שתף קטע נבחר

בין הגיוס לגיור: המוקשים במושב החורף של הכנסת

היום ייפתח מושב החורף של הכנסת, ולמרות שהחרדים התגמשו בעמדתם לגבי חוק הגיוס, לא בטוח שזה ימנע את הקדמת הבחירות. פסקת ההתגברות וחוק הפונדקאות גם נמצאים על הפרק, וראשי הקואליציה לא מפסיקים להתעמת ביניהם

 

 

 

האם ההתגמשות בעמדת החרדים בנושא חוק הגיוס מפזרת לעת עתה את עננת הקדמת הבחירות מהימים האחרונים? תלוי את מי שואלים. היום (יום ב') בתום חופשת חגים ארוכה, ייפתח המושב החמישי של הכנסת ה-20 וחברי הכנסת יחזרו לפעילות רגילה. אלא שלאור ההתפתחויות והמכשולים שעוד ממתינים לקואליציה, לא בטוח כמה זמן היא עוד תוכל לשרוד.

הכנות לקראת פתיחת מושב החורף של הכנסת (צילום: איציק הררי, דוברות הכנסת)
מצחצחים את הכנסת לקראת פתיחת המושב (צילום: איציק הררי, דוברות הכנסת)

הכנות לקראת פתיחת מושב החורף של הכנסת (צילום: איציק הררי, דוברות הכנסת)
(צילום: איציק הררי, דוברות הכנסת)

יולי אדלשטיין הכנות לקראת פתיחת מושב החורף של הכנסת (צילום: איציק הררי, דוברות הכנסת)
יו"ר הכנסת בתדרוך לקראת פתיחת המושב(צילום: איציק הררי, דוברות הכנסת)
 

נתניהו וראשי המפלגות הדתיות. כמה זמן זה עוד יחזיק מעמד? (צילום: רויטרס, יואב דודקביץ', אלכס קולומויסקי) (צילום: רויטרס, יואב דודקביץ', אלכס קולומויסקי)
נתניהו וראשי המפלגות הדתיות. כמה זמן זה עוד יחזיק מעמד?(צילום: רויטרס, יואב דודקביץ', אלכס קולומויסקי)

 

אחד המשברים המורכבים לפתרון הוא החוק המדובר ביותר בשבועות האחרונים - חוק גיוס החרדים לצה"ל, סוגיה שהכנסת, בהוראת בג"ץ צריכה לפתור לכל המאוחר עד דצמבר. כשלעצמו, מדובר בחוק מורכב משום שמצד אחד הסיעות החרדיות מתעקשות כי אף לומד תורה לא יגויס לצה"ל והציבו זאת עד כה כעיקרון ברזל. מנגד, שר הביטחון אביגדור ליברמן מסרב להעניק פטור אוטומטי לכל לומד תורה ומבקש להיצמד לנוסח חוק שקובע מכסות גיוס בהדרגה, וסנקציות מסוימות במקרים בהם אחוזי הגיוס נמוכים מן היעד שהוגדר.

 

הפגנת חרדים בבני ברק נגד גיוס לצה
(צילום: מוטי קמחי)

הפגנת חרדים בבני ברק נגד גיוס לצה
הפגנה בבני ברק נגד גיוס לצה"ל. החזירו את הכדור לנתניהו(צילום: מוטי קמחי)

הפגנת חרדים בבני ברק נגד גיוס לצה

עד כה, כל צד התבצר בעמדתו ולכך התווספה התחושה שראש הממשלה, בנימין נתניהו אינו מעוניין בפתרון המשבר, בשל העובדה שלא נעשה מצידו כל מאמץ לפתור אותו. היום, להפתעת נתניהו ואחרי תקופה ארוכה של איומים והתבצרות בעמדתם, יצאו נציגי דגל התורה מפגישתם עם הרבנים והשמיעו מסרים מרוככים, שונים בתכלית מהטקסטים שנשמעו עד עכשיו. "יתכן שנצביע נגד או ניעדר", אמרו החרדים, ובכך למעשה גלגלו שוב את סימני השאלה בדבר הקדמת הבחירות לפתחו של נתניהו.

 

אלא שגם אם המשבר הזה ייפתר בהתאם ללוח הזמנים שקבע בג"ץ, ישנם בקנה מכשולים נוספים ובהם חוק גיור חדש, שגם אותו נדרשת הכנסת לחוקק בהקדם. מדובר בחוק שהובא כבר בכל פעם בווריאציה אחרת ומטרתו להוציא את השליטה הבלעדית הניתנת היום לרבנות הראשית בהליכי גיור. החוק הזה מעורר זעם גדול בקרב החרדים שטוענים שהרבנות היא הגורם היחיד המוסמך לקבוע גיור. מדובר בשתי סוגיות נפיצות מאוד, שכך או כך, לא ברור איך ניתן לפתור אותן כשממילא הבחירות באופק (מועדן המקורי נובמבר 2019).

 

מלבד שני המוקשים הללו ממתינים סוגיות נוספות שדורשות הכרעה, כמו חקיקת פסקת ההתגברות שנבלמה על ידי השר משה כחלון, וחוק הפונדקאות המאפשר גם לאבות יחידניים לעבור את התהליך בישראל (חוק שנתניהו הכריז שהוא תומך בו, אבל בפועל נתקע בשל התנגדות עזה של החרדים).

 

ואם לא די בכל המכשולים הללו, נשאלת השאלה לאן יובל נתניהו כאשר האווירה בקואליציה ממילא קשה, והקרבות בין ראשי המפלגות - ליברמן נגד בנט, נציגי החרדים שמסרבים כמעט לכל יוזמה הנוגעת לדת ומדינה - הפכו לדבר שבשגרה.


פורסם לראשונה 14/10/2018 22:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איציק הררי, דוברות הכנסת
מנקים לקראת פתיחת מושב החורף
צילום: איציק הררי, דוברות הכנסת
מומלצים