דיאטניות חושפות: "זה התפריט הפרטי שלי"
הן יודעות טוב מאוד להגיד לנו מה לאכול ומה לא, מתי הגזמנו ומתי מותר לשחרר ‑ אבל מה עם הההרגלים שלהן עצמן? ארבע דיאטניות פותחות שולחן וחושפות באומץ את התפריט האישי שלהן ‑ כולל החטאים הקטנים
צלחת מוצלחת
עדי גודל־סולומון, 40, 177 ס"מ, 63 ק"ג, נשואה ואם לשלושה, מתגוררת במודיעין
"בבוקר ‑ אני שותה כוס קפה ואוכלת שתי עוגיות שיבולת שועל. אני בן אדם של הרגלים ושנים אני אוכלת ככה בבוקר. העוגיות האלה מופחתות שומן וסוכר וטעימות מאוד, ואני אוהבת להתחיל בהן את היום ורק אחר כך לאכול ארוחה גדולה ומגוונת יותר. חשוב לפתוח את הבוקר בארוחה, והבחירה בארוחה קטנה או גדולה היא אישית. לאחר כשעתיים אני אוכלת ארוחה שכמעט תמיד כוללת פרוסה או שתיים של לחם מקמח מלא, גבינה צפתית או בולגרית, ביצה וירקות.
"בצהריים ‑ אני אוכלת את מה שאני מכנה 'צלחת מוצלחת', שבה מככבים פחמימות, חלבונים וירקות בכמות שווה. אני לא מאמינה בלספור קלוריות או כפות מזון, אלא ביצירת איזון, והצלחת הזאת עונה על הצורך הזה. לא נמנעים מכלום, בוחרים מאכלים אהובים ופשוט מסדרים אותם נכון בצלחת. לרוב אני אוכלת אורז או תפוח אדמה או פתיתים (מעדיפה את אלה עם הסיבים התזונתיים), קציצות או עוף או דג או תחליף סויה (כשאני נתקעת בלי מנה בשרית זמינה) וירקות חתוכים או מבושלים. אני אוכלת עם הילדים וכך מקנה להם הרגלים בריאים ואפשרויות לגיוון.
"אחר הצהריים ‑ מגיע שלב הקפה והנשנוש. לצערי אני לא ממש אוהבת פירות, לכן האפשרויות הן לרוב עוגייה או חטיף שוקולד קטן.
"בערב ‑ אנחנו משתדלים לאכול ארוחה משפחתית סביב שולחן. ילדיי אוהבים פיצה פיתה, אז אנחנו חוצים פיתות, מניחים עליהן פרוסות מוצרלה ומכניסים לתנור. לפעמים נכין צנימים מלחם מקמח מלא ותמיד יש מבחר גבינות, לפעמים שמנת חמוצה או ביצה קשה או מקושקשת או טונה. את הירקות אנחנו חותכים ומניחים על צלחת גדולה ומשתדלים להקפיד על שלושה סוגים בשלושה צבעים.
"בלילה ‑ זמן הרביצה מול הטלוויזיה, אין לי לרוב חשק למתוק. אני מכינה קנקן תה ירוק ושותה כשתי כוסות. זה מרגיע וממלא".
במה את חורגת, אם בכלל?
"צ'יפס! לא יכולה לעמוד בפניו. אני גם אוהבת מאוד המבורגר ומרשה לעצמי לפעמים, ומפעם לפעם אוכלת חצי מנת פלאפל או פיצה לארוחת ערב".
אנרגטית ומרוכזת
עדינה בכר, 50, 163 ס"מ, 56 ק"ג, נשואה ואם לשלושה, עובדת במרכז גלאנט לטיפול בסוכרת, מתגוררת בתל־אביב
"אני אוכלת לפי עקרונות התזונה הקטוגנית".
"בבוקר ‑ מקושקשת משתי ביצים בתוספת שמן זית וגבינת פטה 20 אחוז שומן, סלט קטן וקפה קר בחלב ללא המתקה. פעמיים בשבוע אני מדלגת על ארוחת הבוקר.
"בצהריים ‑ אני לא תמיד מספיקה לאכול. כשאני במרפאה אני מנשנשת קצת אגוזים לצד כוס קפה וכשאני מגיעה הביתה אני אוכלת פשטידת ירקות וגבינות שמנות או דג בחמאה ושמנת, לצד סלט בטחינה או ירקות בתנור בשמן זית.
"נוסף לכך, לפעמים אני מנשנשת קרקר פרמזן או פיצה מוצרלה, או עוגת חמאת שקדים לפי מתכונים שאני מכינה ומביאה למרפאה לטעימות למטופלים שלי.
