שתף קטע נבחר

נוזף ותוקף: הזרוע הצבאית של פוטין מול ישראל

הוא נחשב למקורב מאוד לנשיא - ואף ליורשו הפוטנציאלי: בזמן שפוטין אומר כי "טעויות טרגיות" הובילו להפלת המטוס, שר ההגנה הרוסי שויגו נזף בליברמן והודיע על העברת טילי S-300 לסוריה. שר הגנה אזרחי ותוקפני: פרופיל

 

 

הוא נזף בליברמן, הצהיר שישראל אשמה והודיע שסוריה תקבל תוך שבועיים את מערכת הנ"מ המתקדמת S-300: בזמן שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין מנסה להצטייר כ"שוטר הטוב" במשבר עם ישראל לאחר הפלת מטוס האיליושין, שר ההגנה שלו סרגיי שויגו נשמע אחרת לחלוטין. שויגו, המקורב מאוד לפוטין, מסומן על ידי רבים כנשיא רוסיה הבא - אם וכאשר פוטין יחליט לפנות בעתיד את מקומו.

 

זמן קצר לאחר הפלת האיליושין 20 על ידי צבא אסד במהלך תקיפה ישראלית בלטקייה, שוחח שויגו עם שר הביטחון אביגדור ליברמן ואמר לו כי ישראל אשמה בהפלת המטוס הרוסי. שויגו אמר לליברמן כי פעולותיה של ישראל היו "חסרות אחריות" וכי הן הובילו למותם של 15 רוסים.

 

פוטין עוד אמר לאחר מכן כי "שרשרת טעויות טרגיות" הובילה להפלת המטוס, אבל בזמן ששר החוץ שלו סרגיי לברוב כמעט ואינו מדבר על המשבר - את שר ההגנה שלו הוא שלח לתקוף את ישראל, ולהכריז על העברת טילים מתקדמים לשכנתה. שלשום שויגו הודיע כי מוסקבה תעביר תוך שבועיים את מערכת ההגנה האווירית S-300 לידי המשטר הסורי ותחל להפעיל "אמצעי שיבוש אלקטרו-מגנטיים במי הים התיכון, על מנת למנוע תקשורת לוויינית מול חופי סוריה". הוא גם חזר והאשים את ישראל בתקרית.

 

סרגיי שויגו שר ההגנה רוסיה (צילום: MCT)
שר ההגנה שויגו. זכה לקרדיט על המהפך בסוריה(צילום: MCT)

ולדימיר פוטין עם סרגיי שויגו שר ההגנה רוסיה (צילום: AP)
שויגו עם הנשיא פוטין. אחד המועמדים להחליפו(צילום: AP)

ולדימיר פוטין עם סרגיי שויגו שר ההגנה רוסיה (צילום: AP)
(צילום: AP)

לשויגו, בן 63, אין עבר בצבא הרוסי. הוא שימש בעבר בין היתר כמושל מחוז מוסקבה, כראש שירותי ההצלה וכשר למצבי חירום, ומחזיק בתואר בהנדסה אזרחית מטעם מכון הטכניון של קראסנוירסק. בנוסף זכה בעיטורים רבים, בהם העיטור הגבוה ביותר - "גיבור רוסיה" - על ניהול כוחות החירום באסונות טבע ובאירועי חירום. 

 

"אפשר לבעוט בישראל"

ד"ר איזבלה גינור ממכון טרומן של האוניברסיטה העברית הניחה כי פעולותיו האחרונות של שויגו נובעות מאינטרסים פוליטיים: "כמו כל שר בכל מקום הוא חושש למעמדו ולכסאו, מפני שהיום רוסיה לא שקטה", אמרה ל-ynet ד"ר גינור, תוך שהיא מתייחסת לבחירתם לאחרונה של שלושה מושלים אזוריים במדינה המשתייכים למפלגה יריבה לזו של פוטין. לדעתה, "יש גם מידה של אנטישמיות מובנית בצבא הרוסי, כפי שהיה פעם. מבחינתם ישראל היא גוף חלש ואפשר לבעוט בו".

 


ליברמן ושויגו במפגש ברוסיה (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
שויגו עם שר הביטחון ליברמן במוסקבה(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

שויגו עם ראש הממשלה, בעת ביקורו בישראל (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
שויגו עם ראש הממשלה, בעת ביקורו בישראל(צילום: חיים צח, לע"מ)

ד"ר גינור, היסטוריונית המומחית למעורבות הצבאית הרוסית במזרח התיכון, אמרה בנוסף כי הממשל הרוסי נמצא כבר תקופה ארוכה במצב לחיץ בשל כישלונות מודיעיניים ומבצעיים שאירעו בשנים האחרונות. "רוסיה נלחצת מכמה כיוונים על כמה פאשלות", קבעה, "זה התחיל מהפלת המטוס המלזי לפני כמה שנים מעל אוקראינה, שבו הרוסים דחו את כל המסקנות הבינלאומיות בנושא. נוסף על כך, הם בלחץ בגלל ההרעלה בבריטניה". היא גם ציינה כי אנשי צוות הנ"מ הסורי, שהפילו את המטוס, הם בפועל חניכים של ההכשרה הרוסית שלא הכינה אותם כראוי לתעסוקה מבצעית. 

 

באוקטובר אשתקד ביקר שויגו בישראל, הביקור הראשון של שר הגנה רוסי בארץ אחרי שנים רבות. הוא נועד בין היתר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ודן איתו בניסיון האיראני להתבסס צבאית בסוריה. "איראן צריכה להבין שישראל לא תאפשר זאת", אמר אז נתניהו לשויגו. בחודש מאי השנה נפגש עם ליברמן ברוסיה.

 

בשנתיים האחרונות נועד שויגו עם בכירים רבים, סימן ברור להשפעה ההולכת וגדלה של הצבא הרוסי תחת פוטין. פרט לפגישה עם נתניהו, הוא נפגש בין היתר עם נשיא סוריה בשאר אסד בדמשק והתקבל על ידי אמיר קטאר. ברוסיה ראו זאת כסטייה מהפרוטוקול, שלפיו שרים פוגשים את מקביליהם הישירים.

 

בכתבה בסוכנות הידיעות רויטרס נכתב כי הצבא קוצר דיבידנדים פוליטיים ממה שהקרמלין ראה כהצלחות הגדולות בקרים (סיפוח חצי האי מידי אוקראינה) ובסוריה (שינוי הכיוון במלחמה לטובת בשאר אסד). בנוסף נטען כי הפרופיל הגבוה של שויגו חידש את השיח על כך שהנאמן לפוטין הוא למעשה יורשו הפוטנציאלי של הנשיא שנבחר לכהונה רביעית בחודש מרץ האחרון.

 

שויגו לא מעורב בפוליטיקה המפלגתית, אבל סקרי דעת קהל הציבו אותו פעמים רבות בחמישייה המובילה של המועמדים האפשריים לנשיאות. רמת האמון הציבורי בו גבוהה מאוד ושנייה רק לפוטין, שאיתו צולם בחופשת דיג בשנה שעברה.  


פורסם לראשונה 25/09/2018 22:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
שר ההגנה שויגו עם הנשיא פוטין
צילום: AP
מומלצים