שתף קטע נבחר

מריחואנה חוקית בקנדה: "סטלנים לא יכולים לחכות"

שנה אחרי אורגוואי תהפוך ביום רביעי קנדה למדינה השנייה בעולם שמקיימת שוק ארצי חוקי לגמרי של מריחואנה, עם 109 חנויות – וקניות און-ליין: "צעד שייתן אישור גם למדינות אחרות לצעוד קדימה". באונטריו יצטרכו להמתין עד אפריל: "ידוע שלסטלנים אין סבלנות, לא נחכה שיגיע בדואר"

מאט ברן וחבריו נהגו לנסוע ליד החממות הגדולות בדרום קולומביה הבריטית ולהתלוצץ כמה מריחואנה הם היו יכולים לגדל שם. השנים עברו, ועכשיו זו לא בדיחה: העגבניות והפלפלים שמילאו פעם חלק מהחממות הללו פינו את מקומם, והוחלפו בגידול מכניס חדש – מריחואנה, בדיוק כפי שקיוו. ברן ואחרים שקודם לכן גידלו את הצמח באופן בלתי חוקי מסייעים כעת לגדל אותו בחממות המוּרְשות, והקונים הם כבר לא סוחרי סמים הפועלים בניגוד לחוק, אלא גורמים מטעם ממשלת קנדה.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

קנדה מריחואנה חוקית בכל המדינה (צילום: AFP)
שם למעלה בדגל - זה לא עלה של מייפל. קנדה מתכוננת ליום היסטורי(צילום: AFP)

ביום רביעי השבוע, 17 באוקטובר, תהפוך קנדה למדינה השנייה – והגדולה ביותר בעולם – המקיימת שוק ארצי חוקי לגמרי של מריחואנה. אורוגוואי הייתה הראשונה לעשות זאת, בשנה שעברה, אחרי ארבע שנים של מלאכת תכנון.

 

עבור קנדה מדובר בשינוי חברתי עמוק שראש הממשלה ג'סטין טרודו הבטיח לחולל, ושצבר עוד ועוד תמיכה בשל הרצון להכפיף את שוק המריחואנה השחור לתקנות ולמערכת המסים. כ-25 מדינות ברחבי העולם אישרו עד כה את השימוש במריחואנה לצרכים רפואיים או הכריזו על מדיניות של אי-הפללה בגין החזקת כמויות קטנות של הסם.

קנדה מריחואנה חוקית בכל המדינה (צילום: AP)
"לחכות 3 ימים? לא בטוח שאנשים ירצו". יש כבר מזכרות(צילום: AP)

האנה הצר, מארגון "ברית מדיניות הסמים" שמושבו בוושינגטון, עוקבת אחרי ההתנהלות של מדינות ברחבי העולם בכל הנוגע למריחואנה, ואת הצעד שתעשה השבוע קנדה היא מכנה משמעותי מאוד. "הצעד הזה הולך לשנות את הדיון הציבורי ברחבי העולם בכל הנוגע למדיניות כלפי סמים", אומרת הצר. "אין איזו מדינה ששוקלת ממש עכשיו להתיר בחוק את השימוש במריחואנה שלא לצרכים רפואיים, אבל אני חושבת שקנדה תספק במובן מסוים את האישור למדינות אחרות לצעוד קדימה".

 

החלום: סיור טעימות, כמו של יין

כ-37 מיליון בני אדם חיים בקנדה, וביום רביעי השבוע ייפתחו בה לפחות 109 חנויות חוקיות למכירת מריחואנה. עוד חנויות רבות כאלה צפויות להיפתח בהמשך, ובשנה הבאה הן צפויות להתחיל למכור גם מאכלים המכילים מריחואנה. רכישת מריחואנה תתאפשר גם דרך האינטרנט.

 

על הרשויות המחוזיות בקנדה הוטלה האחריות לפקח על הפצת המריחואנה, ועבור חלק מהמחוזות, בכלל זה קולומביה הבריטית ואלברטה, פירוש הדבר קניית קנאביס מיצרנים מורשים, אחסונו במחסנים – ואז שליחתו לחנויות הקמעונאיות וללקוחות הקונים את החומר דרך האינטרנט. במחוזות אחרים, כגון ניופאונדלנד, המגדלים שולחים את התוצרת הישר לחנויות דרך הדואר.

