שתף קטע נבחר

הפשיעה הערבית: המפכ"ל תולה את האשם בקיצוץ בתקציב המשטרה

רנ"צ רוני אלשיך ספג ביקורת מצד הח"כים הערבים ואמר: "ב-2018 קיצצו 400 מיליון שקל מהמשטרה, והשנה הבאה נראית עצובה". יחימוביץ' הצדיקה את המפכ"ל: "נדרוש מארדן להחזיר את הכסף"

 

 

מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך הגיע הבוקר (ג') לדיון בוועדה לביקורת המדינה שעסק בהתמודדות המשטרה עם אמצעי הלחימה הלא-חוקיים ואירועי הירי ביישובים הערביים. המפכ"ל הוזמן לדיון בעקבות הדו"ח החריף של מבקר המדינה שפירט את כשלי המשטרה בטיפול בפשיעה במגזר הערבי.

 

זעם במגזר הערבי בעקבות דו"ח המבקר: "המשטרה מפקירה אותנו"

 

אלשיך דחה את הביקורת שלפיה המשטרה אשמה בפשיעה הגואה במגזר. "הפערים עצומים", אמר לחברי הוועדה והוסיף: "אם יש גורם במדינת ישראל שחולל מהפכה במגזר הערבי בשנים האחרונות, זאת המשטרה. לא מכיר גורם אחר שמתחרה איתנו בעומק ובעוצמת המהפכה. לא עשינו את כל מה שרצינו, ואני חרד לעתיד מבחינת תקצוב השנים הבאות". 

"יש ירידה משמעותית, אבל איש אינו מבטיח שהיא תימשך". אלשיך (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
"יש ירידה משמעותית, אבל איש אינו מבטיח שהיא תימשך". אלשיך(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

לדברי אלשיך, בעיית התקציב החמורה במשטרה מקשה על הטמעת התוכניות למיגור הפשיעה בחברה הערבית. "בשנת 2018 קיצצו 400 מיליון שקל מהמשטרה, והשנה הבאה נראית עצובה. מה שיותר מטריד זה מה יקרה הלאה, כי לא רואים את ההמשך בשנים הבאות. בסוף הממשלה חתמה על תקציב שהוא קטן יותר". יו"ר הוועדה, ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני), שאלה את המפכ"ל אם הקיצוץ נעשה למורת רוחו, והוא השיב ש"בוודאי".

 

במהלך הוועדה מתחו חברי הכנסת ביקורת על ההבדל בטיפול המשטרתי כאשר מדובר בפשיעה יהודית ופשיעה ערבית, שלדבריהם נאכפת באופן לקוי. חבר הכנסת אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) אמר כי "כשהמשטרה מחליטה להצליח - היא מצליחה. כשהיא מחליטה שלא להטיל את כובד משקלה מסיבות שונות - היא נכשלת. בכל הקשור לפשיעה והברחות נשק בחברה הערבית נכשלתם. יש יותר ויותר בתים אבלים ומשפחות שכולות".

הקשיים העומדים בפני משרדי האח
(מתוך דו"ח מבקר המדינה 2018)

 

תחנות משטרה ונקודות משטרה ביישובים ערביים (מתוך דו
(מתוך דו"ח מבקר המדינה 2018)

 

ח"כ עאידה תומא סולימאן, גם כן מהרשימה המשותפת, פנתה לאלשיך ואמרה: "אנחנו רוצים שתאספו את הנשק ותכו ביד ברזל את ראשי הפשע. הדבר היחיד שאתם לא עושים - זה לאכוף את החוק. היו שורה של כשלים בדו"ח המבקר. אם הייתם יודעים שההברחות מופנות נגד יהודים, הרי שהייתם פועלים".

 

ח"כ מסעוד גנאים הצטרף לביקורת והוסיף: "אנחנו נמצאים במצב חירום. מצב של טרור אזרחי. בשביל זה צריך תוכנית לאומית אסטרטגית". גנאים הדגיש כי "כל פעולה בכיוון הביטחון לאזרחים תציל עוד נפש. הדבר המסוכן הוא שארגוני הפשע הפכו למודל לחיקוי עבור צעירי המגזר. הם מסתכלים עליה בהערצה - וכאן טמונה אוזלת היד של המשטרה".

 

המפכ"ל אלשיך דחה את הביקורת של חברי הכנסת והציג מצגת שלפיה ב-2018 חלה ירידה ניכרת באירועי הרצח בחברה הערבית, כאשר השנה התרחשו עד כה התרחשו 40 מקרים. ב-2016 אירעו 66 מקרי רצח ובשנת 2017 - 77 מקרים. "יש ירידה משמעותית, אבל איש אינו מבטיח שהיא תימשך", ציין אלשיך.

 

 

במהלך הוועדה התייחס המפכ"ל לאירועי הירי בחתונות ביישובי הדרום - ועל השינוי בתופעה. "בשבועות האחרונים לא אירע אפילו ירי אחד. אנחנו יושבים עם החתן ועושים הסכם, יושבים גם עם השייח'ים ומסבירים. ככה משנים מציאות. מדובר בנורמה פסולה, אבל אם היינו נוקטים רק באכיפה - היינו נתפסים כגורם שבא להפריע לחברה. כך בדיוק אנחנו פועלים בשכונת צור באהר בירושלים ובבני ברק. בשבילנו אין מקום שהוא לא תחת אחריותנו".

 

המפכ"ל התייחס גם לתוכנית אישורי נשיאת הנשק של המשרד לביטחון הפנים שהרחיב את הקריטריונים לרישיון אזרחי.

"יש מעט מאוד זליגה של אמצעי לחימה פרטיים. רוב הנשק התקני מגיע מחו"ל ומצה"ל, והנשק המאולתר מוברח מהרשות הפלסטינית. הזליגה נובעת מכך שאקדחים שנשארים בבית נגנבים. אנחנו מודאגים מהתופעה ולכן התעקשנו שרק אזרחים מיומנים יישאו אקדח".

 

ח"כ שלי יחימוביץ' הצדיקה את דברי המפכ"ל וחתמה את הוועדה במשפט: "מאות מיליוני שקלים קוצצו מכבשת הרש - והמפכ"ל מוחה בצדק". יחימוביץ' ציינה כי היא תפנה באופן רשמי לשר גלעד ארדן ותדרוש ממנו להשיב את הכסף לתוכניות שנותרו ללא תקציב ראוי מהמדינה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
המפכ"ל אלשיך
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים