שתף קטע נבחר

פתיחת עונת התרמילאות: כך תטיילו נכון

חיליק מגנוס, מדריך שטח שהפך למותג בזכות חילוץ של לא מעט מטיילים, הגיע לתת כמה טיפים חשובים לקראת עונת התרמילאות שמתחילה עכשיו בצד השני בעולם - דרום אמריקה. "חוסר ידע יכול להיות קטלני"

 

החורף אומנם עוד מתעכב בדרכו לכאן אבל בזמן שהוא יגיע, אז בדיוק מתעוררים משנתם תיקי המוצ'ילה, נעלי ההרים ומקלות ההליכה. עונת התרמילאות - בצד השני של העולם - מתחילה, וזה הזמן לרענן כמה כללים שיקלו עליכם, גם במסלול וגם כדי לחזור הביתה בשלום.

 

חיליק מגנוס, אולי המחלץ הישראלי המפורסם ביותר, בעל עשרות שנים של ניסיון בתחום החילוץ וההצלה, הגיע לאולפן ynet כדי לדבר על הדברים החשובים שכל מטייל צריך לדעת לפני שהוא יוצא לטיול. ראשית, חשוב לציין כי עונת התרמילאות אומנם מתחילה כעת, אבל רק באזור מרכז ודורום אמריקה. עם זאת, בנפאל היא דווקא מסתיימת עכשיו, והעונה בהודו נמצאת בתקופת מעבר בין צפון ודרום. 

יוצאים לטרק? כדאי לקרוא את הטיפים הבאים (shutterstock) (shutterstock)
יוצאים לטרק? כדאי לקרוא את הטיפים הבאים(shutterstock)
מה הטעויות הנפוצות שאתה פוגש כשאתה מגיע לחילוץ?

"חוסר ידע, העניין הזה של שאיבת מידע מאתרי האינטרנט עבר מהעולם, עכשיו זה בוואטסאפ. זה לא הידע שצריך לקחת איתך, למשל להעלות להר מושלג. 'לא ידעתי' - זה קטלני".

 

יש הבדל בין המטיילים מישראל לאלו המגיעים למשל מאירופה?

"יש הבדל. למשל, מטייל אוסטרי שיעלה לגובה הר מושלג לא יילך אף צעד לפני שהוא ייקח את כל רשימת הציוד שכלולה בספר ההדרכה. ישראלי ישאל את החבר והחבר יגיד לו 'שמע, לא צריך, חבל על הזמן, סתם סחבנו ושילמנו'. אין מצב שאוסטרי לא ייקח. יש שם מסורת שאומרת שהכללים קודמים לתבונה וליצירתיות. אצלנו היצירתיות, התבונה וההיגיון קודמים להכל".

דרום אמריקה: עונת הטיולים מתחילה עכשיו (shutterstock) (shutterstock)
דרום אמריקה: עונת הטיולים מתחילה עכשיו(shutterstock)
 

בנוסף, מעלה מגנוס את נושא הסמים שגם איתו הוא נאלץ להתמודד לא מעט כאשר הוא מגיע לחלץ מטיילים. "תרבות הסמים שאנחנו חיים בה. שלצערי, גם מביאה לנו הרבה מאוד תקלות. הקנאביס שנחשב לרפואי ולגלי מסב לנו את מירב התקלות נפשיות, כתוצאה משימוש מאוד אינטנסיבי. כשאתה נוסע, תעשה את הכל ברצינות, גם את הסמים ברצינות".

   (צילום: יח
מתכננים טיול שטח? הצטיידו נכון(צילום: יח"צ)
 

מגנוס חבר לאחרונה לרשת ריקושט על מנת לעזור בהכנת המטיילים לפני יציאתם לשטח. שילוב הכוחות הזה נקרא "התרמיל הבטוח". אז מלבד דרכון ומצלמה טובה - לפניכם עשרה טיפים חשובים למה כדאי לקחת לפני הטיול הגדול.


הצעד הראשון שלכם בבחירת נעליים בין אם מדובר בטרק ארוך או טיול יום, הוא בחינת האטימות למים וסוליה רחבה ואיכותית. מומלץ לקחת נעלי טרקינג בגובה בינוני, עשויות מעור הפוך ובד, עמידות וחזקות ובעלות בולם EVA לבלימת זעזועים וכן, זוג מדרסים נוסף. שימו דגש על נוחות, תלכו עם הנעליים מספר פעמים לפני היציאה לטיול וודאו שהנעל נוחה להליכה ממושכת.

 

במטרה לקחת ציוד קל אך עם זאת לא לוותר על ביגוד הכרחי, מכנס מתפרק הוא רב שימושי. המכנס עשוי מחומר קל משקל הנקרא סופלקס, מנדף זיעה, מגן מקרני השמש ומקור, מתייבש במהירות ועמיד מאוד לשהות והליכה בשטח. קחו את הזמן למדוד את המכנסיים על מנת שיתאימו בדיוק. מכנס רפוי או צמוד מדי יכול לגרום לשפשפות בהליכה.

 

מעיל מורכב שכבות נותן מענה לכל תנאי מזג האוויר. השכבה החיצונית אטומה למים ורוח עם קפוצ'ון מתנתק ומעיל פנימי העשוי מבד פליז. המעיל החיצוני נותן מענה בטמפרטורה נוחה וגם בתנאי גשם ורוח. המעיל הפנימי מסייע במקרה בו נדרש בידוד מקור. עדיף לבחור במעיל קל משקל ובצבע שיבלוט בשטח.

 

במסעות בהם נושאים ציוד על הגב, מערכת גב מקצועית בתרמיל מאפשרת חלוקת משקל נכונה ומתכווננת למבנה הגוף של המטייל. מומלץ לוודא כי התיק בגודל המספיק לכם, כולל כיסוי גשם, מאחז למקלות הליכה, מחזיר אור, מקום לשקית שתייה, כשאחד האבזמים משמש כמשרוקית ויש רצועות שנסגרות באזור המותניים. וודאו שמשקל תיק הגב המלא איתו אתם יוצאים לטיול אינו עולה על 20 אחוז ממשקל גופכם. גם כאן רצוי שהתיק יהיה בצבע בולט בשטח.

   (צילום: יח
ציוד נכון יכול לחסוך הרבה טעויות ותקלות(צילום: יח"צ)

90 אחוז מהעולם מנותק מהתקשורת הסלולרית ואינטרנט, בעוד שהתקשורת הלוויינית מאפשרת מאה אחוז כיסוי בכל מקום בעולם (תחת שמים פתוחים). במקרה חירום בשטח, מכשיר לווייני של MAGNUS מחובר ישירות למרכז שליטה - 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, 365 ימים בשנה - למתן שירות חירום. חשוב לעבור הדרכה על שימוש במכשיר על מנת שתדעו לתפעל אותו בזמן מצוקה, ושמרו אותו במקום נגיש.

 

קחו איתכם סוללה ניידת, איכותית ועמידה שיכולה להטעין לכם את המכשיר הלווייני והנייד האישי בשטח. וודאו שהמטען מספיק למינימום שתי הטענות מלאות. במקרים של ניתוק ממושך מהציוויליזציה יש לשקול שימוש בציוד טעינה סולארי.

 

מומלץ שהפנס יהיה בעל תאורת לד, עדיפות לטעינה מהירה וזמן תאורה ממושך. הצטיידו בסוללות גיבוי.

 

רמת הבידוד של שק השינה חשובה לשהייה בשטח. שימו דגש על תו תקן אירופאי למינוס חמש מעלות, מילוי איכותי ורוכסן לפתיחה קלה ונוחה. לפני הכניסה לשק השינה - נערו אותו והסתכלו פנימה.

חיליק מגנוס (צילום: אורי דוידוביץ')
חיליק מגנוס(צילום: אורי דוידוביץ')
  

בגדים אלו נועדו לאזן את טמפרטורת הגוף שלכם ביחס לתנאי מזג האוויר בשטח ורמת הפעילות הצפויה. חשוב שהביגוד יהיה נוח, הבד החיצוני חלק, עשוי סיבים מנדפים ומתייבש במהירות. בחרו סוג אנטי בקטריאלי למניעת ריחות רעים והקפידו על הנחיות הכביסה.

 

תשלובת של סיבים מנדפים (קולמקס), מתייבשים במהירות, מבודדים, בולמי זעזועים עם חיזוקים נוספים באזורי הלחץ, מונעי שפשופים ועמידים לאורך זמן. תבחרו גרביים עם תפרים שאינם בולטים.

 

ועוד קצת...

טיפים נוספים וחשובים הם לעדכן אנשי קשר בתוכנית הטיול שלכם, לקבוע נהלי התקשרות עמם וללמוד כמה שיותר על המקומות אליהם אתם צפויים להגיע ועל המסלול. כמובן, לא לשכוח להתעדכן בתנאי מזג האוויר ולפעול על פי התחזיות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
הטיפים שכדאי לדעת לפני עונת התרמילאות
צילום: יח"צ
מומלצים