קנדה מריחואנה חוקית בכל המדינה (צילום: AFP)
חממת גידול. פעם הסתפקו בעגבניות(צילום: AFP)

חלק מהמחוזות בחרו להפעיל חנויות משלהם ואילו אחרים אישרו במקום זאת את פעילותן של חנויות פרטיות. רוב המחוזות יאפשרו לתושבים עצמם לגדל עד ארבעה צמחים בביתם.

 

במחוז המאוכלס ביותר בקנדה, אונטריו, לא ייפתחו חנויות מריחואנה עד אפריל, משום שהממשל השמרני החדש ביטל את התוכנית שרשויות המחוז יהיו בעצמן הבעלות של חנויות כאלה – והחליט שבמקום זאת ייפתחו חנויות פרטיות. עד אז הדרך היחידה של תושבי אונטריו לקנות מריחואנה חוקית תהיה דרך הדואר – וזה לא מוצא חן בעיני ראיין בוס בן ה-48, חובב של מריחואנה זה שנים. "הרי ידוע שסטלנים הם אנשים חסרי סבלנות. כשהם רוצים את החומר שלהם – הם רוצים את החומר", הוא מסביר אחרי שקנה קצת מריחואנה רפואית בדרך לא חוקית בטורונטו. "לחכות לזה יומיים או שלושה שיגיע בדואר – אני לא בטוח כמה אנשים ירצו לעשות את זה".

 

הממשלה הפדרלית העניקה רישיונות ל-120 מגדלים, חלקם גדולים במיוחד. מגדלים שפעלו במשך שנים באופן לא חוקי ואינם נהנים מחלקות גדולות במיוחד חוששים שלא יקבלו רישיון או שיירמסו על-ידי היצרנים הגדולים. שרה קמפבל, מהתאחדות אומני הקנאביס של קולומביה הבריטית, מספרת שרבים מהמגדלים מקווים שיבוא יום שבו הם יוכלו לארח מבקרים שיגיעו לסיור טעימות, כפי שעושים ביקבי יין.

קנדה מריחואנה חוקית בכל המדינה (צילום: AFP)
"לגליזציה היא תהליך. 17 באוקטובר לא יהיה שונה במיוחד"(צילום: AFP)

השר לענייני בטיחות של קולומביה הבריטית, מייק פרנוורת', אמר שהוא למד שני לקחים מרכזיים מביקורים שערך באורגון ובוושינגטון, שתי מדינות בארה"ב שבהן כבר הותר השימוש במריחואנה לצורכי הנאה: האחד – לא לראות בתעשייה הזו מכונת מזומנים מיידית, משום שיידרש זמן להחליף את השוק השחור; והשני – להתחיל עם תקנות נוקשות יחסית ורק אז, בהדרגה, להקל אותן בהתאם לצורך, משום שקשה מאוד להקשיח אותן לאחר מעשה. "הלגליזציה תהיה תהליך", אומר פרנוורת'. "למעשה, 17 באוקטובר לא הולך להיראות שונה במיוחד מהיום".

 

מהולנד עד קליפורניה: מפת הקנאביס

על כל פנים, הצעד של קנדה חריג. למעט אורוגוואי, שהייתה כאמור הראשונה להתיר לגמרי גידול של מריחואנה ושימוש בה, לפני חמש שנים, מדינות שהקלו את יחסן לסם הסתפקו בביטול הפללתם של המשתמשים ובהימנעות מהטלת עונשי מאסר.

 

באמריקה הלטינית, אורוגוואי הפכה ב-2013 למדינה הראשונה בעולם המתירה בחוק את הייצור של מריחואנה, את הפצתה ואת צריכתה. לפי החוק באורוגוואי, לאזרחים ולתושבים מותר לקנות עד 40 גרם של הסם בחודש מבתי מרקחת, לגדל אותו בעצמם בבית או להצטרף למועדוני קנאביס, שבהם נוהגים חברים לגדל קנאביס יחד. הממשלה נתנה לשתי חברות פרטיות רישיון לייצר ולהפיץ מריחואנה. כמה מדינות אחרות באמריקה הלטינית אישרו את השימוש בקנאביס לצרכים רפואיים: צ'ילה ב-2015, קולומביה ב-2016, וארגנטינה, מקסיקו ופרו ב-2017.

