שתף קטע נבחר
 

מנופאי שעבד 300 שעות בחודש: "פחדתי שיפטרו אותי"

לאחר הכרזת ההסתדרות על סכסוך עבודה כללי במשק במחאה על הקטל בענף הבנייה, מנופאי שעובד בענף המסוכן מספק הצצה להפקרות השוררת בו: "אמרתי שאני לא רואה את המשפחה, אבל הם אמרו לי שזה זמני ושאי אפשר אחרת. לא היתה לי ברירה"

הנהגת ההסתדרות והוועדה לתיאום וביצוע אישרו היום (א'), לבקשתו של יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, סכסוך עבודה כללי במשק בנושא הבטיחות בעבודה. מחר יתכנס בית נבחרי ההסתדרות לאישור הסכסוך. רגע לפני, אולג קרטוב (34), שעובד כמנופאי בענף המסוכן, חושף בפני ynet את ההפקרות השוררת בענף ומאפשרת, בין היתר, העסקה של מנופאים בשעות עבודה אינסופיות - הרבה מעבר למותר בחוק.

 

קרטוב, נשוי ואב לילד, עובד בענף מזה כשלוש שנים. לאחרונה התפטר מהחברה בה הועסק מזה כשנה וקצת - האחים בוסקילה מנתיבות - ובכוונתו להגיש נגדה תביעה בגין עבירות על חוקי העבודה.

 

תאונות העבודה בענף הבנייה: ההסתדרות מכריזה על סכסוך עבודה

"האדישות לתאונות הבנייה מדהימה": ניסנקורן מאיים בסכסוך עבודה

 

המנופאי אולג ()
אולג קרטוב

בעדות מתוך הענף הקטן, בו כולם מכירים את כולם, מספר קרטוב על שורה של הפרות באופן העסקתו. שיאן של ההפרות: חודשיים במהלכם עבד לא פחות מכ-300 שעות חודשיות, בכל חודש. החוק מתיר העסקה של עד 238 שעות בחודש.

 

"עבדתי שם המון שעות, מעבר למותר בחוק", הוא אומר. "אמרתי לחברה שאני לא רואה את המשפחה, אבל הם אמרו לי שזה זמני ושאי אפשר אחרת. לא היתה לי ברירה, כי הייתי במצב כלכלי לא נעים ופחדתי שיפטרו אותי ושאשאר בלי עבודה. אז עבדתי את השעות הנוספות, כי הייתי צריך, אבל רק לאחרונה גיליתי שזו דרישה לא חוקית".

  

קרטוב הועסק בחברה במשך קצת יותר משנה, במהלכה הופרו, לטענתו, זכויות נוספות שלו כעובד כאשר לא קיבל את המגיע לו לפי חוק בכל הקשור להפרשות לפנסיה ולקרן השתלמות, לימי חופשה ומחלה, לתשלום על שעות נוספות ועוד. בחלק מהמקרים קיבל לדבריו את המגיע לו בסופו של דבר - אך לא לפני שנאלץ להתווכח ולעמוד על זכויותיו בכל פעם מחדש. 

תלוש שכר של המנופאי קרטוב אולג ()
תלוש שכר של המנופאי אולג קרטוב: 296 שעות עבודה בחודש

הבעיות גלשו, לטענתו, גם לסיכונים בטיחותיים. כך למשל הוא טוען, כי נדרש לעבוד מול אתתים מסין, שלא דוברים את השפה. "זה מאוד מסוכן", הוא אומר. "אם אני לא מבין את מה שהאתת אומר, זה עלול לגרום לתאונות. אסור לי לעלות במצב כזה על המנוף בכלל, אבל אין לי ברירה. כמו כולם, יש לי הלוואות וחשבונות. יש לי ילד קטן ויש גן לשלם עליו. אני לא יכול לעזוב הכל וללכת לשבת בבית".

  

"אני לא אהרוג בן אדם בגלל עקשנות של מנהל"

קרטוב מוסיף כי כמות הבעיות והסיכונים הבטיחותיים שכבר הספיק לראות ולחוות בענף היא "אינסופית", וכי היו גם מקרים בהם סימן, בסופו של דבר, קווים אדומים. "היו מקרים בהם ניסו להכריח אותי להעביר מנופים מעל לכביש, מעל לראשי הולכי רגל ולמכוניות, אף שצריך להזהיר אותם ולעצור את התנועה. לזה לא הסכמתי בחיים, מצידי שיפטרו אותי ושיביאו מנופאי אחר. אני לא אהרוג בן אדם ואשב בכלא בגלל עקשנות של המנהל".

 

דן ורשבסקי, יו"ר ועד המנופאים הארצי בהסתדרות, מציין כי עבירות על חוק שעות עבודה ומנוחה זו "מחלה של כל הענף". לדבריו, "במקרה הזה קם עובד אחד ומתלונן על חברה ספציפית, אבל זה רק חלק קטן מהמתרחש בענף. ברוב החברות עובדים 12 שעות ביום, כל יום. חלקן נותנות, לעיתים, יום חופש. מניסיוני בתחום, חברות רבות גם מזלזלות בזכויות הסוציאליות של העובדים".

 

   (צילום: חגי דקל )

   (צילום: חגי דקל )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לדבריו, יש לכך גם השלכות בטיחותיות. "המנופאים נדרשים לעבוד בעבודה מסוכנת, הכוללת העברת ציוד כבד ממקום למקום, ויש להם אחריות שלא לפגוע באנשים", הוא אומר. "כשעובדים כל כך הרבה שעות, ללא מנוחה מספקת, זה משליך לא רק על הבטיחות באתר אלא גם בדרכי ההגעה אליו וממנו בתחילת ובסיום יום העבודה. כך גם מתרחשות הרבה תאונות דרכים של מנופאים, שלא נספרות כתאונות עבודה".

 

"אין בענף פיקוח על שעות עבודה בכלל", הוא מוסיף. "רוב העובדים בענף הם פועלים זרים, שמתאים להם לעבוד בצורה הזו, כדי להרוויח מספיק כסף. יש פה התנגשות בין האינטרסים שלהם לבין האזרחים שעובדים בענף, זה ענף מצומצם עם מספק קטן של חברות. מי שיתלונן על השעות יפוטר, ואם ילך לחברה אחרת יגלה את אותו מצב. לכן נדיר שמישהו מתלונן על המצב".

 

מחברת האחים בוסקילה נמסר בתגובה: "מנהל העבודה לא בודק בכל יום את מספר שעות העבודה, ורק בסוף חודש כש(העובד) מגיע למדור שכר מחושבות שעות העבודה. העובד לא התריע ואמר שהוא עובד יותר שעות ואפילו דיבר עם מנהל העבודה שהוא מבקש לעבוד עוד שעות נוספות כי אין לו מספיק שעות.

 

"שעות נוספות משולמות לו חודש בחודשו. לקרן הפנסיה הופרשו כספים לאחר שלושה חודשי עבודה, הוא לא הציג בפנינו שיש לו קופה קודמת למרות שאמר ולא הביא מסמכים (אם היה מביא היה מקבל רטרו). הדרכה בגובה בוצעה לעובד ויש אישור עם חתימת העובד. עבודה בזמן שהוא חולה העובד לא נדרש לעבוד, היה יכול לקחת חופשת מחלה (היו מקרים שלקח). הוצע לעובד להגיע למשרד לדבר עם מנהלת החשבונות או עם המנכ"ל והוא לא היה מוכן. הוא עדיין מוזמן לבוא ולבדוק את טענותיו במשרדנו ואם אחרי בדיקה נמצא שמגיע לו כמובן שננהג בהתאם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים