שתף קטע נבחר

תזונה טבעונית: ההמלצה שיכלה להציל את חיי אמי

מחקרים רבים כבר הוכיחו - תזונה טבעונית מצילה אנשים ממחלות לב וסוכרת. ד"ר צביה שיפר חרובי כותבת על המחקרים הרבים שהוכיחו זאת ומכה על חטא שברגע האמת, כשיכלה להציל את חיי אמה, לא ידעה להמליץ גם לה לעבור לטבעונות

זה היה רגע שנחרט בזיכרון. תחילת שנות התשעים, אבי ואני יושבים בחדר ההמתנה של חדר הניתוח, ממתינים לאמי העוברת ניתוח מעקפים לעורקי הלב. המנתח יוצא, מסביר שהניתוח נכשל, עורקי הלב עם חסימות לכל אורכם ולא נמצא מקום אליו ניתן לחבר את המעקפים.

 

אבי פונה אליי, רופאה בתחילת דרכה, ומבקש שאחפש טיפול אשר לפחות יעצור את התקדמות המחלה. אני עושה כל שביכולתי: קוראת מאמרים, שואלת קרדיולוגים, אך המצב רק הולך ומחמיר. לאחר מספר שנים של ייסורים, אמי מסיימת את חייה.

 

כעשרים שנה אחרי אותה בקשה של אבי, מצאתי את המחקר שיכול היה לשנות את גורלנו. למען האמת ולצערי הגדול, יכולתי למצוא אותו כבר אז, הוא פורסם ב-1990 בכתב העת הרפואי המוביל "The Lancet". מדובר במחקר פורץ דרך של הקרדיולוג האמריקני, דין אורניש אשר בדק את השפעתה של תזונה צמחונית דלת שומן הקרובה מאוד לטבעונית על חולי לב.

 

ההשפעה הייתה דרמטית, נרשמה ירידה של 91% באירועים של כאבים בחזה ובצנתור האבחנתי נמצאה פתיחה בהיצרויות בעורקי הלב ב-82% מהנחקרים, בעיקר בהיצרויות הקשות, בעוד שבקבוצת הביקורת נמצאה החמרה בסימפטומים ובהיצרויות.

 

ירקות ופירות צבעוניים (צילום: shutterstock)
ירידה של 91% באירועים של כאבים בחזה. תזונה צמחונית(צילום: shutterstock)

 

שיפור ניכר בחולי סרטן שעברו לתזונה טבעונית

עקב הצלחת המחקר הוחלט להמשיך אותו לעוד ארבע שנים ותוצאותיו פורסמו ב-JAMA בשנת 1998. בקבוצת המחקר שאכלה תזונה צמחית נמצאה פתיחה נוספת בהיצרויות בעורקי הלב ובקבוצת הביקורת המשך החמרה בהיצרויות.

 

בקבוצת הביקורת היו 147% יותר אירועים לבביים מאשר בקבוצת המחקר. באותה תקופה גם ד"ר קלדוויל אסלסטין, ביצע מחקר דומה בחולי לב קשים שברובם נכשלו טיפולים רפואיים קודמים כמו ניתוח מעקפים.

 

חברי הקבוצה עברו לתזונה טבעונית דלת שומן ובוצע מעקב של 12 שנים. גם כאן לשינוי התזונה הייתה השפעה עצומה, האירועים הלבביים חלפו וב-70% נמצאה פתיחה בהיצרויות בעורקי הלב. תזונה טבעונית דלת שומן נמצאה יעילה גם כשיטה טיפולית בחולי סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים).

 

במחקר שבוצע על ידי ברנרד וכהן ופורסם בכתב העת הרפואי Diabetes care ב-2006 נמצא שבקבוצת המחקר שעברה לתזונה טבעונית דלת שומן מדד הסוכרת HbA1c השתפר פי 3.2 מאשר בקבוצה שפעלה לפי הנחיות האגודה האמריקאית לסוכרת. 43% יכלו לרדת במינון התרופות לסוכרת.

