שתף קטע נבחר

מה עלול לגרום לך להבריח את זוגתך בנתב"ג

מבלי להמעיט מחומרת החשדות לכאורה כלפי יו"ר לשכת עורכי הדין אפי נוה, המעשה שלו בוצע ברקע המציאות האבסורדית שכופים בתי הדין הרבניים

 

אפי נוה (צילום: הלל מאיר/TPS) (צילום: הלל מאיר/TPS)
אפי נוה(צילום: הלל מאיר/TPS)

המערכת המשפטית והציבוריות הישראלית עוסקות בשבועות האחרונים בפרשת יו"ר לשכת עורכי הדין, אפי נוה, שלכאורה סייע לבת זוגו לצאת מישראל ולהיכנס אליה מבלי שתעבור את ביקורת הגבולות. מבלי להמעיט בחומרת המעשים, שממילא לא ידועים לאשורם, ומבלי להיכנס להיבט הפלילי שלו, יש כאן נושא נוסף שמשום מה בוחרים להתעלם ממנו: מדוע מלכתחילה יש לגבר בהליכי גירושים צורך להסתיר נסיעה לחו"ל עם בת זוג?

 

 

המקרה הוא תולדה של המציאות האבסורדית שמוכתבת על ידי מערכת בתי הדין הרבניים. מציאות אבסורדית גוררת אנשים למעשים אבסורדיים לא פחות. שורש הבעיה נמצא בעובדה שבתי הדין הרבניים נוטלים לעצמם את הזכות להעניש בני זוג כחלק מההליך המשפטי בסכסוכי גירושים, על בסיס "חוסר נאמנות" וחשד לניאוף.

 

מדובר על סוגיה שאמורה להיות פנים-משפחתית, אישית, חלק מיחסי האמון בתוך המארג הזוגי, אבל הופכת בעידודם של הדיינים לפרהסיה וגורמת למעורבים להיגרר למחוזות לא ראויים ולא הגיוניים, וכאמור לכאורה גם לא חוקיים כמו במקרה של נוה.

 

בתי הדין הרבניים מתעקשים לדון בקשרים מחוץ לנישואים. מרשם הכניסות והיציאות מישראל של רשות האוכלוסין והגירה משמש בידם פעמים רבות כלי לקבוע אם קשר שכזה אכן התקיים, דבר שעל פי הדין היהודי יכול לסכן את הצד "הבוגד", גם אם בני הזוג היו כבר פרודים בעת קיומו של אותו קשר מחוץ לנישואים.

 

 

מרגע שבו יוכח החשד לכאורה שנוה אכן "נאף" – הוא עלול להיות מחויב על פי הדין היהודי במלוא הכתובה של אשתו, אותו הסכם הנלווה לחתונה. יתרה מכך: מרגע שיוכח חשד על מעשה בגידה יכולה אשתו לסרב לבקשת הגט, ובאותה העת להמשיך להיות זכאית לתשלומי מזונותיה שבהם יחויב לשאת.

 

בתי הדין הרבניים מרגישים חופשי להתערב בחיי בני הזוג והם עושים זאת בחסות הדין. בני הזוג שמעורבים בהליכי גירושים יודעים היטב מה מותר להם ומה אסור להם, ומתנהלים בחרדות מתמידים שמא יפלו במוקשים שמטמינים להם על בסיס אמות מידה שלא תמיד מתאימות לאורח חיינו היום.

 

לא אחת ינסה אחד הצדדים להסוות את הזוגיות החדשה שלו, גם אם היא נעשית כשהקשר הזוגי הרשמי "מת" לגמרי. הם כבר לא מתגוררים יחד, אין ביניהם אלא ניירות רשמיים והנפש נדדה כבר מזמן למחוזות אחרים. בני הזוג כבר לא גרים יחד ובכל זאת חייבים לשחק את המשחק למאן יראו טוב בעיני הדיינים.

 

האבסורד הזה הוא ראייה נוספת למציאות שבמסגרתה גם ב-2018 כופה מדינת ישראל על אזרחיה אלטרנטיבה אחת בלבד של נישואים דתיים ארכאיים ולא רלוונטיים, מבלי להציע פתרונות ליברליים ומעודכנים יותר.

 

המציאות האבסורדית, שעלולה לגרום למעשים אבסורדיים כמו במקרה נוה, מזכירה שיש לדלל את מניותיו של הממסד הרבני במסגרת השלטון בישראל ובחיי המשפחה של אזרחיה.

 

  • עו"ד אירית רוזנבלום היא מייסדת ארגון "משפחה חדשה"

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
עו"ד אירית רוזנבלום
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים