שתף קטע נבחר

הערעור נדחה: הסטודנטית הזרה שתמכה ב-BDS תגורש

הסטודנטית האמריקנית לארה אל-קאסם ביקשה ללמוד באוניברסיטה העברית, אבל השופט דחה את ערעורה נגד ההחלטה לאסור את כניסתה לארץ עקב תמיכתה בעבר בתנועת החרם. פרקליטה: "יום עצוב". ארדן: "פסיקה חשובה שנותנת לנו כוח להיאבק ב-BDS"

 

 

הסטודנטית האמריקנית שהתקבלה ללימודים בישראל לא תורשה להיכנס לארץ: בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב דחה היום (ו') את ערעורה של לארה אל-קאסם, הסטודנטית בת ה-22 שהתקבלה ללימודים באוניברסיטה העברית, אבל רשות האוכלוסין וההגירה אסרה את כניסתה לארץ בטענות לתמיכה שלה ב-BDS.

 

"הגעתי למסקנה שלא נפל כל פגם בהחלטת רשות האוכלוסין ושוכנעתי כי יש לדחות את הערעור", כתב השופט ארז יקואל. "קריאה להשתתפות בחרם נגד המדינה עלולה להיחשב כעידוד להשתתפות בפעולה בלתי חוקית או כהתנהלות שיש בה יסודות אסורים. ההוראות שיסודן בכוונת המחוקק להגן מפני תופעת החרם מאפשרות להצדיק מגבלות שלטוניות על גורמים המבקשים לפגוע באינטרסים חשובים המוכרים כזכויות יסוד".

 

לארה אל קאסם בבית המשפט (צילום: מוטי קמחי)
לארה אל קאסם, אתמול(צילום: מוטי קמחי)
השופט ציין כי "אין עוררין שבין 2014 ל-2017 הייתה אל-קאסם חברה בארגון סטודנטים ובמשך שנתיים כיהנה כנשיאתו. לפי רשות האוכלוסין, אותו ארגון קרא להטלת חרם על חברה ישראלית, הביע תמיכה במי שביצעה פעילות חבלנית, קרא למרכז תרבותי בארה"ב לסרב לקבלת חסות ישראלית והביע דברי תמיכה בהפסקת פעילותה של חברת אבטחה בישראל".

 

בנוסף הסביר השופט יקואל כי השאלה המרכזית כאן היא סמכות המדינה להפעיל שיקול דעתה "על מנת למנוע מאדם שלנגד עיניו פגיעה כלכלית ותדמיתית בה". לדברי השופט, שיקול הדעת כאן של המדינה נסמך על הוראות הדין ופעילותה ונתוניה של הצעירה.

 

הוא כתב גם: "לא מצאתי ממש בטענתה לפיה מדובר בפעולות שבוצעו בעבר. בהינתן העובדה התמוהה, לפיה היא מחקה את היסטוריית פעילותה ברשתות החברתיות, גרסתה המתפתחת והסתירות בהשוואת התחקור הראשוני לפרטים שמסרה בדיון - אני סבור כי חשש מתקיים בעניינה בעוצמה לא מבוטלת". השופט החליט שלא לפסוק נגדה הוצאות משפט.

לארה אל קאסם בבית המשפט (צילום: מוטי קמחי)
מחקה את ההיסטוריה בפייסבוק. אל-קאסם(צילום: מוטי קמחי)
 

פרקליטה של אל-קאסם, עו"ד יותם בן הלל, אמר לשופט בדיון: "סעיף בחוק הכניסה לישראל קובע במפורש שמי שכיום נושא בתפקיד בארגון שמקדם חרם תמנע כניסתו לישראל. זאת לא אל-קאסם שכבר יותר משנה וחצי לא חלק מאותו ארגון שהשתייכה אליו. במציאות, היא הייתה חברה בגוף קטן, SJP, שבשיאו מנה שמונה אנשים. אין שום קריאות פומביות שלה לחרם. לכל אותם גדודי מחפשי הגוגל של המשרד לעניינים אסטרטגיים, תרימו רגע את העיניים מהמקלדת. יש כאן סטודנטית צעירה בת 22. מתי בדיוק היא הספיקה להיות פעילת חרם מרכזית? יצרתם דמון. היא התקבלה ללימודים, שילמה, קיבלה ויזה ובאה ללמוד באוניברסיטה ישראלית".

