שתף קטע נבחר

נתניהו לפוטין: S-300 בסוריה "יגביר את הסכנות באזור"

בעקבות כוונת מוסקבה להעביר לידי סוריה את מערכת הנ"מ המתקדמת, ראש הממשלה שוחח בטלפון עם נשיא רוסיה. היועץ לביטחון לאומי של טראמפ: "הסלמה משמעותית, מקווה שרוסיה תשקול שנית את הצעד"

נתניהו ופוטין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נתניהו ופוטין(צילום: EPA)

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין שוחחו בטלפון היום (יום ב') על כוונת מוסקבה להעביר לידי סוריה את מערכת הנ"מ S-300. על פי הדיווח של סוכנות הידיעות הרוסית RIA, פוטין אמר לנתניהו כי "הצעד נועד כדי להגן על הצבא הרוסי".

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר כי "נתניהו הביע את ביטחונו באמינות תחקיר צה"ל ובמסקנותיו, והבהיר שוב כי האחריות לתקרית המצערת מוטלת על הצבא הסורי שהפיל את המטוס, ועל איראן שתוקפנותה מערערת את היציבות". עוד אמר ראש הממשלה כי "העברת מערכות נשק מתקדמות לידיים לא אחראיות תגביר את הסכנות באזור, וכי ישראל תמשיך להגן על ביטחונה ועל האינטרסים שלה".

 

נמסר כי סוכם להמשיך את ההידברות בין הצוותים המקצועיים ואת התיאום בין הצבאות בערוצים הצבאיים, וכי ראש הממשלה חזר והביע את תנחומיו על מות החיילים הרוסיים.

 

במקביל, היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, ג'ון בולטון, אמר כי הוא מקווה שרוסיה תשקול שנית את העברת המערכת לידי המשטר הסורי - צעד שלדבריו יגרום ל"הסלמה משמעותית" של המצב באזור. עוד אמר בולטון כי "איראן היא זו שאחראית לתקיפות בסוריה ולהפלת המטוס הרוסי".

 

 

בבוקר דווח כי רוסיה תעביר בשבועיים הקרובים את מערכת הנ"מ S-300 לסוריה בעקבות הפלת מטוס הביון בשבוע שעבר. שר ההגנה סרגיי שויגו אמר כי ההעברה תתבצע למרות בקשותיה של ישראל בעבר שלא להציבה בשל פעילותה באזור.

 

"בשנת 2013 הסכמנו לעצור את העברת המערכת לסוריה בעקבות בקשת הישראלים. אך המצב השתנה, ולא באשמתנו", אמר שויגו בתקיפות. עוד הוסיף כי רוסיה תפעיל אמצעי שיבוש אלקטרו-מגנטיים כדי למנוע תקשורת לוויינית מול חופי סוריה.

 

פוטין איים, נתניהו ינסה למנוע העברת S-300 | הפרשנות של רון בן ישי מליל הפלת המטוס

השקרים, התירוצים וההתעלמות: ניתוח הדו"ח הרוסי על הפלת המטוס

 

מערכת S-300 (צילום: AP) (צילום: AP)
מערכת S-300(צילום: AP)

מטוס רוסי מסוג איליושין 20 (צילום: shutterstock)
מטוס רוסי מסוג איליושין 20, כמו שזה שהופל(צילום: shutterstock)

שויגו ציין כי כוחות המשטר כבר הספיקו להתאמן על מערכת ה-S-300. זוהי לא הפעם הראשונה שהרוסים מעלים את האפשרות להצבת המערכת בעקבות תקיפות משמעותיות בסוריה - אך הפעם ההודעה מתפרסמת על רקע ממצאי התחקיר הרוסי שפורסם אתמול ותקף את ישראל בחריפות.

