שתף קטע נבחר

מחקר חושף: הדרך הפשוטה למנוע דלקת בדרכי שתן

חוקרים בארה"ב מצאו כי נשים שהוסיפו כמות של ליטר וחצי מים לכמות השתייה היומית, סבלו פחות מדלקות שתן. ההערכה: המים עוזרים לשטוף את החיידקים משלפוחית השתן ובכך מונעים דלקות

מחקר חדש מאשר כי שתייה מרובה של מים אכן מפחיתה את תדירות דלקות דרכי השתן. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת JAMA Internal Medicine.

 

כמחצית מכלל הנשים יסבלו מדלקת בדרכי שתן בשלב כלשהו בחייהן, ציינו החוקרים. לאחר אירוע הדלקת הראשון בדרכי שתן, 27% מהנשים יסבלו מדלקת חוזרת בתוך חודש עד 6 חודשים ו-44%-70% יסבלו מדלקת נוספת בתוך שנה.

 

עוד סיבה לשתות הרבה מים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עוד סיבה לשתות הרבה מים(צילום: shutterstock)
 

בעבר נטען כי בכוחן של חמוציות למנוע דלקות בדרכי שתן, אולם בשנים האחרונות נמצא כי אין לכך הוכחות מדעיות משמעותיות. בתוך כך, מזה שנים רבות הוזכר הקשר בין מצב ההידרציה (כמות המים שנכנסת לגוף) לבין הסיכון ללקות בדלקות בדרכי שתן, אך עד כה לא היתה הוכחה מדעית לכך ששתיית מים אכן עשויה למנוע דלקות.

 

החוקרים כעת בדקו 140 נשים הסובלות מדלקות חוזרות בדרכי שתן, ששתו בממוצע פחות מליטר וחצי של נוזלים ליממה. במשך 12 חודשים, החוקרים ביקשו ממחצית מהנשים הנבדקות להמשיך בצריכת הנוזלים הרגילה שלהן, ומחציתן נתבקשו לשתות ליטר וחצי נוסף של נוזלים ליום, בנוסף לכמות השתייה הרגילה.

 

עוד כתבות: 

6 סיבות להתחיל את הבוקר עם מים חמים

טוב לדיאטה ולעור: למה חשוב לשתות הרבה מים?

חדשות רעות: שיעור סרטן הערמונית בישראל - מהגבוהים בעולם

 

הנשים שהשתתפו במחקר היו בריאות, אולם סבלו לפחות מ-3 דלקות בדרכי שתן בשנה שקדמה למחקר, ולפחות מדלקת אחת שאבחנתה אושרה על ידי רופא. כל המשתתפות דיווחו כי הן שותות פחות מליטר וחצי של נוזלים ביום.

 

במהלך שנת המחקר, נשים ששתו יותר מים לקו ב-1.7 ארועים של דלקת בדרכי שתן בממוצע, בהשוואה ל-3.2 אירועי דלקת בקרב נשים שלא הוסיפו עוד מים לכמות השתייה היומית.

 

 

"הממצאים מעידים על כך שמצב ההידרציה בגוף קשור לסיכון לפתח דלקת בדרכי שתן", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר תומס הוטון מביה"ס לרפואה של אוניברסיטת מיאמי. "אם אישה סובלת מדלקות חוזרות בדרכי שתן, עליה לשקול את צריכת הנוזלים ולנסות להעלותה לשניים עד שלושה ליטרים ביום".

 

במאמר נלווה, כתבה פרופ' דבורה גריידי מאוניברסיטת קליפורניה: "התיאוריה גורסת ששתיית יותר מים יוצרת יותר שתן ושוטפת החוצה את החיידקים מהשלפוחית ובכך מונעת דלקות. יותר מים לרוב אינם מזיקים, אולם התוצאה עשויה להיות השתנה מרובה ויקיצות בלילה למתן שתן".

 

דלקת בדרכי שתן: נשים סובלות יותר

דלקות בדרכי השתן נגרמות בעיקר מחיידקי אשריכיה קולי (E. Coli) וכן מחיידקים אחרים מאותה משפחה הקרויה גרם שלילי. כמו גורם הגיל, גם אופן חדירת החיידקים שונה בין נשים לגברים וקשור באורך השופכה, שהיא הקטע המקשר בין שלפוחית השתן לפתח יציאת השתן.

 

הרבה יותר נשים סובלות. דלקת בדרכי השתן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרבה יותר נשים סובלות. דלקת בדרכי השתן(צילום: shutterstock)
 

אצל נשים היא קצרה (3-2 סנטימטרים בלבד) ומאפשרת מעבר נוח של חיידקים מאזור פי הטבעת לשלפוחית השתן. לעומת זאת אצל גברים השופכה ארוכה הרבה יותר (25-20 סנטימטר אצל גבר בוגר), מה שמקטין את הסיכוי לחדירת חיידקים בצורה זאת. מסיבה זו, נשים נוטות לסבול משכיחות גבוהה יותר של דלקות בדרכי שתן.

 

סימנים לדלקות בדרכי השתן דומים בקרב גברים ונשים וכוללים תכיפות ודחיפות במתן שתן, צריבה, ולעתים אף שינויים בצבע השתן, שעלול להיות עכור. גם ריחו של השתן עלול להיות חריף מהרגיל, שכן החיידקים גורמי הדלקת מפרקים את חומרי השתן, פעולה כימית המלווה בהיווצרות גזים.

 

כאשר הדלקת פוגעת ברירית שלפוחית השתן, נלווה לסימנים אלה גם חום. ככלל, דלקות בדרכי השתן המלוות בחום מצביעות על מעורבות של הכליות, קרי מערכת השתן העליונה.

 

החיידקים המתבייתים על שלפוחית השתן עלולים לעלות לעבר הכליות, אז הם גורמים לעליית חום הגוף, צמרמורת, ולעתים לפגיעה בכליה. במקרים חמורים חודרים החיידקים גם לזרם הדם, אז הם גורמים לזיהום שעלול להיות קטלני. 

 

כיצד מאבחנים ומטפלים?

הכלי הראשון לאבחון דלקת בדרכי השתן הוא התשאול הרפואי. דיווח על הסימנים האופייניים לדלקת זו, ולעיתים גם על דם בשתן וכאבים עוויתיים בבטן התחתונה, מבהיר את הצורך בבדיקת שתן כללית ובבדיקת שתן לתרבית. בתרבית השתן מנסים לבודד את החיידק הגורם לדלקת כדי לזהות אותו ולקבוע מהו הטיפול האנטיביוטי המתאים ביותר.

 

הטיפול בדלקות בדרכי השתן הוא כאמור באמצעות אנטיביוטיקה המתאימה לסוג החיידק הגורם לדלקת, בכדורים, או בעירוי תוך-ורידי שמחייב אשפוז בבית החולים.

 

בגלל ההבדלים במבנה האנטומי, משתנה משך הטיפול בין גברים לנשים. אצל גברים עלול שתן נגוע בחיידקי הדלקת להצטבר בשלפוחית, ולכן נדרש טיפול ממושך, בן שבעה עד עשרה ימים, בעוד שאצל נשים יספיקו שלושה עד חמישה ימים בלבד לטיפול בדלקת באותה חומרה, ולעתים אפילו יספיק טיפול אנטיביוטי חד-פעמי. טיפול בדלקת חריפה יותר עשוי להימשך כשלושה שבועות.

 

מה יש במים שהילדים שלנו שותים ולא זה מסוכן להם יותר?

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צורב ולא נעים ואפילו מסוכן. דלקת בדרכי השתן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים