שתף קטע נבחר

"איך מאמנים עיוור לרוץ? מה אם הוא ייפול?"

אבי חלה פעמיים בסרטן ו"נאלץ" להתחיל לרוץ כדי לא לקבל דום לב. רן, הסובל ממחלה תורשתית שגרמה לו לעיוורון מוחלט בלילה אחד, הצטרף לקבוצת ריצה כדי לצאת מהדיכאון. בין השניים נוצר קשר מיוחד והשבוע הם ירוצו יחד, בפעם הראשונה, מסלול של 10 ק"מ, במסגרת "מרוץ עלם חולון" לנוער בסיכון

רן ניטקה (42) הוא אמן בלונים, נשוי ואב ל-2 בנות. ניטקה נולד כילד רואה, בגיל 4 החל לסבול מלקות ראייה, אך כל הרופאים אצלם ביקר וכל הבדיקות אותן עבר לא זיהו את הבעיה וכפתרון הציעו לו משקפיים. בגיל 16 הלך לפרופסור בתחום, ולאחר בדיקה קצרה אובחן כסובל ממחלה מולדת של ניוון ברשתית העין (P.R) שתוביל לעיוורון.

 

"האבחנה לא הפתיעה אותי" מתאר רן, "ידעתי את זה אבל הדחקתי. יצאתי מהחדר והתחלתי לבכות והבנתי שבקליניקה אני משאיר מאחורי הרבה חלומות. אימי, שסובלת גם מהמחלה והתעוורה בגיל 40, הפסיקה לתפקד. הבנתי שיש לי שתי אופציות, להעביר את הזמן כמו אימי, או לחיות, ולהגשים את עצמי. החלטתי שאני בוחר באופציה השנייה".

 

ב-21.7.2017 הלך רן לישון כשהוא רואה בשתי העיניים וכשהתעורר לא ראה בעין שמאל. "הבנתי שהרגע הנורא מתקרב והתחלתי לעשות לעצמי קורס הכנה לאדם עיוור", הוא מסביר.

 

אבי אלעופר ורן ניטקה רצים יחד (צילום: אבי אלעופר ורן ניטקה )
אבי אלעופר ורן ניטקה רצים יחד(צילום: אבי אלעופר ורן ניטקה )

 

ב-24.4.2018, כשהוא בן 42, הגיע הרגע ממנו חשש והוא התעוור גם בעין ימין. "עם הדרדרות המחלה הבנתי שעלי יהיה לעשות גם שינוי תעסוקתי ופתחתי עסק לעיצוב אמנות מבלונים. העלטה נפלה עלי ביום פתיחת כנס בלונים בינלאומי ענק, שאני הייתי אחראי על עיצובו.

 

הבנתי שנפרדתי מהעולם שהכרתי עד כה. צנחתי למיטה. לא ידעתי איך ממשיכים מפה. כל הביטחון והעצמאות נלקחו ממני, דברים כמו בחירת חולצה, הכנת אוכל או איסוף הילדה מהגן".

 

ציפיתי שהוא יגיד לי שזה כבד עליו ומסוכן

גם ההייטקיסט ומאמן הריצה אבי אלעופר (48), נשוי ואב ל-2 בנות. אלעופר חלה בסרטן האשכים בגיל 33, החלים, וחלה שוב בגיל 43. כדי לשמור על בריאות תקינה ולמנוע את חזרת הסרטן עליו לקבל זריקה כל שלושה חודשים. קבלת הזריקה מחייבת אותו לשמור על סיבולת לב ריאה גבוה מאוד, אחרת הזריקה עלולה לגרום לדום לב.

 

אבי, שלא עסק בספורט לפני שחלה, התחיל לרוץ. מפחד. "בריצות הראשונות, כל כאב בצד או תחושה מוזרה היו גורמים לי להחסיר פעימה". מהר מאוד הוא הגיע ליכולות מרתוניות, משך אחריו חברים והחליט להקים במושב בו הוא גר קבוצת ריצה.

 

אבי אלעופר ורן ניטקה רצים יחד (צילום: אבי אלעופר ורן ניטקה )
רן ניטקה ומיצג שהקים מבלונים(צילום: אבי אלעופר ורן ניטקה )

 

במקרה של רן, העיוורון, הפחד המשתק וחוסר היציאה מהבית גרמו לו לדיכאון. הוא שמע על קבוצת הריצה של אבי והחליט להתקשר אליו "מאוד חששתי מהשיחה אליו כי כשאתה עיוור לא מצפים ממך". אומר רן, "ציפיתי שהוא יגיד לי שזה כבד עליו ומסוכן, אבל אבי הסכים מיד ואמר לי שאני המתנה שלו".

 

אבי מסביר: "הטלפון מרן הגיע בנקודת זמן שבה שאלתי את עצמי האם להמשיך עם קבוצת הריצה. הרגשתי שזו הייתה התשובה שחיכיתי לה ושהוא נשלח אלי כמתנה".

 

חווית הריצה החלה עם חששות - איך מאמנים עיוור? מה אם הוא ייפול? איך רצים בלי לראות? "לפני המקרה הייתי מאוד עצמאי והעיוורון לוקח לך את העצמאות. כשהתחלנו עם הריצה הבנתי שזו הדרך שלי לחזור לעצמי. אני לא אדם ספורטיבי וכל רעש מפחיד אותך ובהתחלה, כשהייתי שומע רכב הייתי קופץ לאבי על הגב". אמר רן ואבי משלים אותו "היום אני העיניים של הגוף הזה שנקרא: רן ואבי. הוא דוחף אותי אני דוחף אותו, הסנכרון שלנו במהלך ריצה הוא ברמת הנשימה, הצעד, תנועת היד... פשוט שניים שהם אחד".

 

"אבי ורן-לא עוצרים בשחור"

רן ואבי מתאמנים שלוש פעמים בשבוע ביחד וביום שישי הקרוב, ב-19.10, ירוצו יחד, בפעם הראשונה מסלול של 10 ק"מ במרוץ עלם חולון למען נוער בסיכון. "אבי התקשר אלי וסיפר לי על המרוץ הזה. זו הפעם הראשונה שארוץ מרחק כזה במסגרת תחרותית. מלבד האתגר שראיתי מול העיניים, ראיתי במרוץ ערך מוסף, לרוץ למען האחר, למען צעירים וצעירות בסיכון". אומר רן ואבי מוסיף "ישנם הרבה מרוצים, אבל מרוץ ראשון צריך להיות מיוחד, והמרוץ של עלם עונה בדיוק על ההגדרה הזו".

 

רצים במירוץ עלם (צילום: אבשלום שושני )
רצים במירוץ עלם(צילום: אבשלום שושני )

 

לאחרונה כבש רן יעד נוסף, כשזכה בתחרות בלונאות בינלאומית שהתקיימה ברוסיה. "קצת לפני שהתעוורתי פניתי לדניס, קולגה מהתחום והצעתי לו שנעבוד ביחד. הוא יראה ואני אמשש. באחד הימים קיבלנו הזמנה לתחרות בחו"ל וב-22.9.18 טסנו לאתגר הגדול. התוצאה הייתה מעבר למצופה.

 

כשהכריזו עלינו כזוכים במקום הראשון, לא קלטנו בהתחלה ורק כשעלינו לבמה הבינו שאני בעצם עיוור. הפרגון היה מדהים. חזרתי הביתה עם מדליית זהב ואני קולט שהבלתי אפשרי מבחינתי נעשה".

 

במסגרת החיבור בין אבי ורן הם גילו שיש בורות רבה וחוסר הבנה בנוגע לעיוורון והם שואפים לשנות זאת. בתקופה הקרובה הם יעלו עם הרצאה משותפת ששמה "אבי ורן-לא עוצרים בשחור" ובה הם יגוללו את סיפור חייהם, החל מהגזרות הלא מתוכננות שנחתו עליהם באמצע החיים, ההתמודדות והגשמת החולמות וההבנה שהכל אפשרי.

 

  • "מרוץ עלם חולון" למען נוער בסיכון, יתקיים בעיר הילדים והנוער חולון, ביום שישי, 19/10/2018 בפארק פרס חולון ויכלול שלושה מקצים: 10 ק"מ, 5 ק"מ ו- 3 ק"מ.
  • לפרטים והרשמה היכנסו לאתר המרוץ .

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אלעופר ורן ניטקה
אבי אלעופר ורן ניטקה
צילום: אבי אלעופר ורן ניטקה
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים