שתף קטע נבחר

לבדוק 3,000 פלסטינים במגנומטר תוך שעה: בעיית הביטחון באזורי התעשייה המשותפים

המחבל שביצע את הפיגוע בברקן נכנס למתחם עם רובה באין מפריע. הסיבה היא שהאחראים על מתחמי התעשייה הפזורים ביו"ש נאלצים לשלב בין דרישות הביטחון לבין הרצון לאפשר תפקוד תקין. "אין אבטחה אבסולוטית", אומר גורם ביטחוני ביו"ש. אז מי מקבל אישור עבודה ואיך מתנהל הבידוק?

 

 

הפיגוע אתמול (יום א') במפעל אלון שבאזור התעשייה ברקן, שבו נרצחו קים לבנגרונד-יחזקאל וזיו חג'בי, העלה תהיות על מערך האבטחה של אזורי התעסוקה ומסחר המשותפים ליהודים ופלסטינים ביהודה ושומרון. הבולטים בהם הם מישור אדומים, שער בנימין, ברקן, המתחם המשותף בגוש עציון ואזור התעשייה בקרית ארבע. בכולם הבידוקים אינם נוקשים ובחלקם – למשל בשער בנימין - אין כמעט שום בידוק למעט שומר שמביט ברכבים שנכנסים.

 

"אין ספק שהבוקר יש דריכות מיוחדת", הסביר איש ביטחון העובד בברקן. "בודקים יותר טוב ונוצרים פקקים, אבל הפלסטינים חייבים לבוא לעבוד. זו הפרנסה שלהם".

 

אלפי פלסטינים מתפרנסים במתחמים המשותפים הללו. בברקן בלבד מועסקים כ-3,000 תושבי הרשות. על מערכת הביטחון רובצת דילמה אם לשמור על מרקם היחסים ולאפשר תנועה חופשית יחסית או להגביר את הביטחון – מהלך שמשמעותו עיכוב, בידוק פולשני, מתח ואי נוחות.

 
העובדה שהפועל פלסטיני לא חוצה מעבר של הקו הירוק אלא נשאר בשטחי יהודה ושומרון מהווה בעיה. "יש פער אבטחתי באזורי תעשייה ביוש וזה לא סוד", אומר גורם ביטחוני בכיר בהתיישבות. "נראה לך הגיוני שתוך שעה אחת בבוקר, בין 6:30 ל-7:30, יעברו 3,000 פלסטינים במגנומטר? איך אפשר לאבטח ככה?

 

"יש בעיה נוספת: אין סנכרון בין המערכות. בכל מעבר על הקו הירוק יש מערכת מיוחדת הנקראת ז.ל ששוללת אוטומטית אישורי עבודה לפלסטיני שהוא או בן משפחתו ביצעו פיגוע. אבל לאזורי התעשייה ביו"ש אין את זה. קב"ט מועצה שרוצה אבטחה אבסולוטית למתחם התעשייה שלו צריך לשים את המפתחות וללכת הביתה".  

מפה אזור אזורי תעשייה משותפים ל יהודים ו ערבים ב יהודה ו שומרון דו קיום ()
 

 

 
כוחות הביטחון באזור התעשייה אחרי הפיגוע:
פיגוע ירי בברקן (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

פיגוע ירי בברקן (צילום: AP)
(צילום: AP)

פיגוע ירי בברקן ()

אשרף נעאלוה (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המחבל )
אשרף נעלאווה(צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של המחבל )

כמעט בכל מתחמי התעשייה נכנסים הפלסטינים בהצגת אישור כניסה שעתי המיועד באופן אישי לכל פועל. את האישור מנפיק המינהל האזרחי המותנים בכמה הליכים שגם המעסיק נדרש אליהם. באזור התעשייה בקריית ארבע, המחולק לשני מתחמים, יש חלק עם מגנומטר וחלק בלי, שאליו יכולים להיכנס גם כלי רכב. דבר דומה מתרחש גם בברקן, שם נכנסים הפלסטינים לאחר הצגת אישורי עבודה וחלקם עושים זאת עם כלי רכב.

 

במתחם המשותף בצומת גוש עציון המצב מורכב יותר. בעקבות ריבוי הפיגועים במקום הציב צה"ל עמדות בשטח, חלקן גבוהות וצופות על הצומת. חיילים מאיישים אותן במשך רוב שעות היום. בנוסף ישנה עמדת בידוק ("צ'ק פוסט") בכניסה למתחם, אבל היא מופעלת רק מדי פעם. המתחם של שער בנימין, שבו נרצח ינאי ויסמן בסניף רמי לוי, משלב מסחר ולכן ישנה כניסה חופשית של פלסטינים. הבידוק הוא ברמת המאבטח שנותן מבט בכל הנכנסים. "נצטרך להציב כאן יותר אבטחה", אמר אמש רפאל אלון, בעלי המפעל בברקן שבו בוצע הפיגוע. "המצב הזה שמחבל נכנס עם נשק עד למפעל לא טוב".

 

עדי כרמי, לשעבר בכיר בשב"כ, התייחס באולפן ynet לכך שהמחבל מברקן אשרף נעלאווה נכנס למפעל עם כלי נשק: "שמעתי מאבטחים מהאזור שאומרים שבגלל שכל כך הרבה אנשים נכנסים בבוקר המגנומטר לא אפקטיבי. יכול להיות שבנקודה מסוימת הוא איתר את הפרצה והבין שיש לו יכולת ומסוגלות לבצע פיגוע".

 

משה מסילקר, שעובד במפעל בברקן, אמר באולפן: "ההרגשה הבוקר היא זיפת. אני עובד פה שמונה חודשים ויצא לי לעבוד עם פלסטינים. הם אנשים נחמדים, אבל לצערי יצא מפגע. אני לא יודע מה הייתה המטרה שלו ולמה הוא עשה את זה, אבל זה עכשיו מוריד מהביטחון של העובדים פה. צריך לעשות בדק בית. איך הוא נכנס עם הנשק, איך הוא הצליח לעלות לקומה השנייה עם הנשק, מי היה איתו. לא ייתכן כזה מצב שבנאדם נכנס בשער עם נשק. יכול להיות שעזרו לו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כוחות הביטחון בברקן אחרי הפיגוע
צילום: רויטרס
מומלצים