 

לאחר ההחלטה אמר בן הלל: "זהו יום עצוב, המערערת עדיין שוקלת את צעדיה". אל-קאסם עדיין יכולה לנסות ולפנות לבית המשפט העליון, ולצורך כך עליה להגיש בקשת רשות ערעור.

 

השר גלעד ארדן צייץ בטוויטר: "אני מברך על החלטת בית המשפט המחוזי שקיבל לחלוטין ובמלואה את עמדתנו ודחה את ערעורה של פעילת החרם לארה אל-קאסם. בית המשפט קבע במפורש שההחלטה מבוססת על פעילותה ומעשיה של אל-קאסם נגד ישראל ולא על דעותיה ומחשבותיה. בית המשפט קבע בבירור שמדינה מתוקנת רשאית להילחם בחרם על מוצריה, תרבותה ותדמיתה. בישראל לומדים אלפי סטודנטים זרים בשנה וכך יהיה גם בעתיד. טוב הדגיש השופט שאין בהחלטה כדי להרתיע סטודנטים אחרים כיוון שלא כל סטודנט מכהן כראש סניף של ארגון חרם ומוחק ומסתיר את פעילותו ברשתות החברתיות. הפסיקה היא פסיקה חשובה שתיתן לנו עוד כוח להיאבק נגד תנועת ה-BDS".

לארה אל קאסם בבית המשפט (צילום: מוטי קמחי)
מחאה בבית המשפט(צילום: מוטי קמחי)
 

גלעד ארדן מסיבת עיתונאים מועמדים ל למפכ
השר ארדן(צילום: מוטי קמחי)

בדיונים קודמים טענה אל-קאסם שאינה קוראת לחרם על המדינה, שכן לא הייתה מבקשת לשהות וללמוד במוסד כאן. היא ציינה שהיא אינה חברה עוד בארגון שאליו השתייכה, אינה תומכת ב-BDS והצהירה כי בתקופת שהותה בישראל לא תקרא לחרם על ישראל או תשתתף בפעילות BDS.

  

האוניברסיטה העברית הצטרפה להליך לצד אל-קאסם. נציגתם צידדה בדיון בכניסתה לישראל. לאחר ההחלטה הגיבו באוניברסיטה העברית: "האוניברסיטה מצרה על החלטה שלא לאפשר לסטודנטית להיכנס לישראל וללמוד באוניברסיטה העברית תואר שני במשפטים. הסטודנטית החליטה לבוא ללמוד ולחיות בישראל בניגוד לעקרונות החרם ואף הצהירה על התנגדותה לחרם על ישראל".

 

"אנו סבורים שהחלטת השר לעניינים אסטרטגיים ושר הפנים לגרש אותה מישראל שגויה ולא מקדמת את המאבק ב-BDS", אמרו באונבירסיטה העברית. "להיפך, היא מזיקה למאמצי האקדמיה בארץ למשוך סטודנטים וחוקרים מחו"ל לתוכניות בינלאומיות. הממשלה הקציבה מיליוני שקלים לעידוד תוכניות בינלאומיות בתחום ההוראה והמחקר, שנועדו לקדם את האינטרס הציבורי ולחזק את תדמיתה של מדינת ישראל בעולם. המדיניות הנדונה נוגדת מטרה זו".

 

ארדן תקף את עמדת האוניברסיטה העברית ואמר כי "מצער שהיא עדיין לא למדה את המקרה של מייסד תנועת החרם עומר ברגותי בוגר אוניברסיטת תל אביב, ואיננה מבינה כלל את שיטות הפעולה של החרם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
לארה אל-קאסם
צילום: מוטי קמחי
מומלצים