שתף קטע נבחר

סוריה מחכה ל-S-300: "ישראל תחשוב פעמיים לפני תקיפה"

סגן שר החוץ הסורי התייחס לכוונת רוסיה להעביר לידי המשטר את מערכת הנ"מ המתקדמת ואמר כי "ישראל רגילה לתקוף, אבל עכשיו היא תצטרך לחשוב פעמיים". אתמול דווח כי המשלוח הראשון של מערכות שיבוש אלקטרוני כבר הועבר

13.9 סוללת טיל s-300 תרגיל ב רוסיה (צילום: EAP)
סוללת טילי S-300 בתרגיל ברוסיה(צילום: EAP)

פייסל מקדאד, סגן שר החוץ הסורי, התייחס הבוקר (יום ד') לכוונת רוסיה להעביר לידי סוריה את מערכת הנ"מ המתקדמת S-300 ואמר כי "ישראל רגילה לבצע תקיפות רבות תחת כל מיני תירוצים, ועכשיו היא תצטרך לחשוב פעמיים אם היא תרצה לתקוף". אתמול דווח כי המשלוח הראשון של מערכות שיבוש אלקטרוני מרוסיה כבר הגיע לסוריה.

 

מקדאד אמר את הדברים לעיתון "אל-ווטן" וצוטט ברשת "ספוטניק" הרוסית. לדבריו, "טילי ה-S-300 שרוסיה מתכוונת לספק תוך שבועיים ישמשו להגנה בלבד. סוריה תמשיך להגן על עצמה כפי שעשתה עד כה". הוא הוסיף כי "היחסים בין רוסיה לסוריה התפתחו באופן עמוק ולויאלי, ההנהגה הרוסית לוקחת חלק בשיקום סוריה. כל התקפה על סוריה היא התקפה נגד כל הכוחות שפועלים בה נגד הטרור".

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר אתמול כי ישראל תמשיך לפעול למניעת ההתבססות הצבאית האיראנית בסוריה, גם לאחר שסוריה תקבל את מערכת הנ"מ המתקדמת. לאחר הדיון בקבינט, שבו קיבלו השרים עדכון על המשבר עם רוסיה בעקבות הפלת מטוס האיליושין, ולפני המראתו לניו יורק - שם נפתחה העצרת הכללית של האו"ם - אמר נתניהו בנתב"ג: "סיכמתי עם פוטין שצוותי עבודה של צה"ל והצבא הרוסי ייפגשו בקרוב להמשך התיאום. נעשה מה שצריך כדי להגן על ביטחון ישראל".

ארכיון סגן שר החוץ של סוריה פייסל אל מקדאד (צילום: AP)
"ישראל תחשוב פעמיים". פייסל מקדאד(צילום: AP)

בנימין ושרה נתניהו (צילום: אבי אוחיון/לע
בנימין ושרה נתניהו עולים למטוס בדרך לעצרת האו"ם(צילום: אבי אוחיון/לע"מ)

ארכיון 2013 שיגור טיל s-300 תרגיל ב רוסיה (צילום: AFP)
שיגור טיל s-300 במהלך תרגיל ברוסיה(צילום: AFP)

נתניהו, שדיבר בפתח המטוס, אמר: "בשלוש השנים האחרונות ישראל נחלה הצלחה גדולה מאוד במניעת ההתבססות הצבאית האיראנית בסוריה ובמניעת ניסיונות להעביר נשק קטלני לאיראן וחיזבאללה. אין זה אומר שלא היו חריגות, אבל בסך הכל הייתה הצלחה גדולה מאוד. עשינו את זה בתיאום מלא עם רוסיה. מאז האירועים הטרגיים של הפלת המטוס, שוחחתי פעמיים עם הנשיא פוטין והבעתי צער עמוק וכנה על אובדן החיים".