 

אין זה הצעד המשמעותי היחיד שמהווה מסר לישראל. מלבד שיבושי הלוחמה האלקטרונית במרחב הצבא הרוסי גם "יספק מערכות שליטה טובות יותר לכוחות ההגנה האווירית הסוריים", מסר שר ההגנה, "מסוג שמסופק (כרגע) רק לכוחות הצבא הרוסי". כך יוכל לפי הרוסים להיווצר שילוב טוב יותר בינם לבין הסורים, ולאפשר לכוחות אסד מידע טוב יותר על מטרות.

 

"הדבר החשוב ביותר הוא שכך יתאפשר לכוח ההגנה האווירית הסורי לזהות כלי טיס רוסיים", אמר. ייתכן שכך גם ייחשפו מטוסים ישראליים שנקלטים במכ"מ הרוסי לאש סורית.

 

הנשיא ולדימיר פוטין שוחח בטלפון עם מקבילו הסורי בשאר אסד ועדכן אותו בעניין הצבת המערכת, אך בקרמלין ציינו כי "מטרת הצבת המערכת היא הגברת הביטחון של הצבא הרוסי ואין כל קשר למדינה שלישית".

 

פרשננו רון בן ישי ציין ביום לאחר הפלת המטוס כי דבריו של פוטין מצביעים על כך שהצבת המערכת תיתכן בקרוב יחד עם תגבור משלוחי טילי נ"מ לסוריה וטילים חדישים יותר מסוג S-200. ישראל, מצדה, חוששת מאפשרות פגיעה בחופש הפעולה האווירי בסוריה מול ה-S-300, והמשימה של ראש הממשלה תהיה לשכנע את פוטין לא לעשות זאת.

 

ברשת הלבנונית דווח שלשום כי בעקבות הפלת המטוס רוסיה צפויה לסגור את המרחב האווירי שלחופי סוריה בתום התרגיל האווירי שהיא מקיימת באזור - שעתיד להסתיים ביום רביעי, 26 בספטמבר.

מפת התקיפה בסוריה ()

אינפו גרפיקה גירסא גירסה רוסית תחקיר תקיפה תקיפת צה

דובר משרד ההגנה הרוסי, איגור קונשנקוב, האשים אתמול את "כפיות הטובה הישראלית" וחשף כי רוסיה סייעה במניעת הירי לעבר שטח ישראל ברמת הגולן - ואף התבקשה לחפש את שרידי החללים הישראלים שנותרו באזורים שנשלטים על-ידי דאעש בסוריה.

 

קונשנקוב ניסה להפריך את טענות צה"ל על כך שמטוסי הקרב הישראליים כבר חזרו לישראל בזמן שהסורים שיגרו את טילי הנ"מ - ואמר כי מטוסי ה-F-16 עזבו את האזור רק 10 דקות אחרי שהתקבל המידע על ההפלה.

 

"המידע השגוי שסיפקו הישראלים לגבי מיקום התקיפה לא אפשרו למטוס הרוסי לצאת בבטחה מהאזור. הישראלים ידעו שמערכות הנ"מ הסוריות לא יזהו את המטוס הרוסי כמטוס רוסי והשתמשו בו כמגן אנושי. אחרי התקיפה, המטוסים הישראליים המשיכו לפטרל מול החוף והפעילו לוחמה אלקטרונית. הפעילות של חיל האוויר הישראלי לקתה לכל הפחות בחובבנות, אם לא בהתנהגות פלילית, ולכן המסקנה שלנו היא שישראל אחראית למה שקרה".

 

בצה"ל הגיבו לתחקיר הרוסי ומסרו כי "הפרטים המלאים, המדויקים והעובדתיים, ידועים לאנשי המקצוע העוסקים בדבר בצבא רוסיה ומהם עולה בבירור כי מנגנון מניעת החיכוך פעל בזמן (כפי שפעל בשנתיים וחצי האחרונות), חיל האוויר הישראלי לא הסתתר מאחורי מטוס כלשהו וכי המטוסים הישראלים היו בשטח האווירי של ישראל בזמן הפגיעה הסורית במטוס הרוסי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קובי גדעון / לע"מ
נתניהו ופוטין
קובי גדעון / לע"מ
מומלצים