שתף קטע נבחר

פרקליט המדינה ניצן: "חוק הנאמנות בתרבות פוגע בחופש הביטוי האמנותי"

מ"מ היועמ"ש שי ניצן ציין לקראת דיון בממשלה כי התיקון לחוק שהובילה שרת התרבות רגב מעורר קשיים משפטיים ורמז כי יתקשה להגן עליו בבג"ץ. לדבריו, הנוסח המוצע של שלילת תקציבים בעייתי: "החוק אינו מתיישב עם ערכי המדינה"

 

חצי חצי שי ניצן ומירי רגב (צילום: אבי מועלם, אלכס קולומויסקי)
פרקליט המדינה ניצן ושרת התרבות רגב(צילום: אבי מועלם, אלכס קולומויסקי)

פרקליט המדינה נגד שרת התרבות והספורט: חוות דעת, שהעביר פרקליט המדינה שי ניצן לקראת ישיבת הממשלה השבועית הבוקר (יום א'), קובעת כי התיקון לחוק הנאמנות בתרבות שהובילה השרה מירי רגב "מעורר קשיים משפטיים של ממש". בכך רומז ניצן, המשמש כממלא מקום היועץ המשפטי לממשלה, כי היועץ אביחי מנדלבליט יתקשה להגן עליו בבג"ץ.

 

התיקון לחוק התרבות והאמנות, שאותו הובילה השרה רגב ואשר זכה לתמיכת שר האוצר משה כחלון, אמור לשלול תקציבים מגופים נתמכים שלפי ההצעה "חותרים" תחת ערכי המדינה וסמליה. כך לדוגמה, יישלל תקציב ממוסדות תרבות שיפגעו בסמלי המדינה או יבזו אותם, יציינו את יום העצמאות כיום אבל או ישללו את קיומה של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית.

 

פרקליט המדינה ניצן, שכתב את חוות הדעת שדווחה הבוקר בגלי צה"ל בשל שהותו של היועץ המשפטי מנדלבליט בחו"ל, ציין כי "התיקון המוצע מעורר קשיים משפטיים של ממש. בהם - פגיעה בחופש הביטוי והאפקט 'המצנן' שהתיקון המוצע כורך עמו. הסעיף המוצע מבקש להגביל את חופש הביטוי בהיותו מפעיל סנקציה על ביטוי שאינו מתיישב עם ערכי המדינה בדמות שלילת תמיכה".

 

"יוצרים יחששו מיצירה של תכנים שונים" 

ניצן ציין עוד כי "בחינת התמיכה במוסדות תרבות לאור תוכנן של יצירות אמנות עלולה לעלות כדי פגיעה בזכות לחופש הביטוי ולהביא לכך שיוצרים יחששו מיצירה של תכנים שונים מחשש לפגיעה בתמיכה הממשלתית".

 

בהתייחסו ישירות לשרה רגב ציין פרקליט המדינה כי "ההסדר המוצע מתיר במקרים מסוימים שלילה גורפת של כלל התמיכה והמשמעות היא ששרת התרבות תוכל להביא לסגירת מוסד תרבות על ידי הפסקת התמיכה הממשלתית בו באופן גורף.

 

"הדבר מביא לכך שההסדר שיחול על תחום התרבות יהיה המחמיר ביותר ביחס לתחומי התמיכה האחרים, דווקא בתחום שבו קיימת מיוחדת בשמירה על חופש הביטוי האמנותי. כשמדובר בסנצקיה חריפה כזו, עולה קושי משפטי ביחס לעמידתו של ההסדר המוצע במבחני המידתיות, לאור ההשוואה להסדר הקיים כיום בחוק".

משה כחלון (צילום: רויטרס)
שר האוצר כחלון(צילום: רויטרס)

לקראת הדיון באישור התיקון לחוק של השרה רגב, שזכה כאמור גם לתמיכת שר האוצר כחלון, הממשלה הסמיכה אף את ועדת השרים לענייני חקיקה לאשר את ההצעה בנוסח הסופי שלה. כחלון הצטרף באחרונה ליוזמה של רגב, לאחר שהתברר לשניים כי הכלים שמעמיד חוק יסודות התקציב אינם מאפשרים טיפול מידתי בתופעה וכי החוק הקיים כיום אינו יותר מאשר אות מתה חסרת משמעות שאינה ניתנת לאכיפה.

 

"במדינת ישראל יש חופש אמנותי, אך אין את החופש לנצל את כספי הציבור כדי לפגוע בערכי המדינה וסמליה", הסבירו השרים כחלון ורגב עם הגשת ההצעה. "מטרת החוק לתת כלים לגופים המוסמכים כדי למנוע פגיעה בערכי היסוד של המדינה. חופש הביטוי הינו ערך ראוי חשוב אך לדמוקרטיה יש את הזכות להגן על עצמה.

 

"בישראל יש אמנים מהשורה הראשונה בעולם שמביאים כבוד למדינה וגאווה לכולנו, אך ישנה גם קבוצה קטנה וקיצונית שלא מחמיצה הזדמנות להסית נגד מדינת ישראל וצה"ל. זה לא ראוי ולא נכון שהמדינה תממן את הקבוצה הזאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם, אלכס קולומויסקי
פרקליט המדינה ניצן והשרה רגב
צילום: אבי מועלם, אלכס קולומויסקי
מומלצים