  

בעדכון שמסר שלשום בערב דובר משרד ההגנה הרוסי הוא הביא לכאורה הוכחות נוספות שישראל אשמה בהפלת המטוס הרוסי על ידי צבא אסד, ובמותם של 15 החיילים הרוסים שהיו על סיפון האיליושין 20. לפי הרוסים, לפחות אחד ממטוסי ה-F-16 של חיל האוויר שתקפו את מחסן התחמושת בלטקייה טס בגובה של 10,000 מטר, וחלק אזימוט עם המטוס הרוסי שהופל.

 

 

הפלת המטוס הרוסי איליושין דובר שר ההגנה הרוסי ()
תמונת המכ"ם שפרסמו הרוסים

הפלת המטוס הרוסי איליושין דובר שר ההגנה הרוסי ()

"הנתונים שאנחנו מציגים מראים בבירור כי חיל האוויר הישראלי ואלו שאישרו פעילות כזו הם שאשמים לחלוטין בטרגדיה של מטוס האיליושין הרוסי", אמר הדובר איגור קונשנקוב, שהציג נתונים מהמכ"מים של סוללות S-400 המוצבות בבסיס חמיימים הרוסי שבסוריה.

 

לדבריו, המכ"ם "ראה" את הטיל משנה את הכיוון אל המטוס הרוסי בזמן שהיה בדרכו למטוס הישראלי: "הטיל הפיל את האיליושין ב-22:02. מטוס ה-F-16 הישראלי, שהתחבא מאחורי האיליושין כדי לא להיפגע מהטיל, המשיך לפטרל ממערב לקו החוף הסורי". הטענות, שלפיהן מטוסי ה-F-16 הסתתרו מאחורי מטוס האיליושין, הוכחשו מפורשות בתחקירי צה"ל שהועברו גם לרוסים, במסגרת ביקור מפקד חיל האוויר עמיקם נורקין במוסקבה.

אינפו גרפיקה גירסא גירסה רוסית תחקיר תקיפה תקיפת צה

תיעוד תוצאות תקיפת צה
מחסן התחמושת שהושמד בתקיפת ישראל(צילום: (ImageSat International (ISI)

מטוס מסוג איליושין 20 Il-20 (צילום: AP)
איליושין 20(צילום: AP)
    

 

 

שלשום שוחחו נתניהו ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין בטלפון. על פי הדיווח של סוכנות הידיעות הרוסית RIA, פוטין אמר לנתניהו כי "הצעד נועד כדי להגן על הצבא הרוסי". מלשכת ראש הממשלה נמסר כי "נתניהו הביע בשיחה עם פוטין את ביטחונו באמינות תחקיר צה"ל ובמסקנותיו, והבהיר שוב כי האחריות לתקרית המצערת מוטלת על הצבא הסורי שהפיל את המטוס, ועל איראן שתוקפנותה מערערת את היציבות". עוד אמר ראש הממשלה כי "העברת מערכות נשק מתקדמות לידיים לא אחראיות תגביר את הסכנות באזור, וכי ישראל תמשיך להגן על ביטחונה ועל האינטרסים שלה".

 

קודם לכן דווח כי רוסיה תעביר בשבועיים הקרובים את מערכת הנ"מ S-300 לסוריה בעקבות הפלת מטוס הביון בשבוע שעבר. שר ההגנה סרגיי שויגו אמר כי ההעברה תתבצע למרות בקשותיה של ישראל בעבר שלא להציבה בשל פעילותה באזור. "בשנת 2013 הסכמנו לעצור את העברת המערכת לסוריה בעקבות בקשת הישראלים. אך המצב השתנה, ולא באשמתנו", אמר שויגו בתקיפות. עוד הוסיף כי רוסיה תפעיל אמצעי שיבוש אלקטרו-מגנטיים כדי למנוע תקשורת לוויינית מול חופי סוריה. כאמור, לפי הדיווח הערבי, אלו כבר הועברו.

 

היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, ג'ון בולטון, אמר כי הוא מקווה שרוסיה תשקול שנית את העברת המערכת לידי המשטר הסורי - צעד שלדבריו יגרום ל"הסלמה משמעותית" של המצב באזור. עוד אמר בולטון כי "איראן היא זו שאחראית לתקיפות בסוריה ולהפלת המטוס הרוסי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים