שתף קטע נבחר

איראן הציבה דדליין לאירופה: "גוף לעקיפת הסנקציות - תוך חודש ושבוע"

האיחוד האירופי מנסה להציל את איראן ולהקים גוף שיאפשר את המשך הסחר עמה למרות הסנקציות האמריקניות - אך הרפובליקה האיסלאמית לא מתביישת לקבוע לו תאריך יעד. "המנגנונים צריכים להתחיל לפעול לכל היותר עד ה-4 בנובמבר"

פדריקה מוגריני מוחמד ג'וואד זריף שיחות הסכם גרעין עם איראן  (צילום: MCT)
שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף ושרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני(צילום: MCT)

איראן הציבה היום (שבת) דדליין לאיחוד האירופי, אשר הודיע לפני כמה ימים כי יקים גוף משפטי שיאפשר את המשך הסחר עמה למרות הסנקציות האמריקניות. סגן שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, אמר בריאיון לסוכנות הידיעות הרשמית IRNA כי "המנגנונים שיוזמת אירופה צריכים להתחיל לפעול לכל היותר עד ה-4 בנובמבר".

 

בתאריך שבו נקב עראקצ'י, ייכנס לתוקפו סבב סנקציות שני, שיפגע בין היתר בייצוא הנפט האיראני. "האירופים מכירים את עמדתנו שעד אז, לפחות חלק מהמנגנונים צריכים להיכנס לתוקף, גם אם באופן חלקי", הסביר.

 

ביום שלישי הודיעה שרת החוץ של האיחוד פדריקה מוגריני על הקמת אותו גוף משפטי, שלדבריה, יסייע כלכלית לטהרן הסובלת ממשבר בעקבות הסנקציות של ארצות הברית. בהצהרה מסרה מוגריני כי "הגוף יסייע לממש עסקאות כלכליות לגיטימיות עם טהרן, כדי לאפשר את המשך הסחר עמה". בתום פגישה עם בכירים מבריטניה, סין, צרפת, גרמניה, רוסיה ואיראן, היא הוסיפה כי ישנה חשיבות ל"פיתוח ערוצי תשלום עם איראן".

 

 

היועץ לביטחון לאומי בממשל טראמפ, ג'ון בולטון, אמר בתגובה לכך כי "ארצות הברית לא תאפשר לאירופה להתחמק מהסנקציות על הנפט האיראני ולממן אותו בדרכים עקיפות". בכנס שבו השתתף אמר בולטון כי "הסנקציות יהיו אגרסיביות וחד-משמעיות", וכי "ארה"ב לא תיתן לאיחוד האירופי, וגם לא לאף אחד אחר, לחתור נגדה". בולטון שלח גם מסר מאיים לאיראן: "אם לא תשנו את התנהגותכם, אתם תחוו גיהינום. ארה"ב תרדוף אתכם".

 

הדברים נאמרו לאחר המתקפה של מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו נגד האיחוד האירופי - בשל התוכנית. במסיבת עיתונאים בניו יורק אמר פומפיאו כי הצעד האירופי לא רק שאינו מועיל – אלא אף יעשה את ההפך. "התאכזבתי עמוקות לשמוע, גורמים שנותרו בהסכם הגרעין עם איראן מודיעים שהם מקימים מנגנון תשלום מיוחד כדי לעקוף את הסנקציות האמריקניות", אמר.

 

גם שר החוץ של איחוד האמירויות הערביות תקף את האיחוד האירופי. בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס בשולי העצרת הכללית של האו"ם אמר השר אנואר גרגש כי "האיראנים סומכים על המדיניות האירופית - ומנסים לתקוע טריז בין המעצמות באיחוד האירופי לבין ארצות הברית". גרגש הוסיף כי "המדיניות האירופית מעניקה לאיראן שביב של תקווה בתחום הסחר, אך בסופו של דבר גם הם יתיישרו עם המדיניות של ארצות הברית כלפי טהרן".

ג'ון בולטון  (צילום: רויטרס)
"לא ניתן לאיחוד האירופי לחתור נגדנו". בולטון (צילום: רויטרס)

מאז חידוש הסנקציות שורה של חברות הודיעו כי יפסיקו את פעילותן באיראן כדי להגן על עצמן. הצמרת האיראנית התלוננה בפני האיחוד האירופי כי מנהיגיו לא עושים מספיק כדי לשמר את הסכם הגרעין עמה.

 

בתחילת השבוע הודיעה יצרנית הרכב השבדית "וולוו" כי תפסיק לייצר משאיות באיראן בעקבות הסנקציות האמריקניות. "עם כל הסנקציות הללו ועם כל מה שארצות הברית מציבה, מערכת הבנקאות פשוט לא עובדת באיראן. אנחנו לא יכולים לקבל תשלום", אמר דובר החברה פרדריק איברסון.

 

במקביל, בנק ההשקעות Bpifrance, השייך לממשלת צרפת, הודיע על השהיית תוכנית שיזם מוקדם יותר השנה במטרה לסייע לחברות צרפתיות לסחור עם איראן למרות הסנקציות האמריקניות על טהרן. לפי התוכנית, הבנק אמור היה לממן חברות שהיו מעוניינות לייצא סחורות לאיראן. "התנאים לא מתאימים לכך. הסנקציות פוגעות בחברות", מסר מנכ"ל החברה.

 

עלי שמחאני, ראש המועצה לביטחון לאומי של איראן, האשים את נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי הוא משתמש בסנקציות כ"נקמה אישית" נגד מדינות אחרות. זאת, ברקע חידוש הסנקציות. לפי סוכנות הידיעות IRNA, הבכיר האיראני התייחס לפיגוע הטרור במצעד הצבאי בעיר אהוואז ביום שבת שעבר, וציין כי איראן צריכה לפתוח בדו-שיח בונה כדי להימנע ממתיחות עם שכנותיה.

 

בשבוע שעבר דווח כי הממשל האמריקני הצליח לשכנע את ענקית הרכב מגרמניה "פולקסווגן" להפסיק את מרבית פעילותה באיראן במסגרת הסנקציות. על פי שגריר ארצות הברית בגרמניה, ריצ'רד גרנל, שניהל את השיחות עם החברה הגרמנית, במסגרת ההסכמות שהושגו בין הצדדים החברה תוכל להמשיך בעסקאות שהוחרגו "מטעמים הומניטריים". "פולקסווגן הודיעה לנו כי היא תשתף פעולה עם הסנקציות האמריקניות על איראן", אמר גרנל לאתר "בלומברג".

 

לאחר פרישתו מהסכם הגרעין, טראמפ הזהיר לא מעט מדינות כי עליהן לבחור אם להמשיך לעשות עסקים עם הכלכלה הגדולה ביותר בעולם, או לשתף פעולה עם איראן. נציגים ממשרד החוץ האמריקני הכינו את הקרקע לסנקציות נוספות על איראן - שכוונו בעיקר לעבר תעשיות אנרגיה ומפעלים כימיים במדינה. בכיר במחלקת המדינה האמריקנית אמר כי המדינות ואנשי העסקים באירופה הרבה יותר קרובים לעמדתה של ארה"ב בנושא מאשר לעמדת האיחוד האירופי.

 

במקביל דווח בסוכנות הידיעות רויטרס כי ארה"ב מנסה להתחיל משא ומתן עם איראן על תוכנית הגרעין והתנהלותה באזור. השליח האמריקני המיוחד לאיראן, בריאן הוק, אמר כי ארה"ב מעוניינת לגבש אמנה, ולא רק הסכם בין שתי ממשלות. לדבריו, המנהיגים האיראניים אינם מעוניינים במשא ומתן למרות רצונו של טראמפ להיפגש עם הנשיא חסן רוחאני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
שר החוץ האיראני זריף ושרת החוץ של האיחוד האירופי מוגריני
צילום: MCT
מומלצים