קנדה מריחואנה חוקית בכל המדינה (צילום: AP)
חנות למכירת מריחואנה רפואית בקנדה. מותר גם בבית(צילום: AP)

בצפון אמריקה, החוקים הפדרליים של ארה"ב אוסרים לגדל מריחואנה, למכור אותה או להשתמש בה, אבל שמונה ממדינות ארה"ב וכן וושינגטון הבירה אישרו בחוקיהן את השימוש במריחואנה לצורכי הנאה. באחרונה שעשתה זאת, קליפורניה, ההיתר נכנס לתוקף בינואר השנה, וכעת המדינה היא שוק הקנאביס החוקי הגדול בעולם. 29 ממדינות ארה"ב אישרו את השימוש במריחואנה לצרכים רפואיים.

 

באירופה, הולנד בכללותה ואמסטרדם בפרט מגלות סובלנות למכירה של מריחואנה ולשימוש בה מאז 1976. הקופי-שופס של הולנד שבהם נמכר הסם מפורסמים בכל העולם. באותה שנה ביטלה הולנד את האיסור על מכירת כמויות קטנות של קנאביס והתירה מכירה של עד חמישה גרם. נוסף על כך היא התירה לתושבים לגדל לעצמם עד חמישה צמחים לשימוש אישי. בתי הקפה ההולנדיים שבהם נמכרת מריחואנה מניבים להולנד הכנסה של מאות מיליוני אירו בשנה, ואמסטרדם הפכה ליעד תיירות ענקי.

קופי שופ באמסטרדם. לא כולם מרוצים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קופי שופ באמסטרדם. לא כולם מרוצים(צילום: AFP)

עם זאת, בשנים האחרונות ניסו פוליטיקאים בהולנד להקשיח את ההגבלות על השימוש בסם ועל מכירתו. ב-2012 נחקק חוק שנוי במחלוקת האוסר למכור מריחואנה בשלושה מחוזות בדרום הולנד לתיירים ולמי שאינם תושבים, ובאפריל השנה אסרה העיר האג את השימוש בקנאביס במרכז העיר. מנגד, ביולי השנה נתנה ממשלת הולנד אור ירוק לניסוי נרחב שבמסגרתו יותר לעשר רשויות מקומיות ברחבי הולנד לגדל קנאביס באופן חוקי.

 

בספרד מתיר החוק למבוגרים לצרוך ולייצר קנאביס לצריכה אישית, אך מכירתו עדיין אינה חוקית. בצ'כיה מוטלים קנסות בלבד על מי שברשותם נמצאת כמות מריחואנה של עד 15 גרם או שיש להם רק חמישה צמחים בבית. כמה מדינות אחרות באירופה התירו את השימוש במריחואנה למטרות רפואיות מסוימות, בהן אוסטריה, בריטניה, קרואטיה, פינלנד, צרפת, גרמניה, יוון, איטליה, מקדוניה, פולין, רומניה וסלובניה. ממשלת צרפת הכריזה על תוכנית להקלת הענישה נגד צרכני קנאביס, ובמסגרתה במקום עונשי מאסר אפשריים יוטלו עליהם קנסות במקום. עם זאת, הממשלה הצרפתית עדיין מתנגדת להתרת השימוש בקנאביס.

 

בדרום אפריקה קבע בחודש שעבר בית המשפט העליון שצריכה אישית של קנאביס על-ידי אנשים בגירים היא מעשה חוקי. בית המשפט הורה לפיכך לפרלמנט לנסח בתוך שנתיים חוקים חדשים שיתאמו את פסיקתו.


פורסם לראשונה 13/10/2018 23:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הקנאביס בא. "ישנה את הדיון הציבורי בעולם"
צילום: AFP
מומלצים