 

אפילו מחקרים בחולי סרטן הצביעו על שיפור ניכר במצבם במעבר לתזונה טבעונית. במחקר שהתפרסם בכתב העת הרפואי The journal of Urology ב-2005 חולקו חולים בסרטן ממאיר של הערמונית לשתי קבוצות ובוצע מעקב בן שנה. בקבוצת המחקר שעברה לתזונה טבעונית דלת שומן חל שיפור במדד PSA (מדד להתקדמות המחלה) בעוד שבקבוצת הביקורת חלה החמרה.

 

כאשר טפטפו את נוזל הדם של משתתפי המחקר על תאי סרטן ערמונית – נוזל הדם של הקבוצה הטבעונית הצליח לעכב 70% מתאי הסרטן בהשוואה לעיכוב של 9% בלבד בקבוצת הביקורת.

 

ירידה משמעותית בהיצרויות עורקי הלב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ירידה משמעותית בהיצרויות עורקי הלב(צילום: shutterstock)

אנשי מקצוע ניטרליים – האגודה לתזונה ודיאטטיקה, עברו בביקורתיות על החומר המחקרי בנושא תזונה מהצומח וגיבשו מסקנות ברורות: בנייר העמדה שלהם משנת 2016 המסכם את המחקרים נקבע כי לצמחונים וטבעונים סיכון נמוך יותר לבעיות בריאותיות כמו מחלות לב איסכמיות, יתר לחץ דם, סוכרת סוג 2, סוגי סרטן מסוימים והשמנת יתר.

 

בצמחונים וטבעונים נמצאו רמות נמוכות יותר בדם של כולסטרול ושליטה טובה יותר על רמת הגלוקוז בדם. נקבע כי תזונה צמחונית כולל טבעונית, המתוכננת כראוי, מספקת מבחינה תזונתית ומתאימה לכל שלבי החיים כולל תינוקות וילדים וכוללת יתרונות בריאותיים במניעת מחלות ובטיפול במחלות מסוימות.

 

במחקרים השונים כאשר משווים בין טבעונים לצמחונים, השיפור הבריאותי של הטבעונים גדול בהרבה. גם בקופת החולים האמריקנית "קייזר פרמננטה" הידועה במדדי האיכות שלה בוצעה סקירת מחקרים בנושא תזונה מהצומח וב-2013 פורסם מאמר בנושא המיועד לרופאים הסוקר את הממצאים.

 

בסיכום הממצאים נכתב שמכל סוגי התזונה שהוצעו בעשורים האחרונים להורדת המחלות הכרוניות הטובה ביותר היא תזונה המבוססת על הצומח והימנעות מצריכת בשרים, מוצרי חלב, ביצים וכן ממאכלים מעובדים או מזוקקים.

 

סוכם שתזונה מהצומח יכולה למתן השמנה (BMI), לחץ דם, מדדי סוכרת וכולסטרול, להוריד את כמות התרופות הדרושות לטיפול במחלות כרוניות ולהוריד שיעורי תמותה עקב מחלות לב איסכמיות.

 

ההמלצה לרופאים הייתה כי יפיצו את הבשורה ויספרו לכל מטופליהם על תזונה מהצומח, בעיקר לאלו עם יתר לחץ דם, סוכרת, מחלת לב איסכמית או השמנה.

 

אני עצמי, גם מניסיוני האישי, מצטרפת להמלצה זו שכן בשש השנים האחרונות אני טבעונית, זוהי ההמלצה שיכלה לשנות את גורלה של אמי.

  

ד"ר שיפר חרובי, רופאת ילדים במקצועה, תרצה בכנס של עמותת ויגן פרנדלי "טבעוני זה בריא" שיערך ב-19 באוקטובר בנושא "הקשר בין תזונה טבעונית למניעת וריפוי מחלות קשות"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלומי אליקים
ד"ר צביה שיפר חרובי
צילום: שלומי אליקים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים