל בלב אי תנועה במהלך החג, אבל תמיד טוב לדעת שגם אבותינו הקדמונים נהנו מזלילת פחמימות.

 

7. להטביע את הרוטב לסלט

תוכנה של אמפורה שנלקחה מספינה טרופה עתיקה בלב הים האגאי, נראית במבט ראשון (וגם בזה השני) מאוד לא שייכת למתכוני יוון המודרנית.

 

הכד שהכיל את האמפורה התגלה בשנת 2004 מול חופי האי צ'יוס, והספינה השקועה מתוארכת לשנת 350 לפני הספירה - תקופה שבה האימפריה האתונאית שלטה באזור. תוכן הספינה נתגלה בשנת 2006 ונותח בשנה שלאחר מכן, כשארכיאולוגים גילו כי אחת האמפורות הכילה שמן זית מעורבב עם אורגנו.

עשבי התיבול בשמן הזית - לא רק בשביל הטעם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עשבי התיבול בשמן הזית - לא רק בשביל הטעם(צילום: shutterstock)

בהמשך, כך מסתבר, היה זה מתכון שנועד לעמוד במבחן הזמן. "אם תעלו לגבעות של יוון של היום, תגלו כי הדור המבוגר של הנשים היווניות מוסיפות אורגנו, טימין או מרווה לשמן לא רק על מנת לתבל אותו, אלא גם כדי לשמר אותו לאורך זמן", סיפר הארכיאולוג הימי, ברנדן פולי, למגזין LiveScience.

 

8. פופקורן פרימיטיבי

הרבה מאוד אנשים אוהבים לנשנש פופקורן בעת צפייה בסרט (הרי ידוע שמרבית בתי הקולנוע בארץ ובעולם, מרוויחים את לחמם ממכירת פופקורן ושתייה ולא ממכירת הכרטיסים). בזכות גילוי של מיקרו-מאובנים וניתוח של קלחי תירס עתיקים, קליפות, גדילים וגבעולים שנמצאו בפרו של היום, גילו כי חטיף הפופקורן היה הפינוק האהוב על תושבי האזור במשך אלפי שנים, הרבה לפני שתעשיית הקולנוע הטבילה את הפופקורן בתועפות מלח וחמאה.

חטיף תרבותי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חטיף תרבותי(צילום: shutterstock)

כאמור, תושבי פרו אוכלים פופקורן ומזונות מבוססי תירס אחרים מזה 6,700 שנים, וארכיאולוגים אף מאמינים שבעבר נחשב הפופקורן למעדן תרבותי ומעמדו הקולינרי היה גבוה באזור זה של העולם.

 

9. שוקולד ותיק במיוחד

פחית עם שוקולד בן 116 שנה מסקוטלנד, היא כנראה זו שמכילה את השוקולד העתיק ביותר בעולם. פריט אספנים זה, נוצר במיוחד לחגיגות ההכתרה של המלך אדוארד השביעי שהתקיימו ב-26 ביוני 1902, ובתצוגה מרשימה של כוח רצון, הנערה הצעירה שקיבלה את השוקולד לא אכלה ולו פיסה אחת ממנו.

חבל על השוקולד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חבל על השוקולד(צילום: shutterstock)
 

במקום זאת, היא שימרה אותו עד שהייתה מבוגרת דיה, והורישה את פחית השוקולד לבתה, שהמשיכה במסורת והעבירה אותו לבתה שלה וכך הלאה והלאה. אך כשהאחרונה שבבנות ביקשה לטעום מהשוקולד שבפנים, התברר כי היה זה קצת מאוחר מכדי ליהנות ממנו, כיוון שתכולת הפחית הייתה מצומקת ודהויה כולה. בסופו של דבר, בשנת 2008 הועברה הפחית לקרן "סנט אנדרוז" לשימור, ושם היא נמצאת עד היום.

 

10. מרק עצמות סיני

אם תטיילו קצת מעבר לעיר הסינית העתיקה של שיאן – בית משכנם של לוחמי הטרה-קוטה - תגיעו ליעד קדוש אחר (לפחות עבור הפודי'ז שביניכם) ובו כלי בישול מברונזה, שהכיל בעבר מרק עצמות, שנמצא ב-2010 בקבר הסמוך לבירה הסינית לשעבר של שיאן.  

   (  )
אז כאן קבורה העצם!

הכל התחיל כשעובדי הבנייה, שחפרו באתר כחלק מפרויקט הרחבת שדה התעופה המקומי, מצאו מתחת לאדמה מרקייה בת 2,400 שנה. הכלי הכיל עצמות, והממצאים זכו לשבחים על-ידי החוקרים כ"גילוי הראשון של מרק עצמות בהיסטוריה הארכיאולוגית הסינית". נראה כי הקבר היה שייך לקצין בדרג נמוך או למעמד בעלי הקרקע של סין באותה התקופה.

 

11. בשר משומר קבור ומשומר

בארצות הברית מקובל לבלוס בשר משומר כחטיף, והוא אף נחשב לנשנוש האהוב ביותר בטיולי קמפינג. מחקרים מצביעים כי סוגים שונים של בשר מיובש, נשמרו ועינגו אוכלוסיות שונות ברחבי העולם לאורך ההיסטוריה - ממצרים העתיקה, דרך רומא ועד אימפריית האינקה. אולם באופן לא מפתיע, גם לתרבות הסינית המוקדמת הייתה גרסה משלה לחטיף.

    (צילום: תומריקו)
רגע, אז בשר בקופסת שימורים זאת לא המצאה ישראלית?(צילום: תומריקו)
 

בדומה לתגלית מרק העצמות שבפסקה מעל, נחשף הבשר המשומר בן 2,000 השנה סמוך לכפר וונלי, במהלך פרויקט חפירה שהחל בשנת 2009. במשך אלפי השנים בהן היה קבור מתחת לאדמה, החטיף זכה לגוון ירוק כהה ונשמר בגודלו המקורי. הסיבה לכך, ככל הנראה, היא כיוון שהוא התייבש והשתמר הרבה לפני שנמצא בקבר המקומי. כך או כך, מעורר תיאבון זה לא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים