שתף קטע נבחר

שני מאכלים מוכרים שעשויים להקטין סיכון לסרטן שד

מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על זרעים כמו פשתן וצ'יה כמזונות שמפחיתים את הסיכון לתחלואה בסרטני השד, השחלות ורירית הרחם. מהו הרכיב שהופך אותם לבריאים עבורנו ואיך כדאי לשלב אותם בתפריט? נטורופתית שמתמחה בתזונה למתמודדות ומתמודדים עם סרטן מפרטת

חודש אוקטובר הוא חודש מניעת סרטן השד, וזה הזמן לחזור ולחשוב על הפחתת הסיכון לתחלואה. "גרם של מניעה שווה לקילוגרם של תרופה" (בנג'מין פרנקלין), ואנחנו מחפשים ללא הרף כלים שיעזרו לנו להפחית את הסיכונים לחלות במחלה. הגופים הגדולים בעולם שעוסקים בחקר מניעת הסרטן מספרים לנו שוב ושוב כי לפחות 30% ממקרי הסרטן ניתנים למניעה באמצעות שינוי אורחות חיים, ובראשן - תזונה ופעילות גופנית.

 

כיוון שממילא כולנו אוכלים לפחות 3 פעמים ביום, למה לא לרתום את התזונה לטובתנו, ולאכול בצורה שתקטין את הסיכון שלנו לחלות? יש לנו את כל הסיבות לעשות זאת. מאחר שרובנו כבר קראנו על התכונות האנטי סרטניות של ברוקולי, כורכום ותה ירוק (ואנחנו מקפידים לשלב אותם בתזונה שלנו), היום נציג עוד מאכל שאפשר לשלב בצורה קלה וטעימה בתזונה שלנו באופן שיקטין את הסיכון שלנו לתחלואה, ובעיקר בסרטן שד – זרעי פשתן וזרעי צ'יה.

 

אפשר למנוע תחלואה. זרעי צ'יה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אפשר למנוע תחלואה. זרעי צ'יה(צילום: shutterstock)

תבלינים וזרעים נמצאים בשימוש ברפואת הצמחים מזה אלפי שנים, ובשנים האחרונות רבים מהם נחקרים בקשר לפעילות האנטי סרטנית המגוונת של התרכובות הצמחיות שהם מכילים.

 

צ'יה ופשתן מכילים קבוצת רכיבים צמחיים בשם ליגננים (lignans) - חומרים שפועלים באופן דומה לצורת הפעולה של הורמון האסטרוגן בגוף, ולכן הם גם נקראים "פיטואסטרוגנים", כלומר, אסטרוגנים צמחיים.

 

עוד כתבות:

10 תוספי התזונה שהוכחו מחקרית כיעילים נגד סרטן

הרופאה שהפסיקה את הטיפולים והחלימה מסרטן

המספרים נחשפים: כמה חולות סרטן שד יש בישראל?

 

בניגוד להורמון האסטרוגן, המופרש על ידי הגוף, רמת הפעילות של הפיטואסטרוגנים היא מאוד חלשה (חשבו למשל על נורה בעוצמה גבוהה מול נורה בעוצמה נמוכה. שתיהן מחוברות לגוף התאורה, אך מפיקות תאורה בעוצמה שונה לחלוטין). היכולת של אסטרוגנים צמחיים להיקשר לקולטני האסטרוגן בגוף ברמת פעילות מוחלשת היא אחד המנגנונים הנחקרים ביותר בקשר לתרומה של מזונות אלו להפחתת הסיכון לסרטן שד.

 

ואכן, מסקירה של 21 מחקרים מהמרכז לחקר הסרטן בגרמניה עולה כי צריכת ליגננים קבועה מפחיתה את הסיכון לתחלואה בסרטן שד (לנשים אחרי גיל המעבר) ב-14%, בהשוואה לנשים שלא צורכות תזונה עתירת ליגננים.

 

מכילים אסטרוגנים צמחיים. זרעי פשתן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מכילים אסטרוגנים צמחיים. זרעי פשתן(צילום: shutterstock)

 

מחקרים נוספים מהעולם מוצאים כי תזונה עשירה בליגננים מפחיתה גם את הסיכון לסרטן השחלות ולסרטן רירית הרחם. מחקרים אחרים מהעולם מוצאים כי עבור נשים עם סרטן שד, צריכה של 25 גרם זרעי פשתן ליום, נמצאה כבעלת פוטנציאל לעכב את עליית סימני המחלה.

 

איפה עוד נמצאים ליגננים?  

זרעי פשתן הם המקור העשיר ביותר של ליגנים צמחיים, אחריהם צועדים זרעי הצי'ה ובמקום השלישי זרעי השומשום. מאכלים נוספים שעשירים בליגננים הם זרעי חמנייה, פרג, עלי קייל , ברוקולי, פירות יער, קטניות ודגנים מלאים.

 

חשוב לציין שבניגוד לזרעי פשתן, שמן פשתן אינו מכיל ליגננים מאחר שהליגננים נמצאים בסיבים של הזרע, והשמן הוא כמובן נטול סיבים.

 

טיפים לשילוב זרעי פשתן בתזונה היומית: 

• הכמות המומלצת: 4-1 כפות זרעי פשתן טחונים ליום.

• הקפידו על שילוב הדרגתי. כף אחת ליום למשך מספר ימים, ואם אתם מעוניינים להגדיל את הכמות חכו כשבוע ימים.

• זרעי פשתן טחונים מאד רגישים לאור ולחום, ולכן עדיף תמיד לקנות את הזרעים השלמים (ניתן להשיג בכל חנות טבע) ולאפסן במקרר.

• את הזרעים טוחנים במטחנת קפה או מטחנת זרעים, הטחינה משפרת משמעותית את הספיגה של הליגננים בגוף.

• אם משתמשים בזרעים טחונים מומלץ לטחון סמוך ככל האפשר לזמן האכילה. אפשר גם לטחון כמות קטנה ולשמור בצנצנת זכוכית בפריזר למשך כחודש.  

• חשוב לשתות כמות גדולה של נוזלים כיון שהזרעים סופחים הרבה נוזלים.

• את הזרעים הטחונים אפשר להוסיף למשקאות קרים, ליוגורט, לדייסה, לאפות לקרקרים או לפזר מעל הסלט הביתי והטעים.  

 

שרון בר גיל היא נטורופתית ויועצת לעמותת מרכז טל  בתחום התזונה למתמודדים עם מחלת הסרטן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לגייס את התזונה למלחמה בסרטן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים