שתף קטע נבחר

התקלה בדרך לחלל: האסטרונאוטים ישוגרו שוב באביב

ראש סוכנות החלל הרוסית הודיע כי ניק הייג האמריקני ואלכסנדר אובצ'ינין הרוסי - ששרדו את נחיתת החירום בקזחסטן - ישוגרו שוב לחלל בעוד כחצי שנה. בינתיים הפסיקה רוסיה את הטיסות. במקביל, דווח כי ארצות הברית קראה לבואינג ו-spaceX להאיץ את הניסויים בחלליות מאוישות

השער היחיד שנותר פתוח לשיגור בני אדם לחלל - נסגר זמנית: רוסיה הקפיאה בינתיים את שיגור חלליות סויוז לתחנת החלל הבינלאומית, לאחר שאתמול קוסמונאוט רוסי ואסטרונאוט אמריקני נאלצו לבצע נחיתת חירום וצנחו בקפסולה מיוחדת בעקבות תקלת המנוע בבוסטר בזמן המעבר בין השלב הראשון לשלב השני של השיגור. הבוקר (יום ו') הודיע ראש סוכנות החלל הרוסית, דמיטרי רוגוזין, כי השניים הגיעו למוסקבה לאחר שעברו בדיקות בקזחסטן - משם שוגרה החללית - ושהם ישוגרו ככל הנראה לחלל באביב 2019, ככל הנראה לזמן קצר מהמשימה שהייתה אמורה להימשך חצי שנה.

 

 

התקלה אתמול נגרמה בגובה של כ-50 ק"מ מעל כדור הארץ כשתי דקות לאחר שיגור החללית, אבל אנשי הצוות - ניק הייג האמריקני ואלכסנדר אובצ'ינין הרוסי - שרדו את נחיתת החירום בקזחסטן - כ-400 ק"מ מהמקום ממנו שוגרה החללית. הם עברו סדרת בדיקות, ממנה התברר כי השניים לא נפגעו. בהמשך הם נפגשו עם בני משפחותיהם וגם עם ראשי סוכנויות החלל של רוסיה וארצות הברית.

 

אתמול הודיעה רוסיה כי היא פתחה בחקירה על מנת לבדוק מה בדיוק גרם לתקלה, שלמרבה המזל הסתיימה ללא נפגעים. רוסיה הודיעה על הקפאת שיגור החלליות, בין היתר היא הודיעה כי לא תשגר חללית אספקה מדגם סויוז לתחנת החלל בסוף החודש - כפי שתוכנן.

 

 

למעשה, מאז שנת 2011 - אז הקפיאה ארצות הברית את תוכנית מעבורות החלל - רק סוכנות החלל הרוסית משגרת אסטרונאוטים וקוסמונאוטים לתחנת החלל הבינלאומית באמצעות חלליות סויוז, המשוגרות מקזחסטן.

 

בעקבות התקלה, דווח בארצות הברית כי נעשו פניות לחברות בואינג ו-spaceX על מנת שיזרזו את פיתוח החלליות, שאמורות בעתיד לשאת אסטרונאוטים לתחנת החלל הבינלאומית וגם ליעדים רחוקים יותר - כמו הירח ומאדים. ב"וושינגטון פוסט" דווח כי שתי החברות יערכו ניסויים בחלליות לא מאוישות במחצית השנייה של שנת 2019. כך שגם בתקופה הקרובה תהיה תלויה נאס"א בסוכנות החלל הרוסית בכל מה שקשור בשיגור אסטרונאוטים לחלל.

 

סויוז סיוז שיגור רקטה אסטרונאוטים קזחסטן תחנת החלל הבינלאומית חלל התרסקות נחיתת חירום חללית (צילום: רויטרס)
השיגור לחלל(צילום: רויטרס)

 

השיגור אתמול לחלל (צילום: EPA)
השיגור אתמול לחלל(צילום: EPA)

 

בינתיים שוהים בתחנת החלל הבינלאומית שלושה אסטרונאוטים. על התחנה מפקד כעת האסטרונאוט הגרמני אלכסנדר גרסט - שגם תיעד מהחלל את שיגור החללית והתקלה. יחד איתו נמצאים הקוסמונאוט הרוסי סרגיי פרוקופייב והאסטרונאוטית האמריקנית סרינה אוניון-צ'נסלור. השלושה שוהים בחלל מאז חודש יוני והם אמורים לחזור לכדור הארץ בחודש דצמבר בחללית סויוז.

 

השיגור המתוכנן הבא של חללית סויוז מאוישת לתחנת החלל הבינלאומית, המאוישת ברציפות מאז סוף אוקטובר 2000, צפוי להיות בחודש דצמבר - אז אמורה סוכנות החלל הרוסית לשגר מקזחסטן חללית סויוז ובא קוסמונאוט רוסי, אסטרונאוטית אמריקנית ואסטרונאוט קנדי. סביר להניח כי השלושה ישהו בתחנת החלל יחד עם הצוות השוהה שם היום כמה ימים - לפני שגרסט, פרוקופייב ואוניון-צ'נסלור - יחזרו לכדור הארץ באותה חללית.

 

כך נראה כשלון השיגור מתחנת החלל הבינלאומית (צילום: אלכסנדר גרסט)
כך נראה כשלון השיגור מתחנת החלל הבינלאומית(צילום: אלכסנדר גרסט)

הסויוז נחתה כ-400 ק
הסויוז נחתה כ-400 ק"מ ממקום השיגור(צילום: EPA)

 

הצוות השוהה כעת בתחנת החלל לא אמור להיפגע מכישלון שיגור החללית, פרט לעובדה שבחודשים הקרובים יהיו בתחנה שלושה אנשי צוות ולא חמישה או שישה - כפי שהיה עד עכשיו. סוכנות הידיעות הרוסית Tass דיווחה כי לצוות תחנת החלל יש מספיק אספקה ולכן הוא לא נמצא בסכנה.

 

רגעי אימה בדרך לחלל

בהודעת נאס"א נכתב כי השיגור אתמול אירע ב-14:40 (11:40 שעון ישראל) מקוסמודרום בייקונור - נמל החלל הגדול והוותיק בעולם, שנמצא תחת פיקוח רוסי, אף שממוקם בשטח קזחסטן. הייג ואובצ'ינין היו אמורים להגיע לתחנת החלל הבינלאומית כעבור שש שעות ולשהות בה חצי שנה, אבל תקלת המנוע שינתה את כל התוכניות בינתיים.

 

הייג מקבל חיבוק חם לאחר נחיתת החירום (צילום: EPA)
הייג מקבל חיבוק חם לאחר נחיתת החירום(צילום: EPA)

הייג (מימין) ואובצ'ינין (משמאל) עם ראש סוכנות החלל הרוסית דימיטרי רוגוזין (צילום: מתוך טוויטר)
הייג (מימין) ואובצ'ינין (משמאל) עם ראש סוכנות החלל הרוסית דימיטרי רוגוזין(צילום: מתוך טוויטר)

 

בנאס"א אמרו כי "הקפסולה חזרה בצניחה בליסטית, בזווית נחיתה חדה יותר מהרגיל". הקוסמונאוט אלכסנדר וולקוב ציין: "יש להם מזל שהם נשארו בחיים. הם הגיעו לגובה טוב שאפשר להם לצנוח עם הקפסולה".

 

בתמונות הדרמטיות נראה עשן עולה מרכב החלל ברגע התקלה ושניות אחרות כך נראו שני האסטרונאוטים מיטלטלים בחוזקה בתוך החללית. כתב סוכנות הידיעות רויטרס שהיה במקום השיגור דיווח כי בשלביו הראשונים הכול עבר בהצלחה, והתקלה אירעה כנראה בגובה גבוה יותר.

 

בסויוז MS-10, רכב החלל ששוגר, ארבעה בוסטרים הקשורים לליבה המרכזית שלו. תקלה בבוסטר יכולה להיגרם מכמה סיבות ובהן תדלוק שגוי, תקלה מכנית, תקלת מחשב ועוד.

 

במקרה של זיהוי תקלת בוסטר, המשימה ברוב המקרים תבוטל, כדי לא לסכן את האסטרונאוטים. במקרה כזה, המודול המרכזי, הנושא את האסטרונאוטים ואת המטען, מופרד תחילה מהרקטה. או אז נפתחים המצנחים של המודול, והוא חוזר במהירות אדירה לקרקע כדור הארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך טוויטר
הייג (מימין), ראש סוכנות החלל הרוסית רוגוזין ואובצ'ינין
צילום: מתוך טוויטר
מומלצים