"בערב ‑ אני אוכלת גבינות שמנות או טונה וסלט בתוספת אבוקדו ושמן זית. התזונה הקטוגנית משחררת אותי מרעב ומחשבות על אוכל וגורמת לי להרגיש אנרגטית ומרוכזת. אני מאמינה שדיאטה דלת פחמימות ועתירת שומן היא הדיאטה הבריאה ביותר".
במה את חורגת, אם בכלל?
"אני כמעט לא חורגת, גם לא בנסיעות לחו"ל ובסופי שבוע, אבל כשזה קורה ‑ זה יהיה אבטיח, דובדבנים או מלון. כשמתחשק לי מתוק אני מסתפקת בשוקולד מריר בעל 85 אחוז מוצקי קקאו, או שאני מכינה גלידה מפירות יער ושמנת".
ירקות העונה
הדס חרדון, 40, 165 ס"מ, 56 ק"ג, נשואה ואם לשלוש, מנהלת מרפאה לתזונה ופוריות ועובדת גם במכבי שירותי בריאות. בנוסף, יוזמת "סופרצ'יוס ‑ סיורי סופרמרקט בהדרכת דיאטנית", מתגוררת בזכרון יעקב
"בבוקר ‑ אני מתחילה את היום בפיתה מקמח כוסמין, כף טחינה משומשום מלא וכפית דבש וקפה הפוך עם כפית סוכר. כשלוש שעות לאחר מכן אני אוכלת עוד פיתה מקמח כוסמין, הפעם עם גבינת עיזים 5 אחוזי שומן עם סלמון או ממרח חצילים, או לבּנה או חומוס.
"בצהריים ‑ את ארוחת הצהרים אני מביאה איתי למשרד או אוכלת בבית, והיא כוללת מנת חלבון כמו חזה עוף במרינדה, סינטה, שניצל, שתי שוקי עוף או עדשים, לצד אורז משודרג בבצל ועדשים או בצל ושקדים, שני תפוחי אדמה בינוניים או דלעת ערמונים או פתיתים, וכמובן ירקות, מבושלים או חיים ולרוב עונתיים.
"אחר הצהריים ‑ סביב ארבע אחר הצהריים אני שותה עוד קפה הפוך, אבל לא בכל יום, או שייק פירות ביתי. ולפעמים אני מסתפקת במים.
"בערב ‑ ארוחת הערב היא תמיד משפחתית, ובה אני אוכלת 2־3 פרוסות לחם מלא או קלח וחצי תירס, סלט ירקות או ירקות חתוכים או סלט קייל עם חמוציות ואגוזים, חצי חביתה שאני חולקת עם בנותיי. לפעמים אוסיף לסלט גרגירי חומוס וגבינה צפתית, לפעמים אוכל גם גבינת עיזים, לבּנה או אבוקדו.
"בלילה ‑ אני מתפנקת על כוס יין אדום ושתי קוביות שוקולד מריר בעל 70 אחוז מוצקי קקאו ולפעמים בירה עם מעט שקדים, אבל זה קורה רק במחצית מהלילות".
במה את חורגת, אם בכלל?
"לא חורגת".
ערב מוקדם
מריאנה אורבך, 50+, 162 ס"מ, 56 ק"ג, נשואה ואם לשלושה, מנהלת השירות הדיאטטי של שירותי בריאות כללית במחוז דן פתח־תקווה, מתגוררת בראש־העין
"בבוקר ‑ אני אוכלת שתי פרוסות לחם מחיטה מלאה עם טחינה או אבוקדו או ממרח אחר על בסיס שומן איכותי, כמו פסטו או ממרח אגוזים ללא סוכר, גבינה או ביצה וירק טרי בעונתו.
"כמה שעות לאחר מכן אני אוכלת שני תמרים או שתי קוביות שוקולד מריר, ולפעמים מאפה שמרים אם יש טרי וקפה בחלב או בשמנת.
"בצהריים ‑ אני אוכלת מנה חלבונית כמו דג או בשר או עוף (שאותו אני פחות אוהבת), ומנה של קטניות כמו עדשים או חומוס או שעועית ואנטיפסטי.
"בערב ‑ את ארוחת הערב אני אוכלת מוקדם, סביב שש, והיא כוללת סלט ירקות טרי, אומלט משתי ביצים או פשטידה בעלת תכולת חלבון גבוהה או מנת דג, מנת שומן איכותי כמו טחינה או שמן זית, ולקינוח קערת פירות עם אגוזים ויוגורט".
במה את חורגת, אם בכלל?
"אני חולה על גלידה, ואין לי בעיה לחרוג מהתפריט בכל פעם שמזדמנת לי גלידה שווה, אבל רק שווה".
הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות" במוסף "זמנים בריאים"