שתף קטע נבחר

אלו משככי הכאבים שלא מומלץ לקחת בהיריון ובהנקה

את בהיריון? זהירות עם משככי הכאבים: הנחיות חדשות של האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה לשימוש באדוויל, נורופן ואופטלגין בחודשי ההיריון וההנקה קובעות כי הן עלולות לסכן את ההיריון המתפתח ואת העובר

את בהיריון וכואב לך הראש? שימי לב: הנחיות חדשות של האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה בשיתוף מומחי הכאב קובעות כי בזמן היריון ובהנקה מומלץ להימנע משורה של תרופות לטיפול בכאב שעלולות לסכן את ההיריון ואת העובר המתפתח, ושעוברות בריכוז גבוה בחלב האם לתינוק היונק.

  

טיפול בכאב במהלך הלידה נלמד ונחקר היטב. הרבה פחות ידוע על טיפול בכאב במהלך טיפולי פריון, בהיריון ובהנקה. לעיתים, נשים בהיריון או מיניקות אינן זוכות לטיפול ראוי בכאב לנוכח חשש של המטפל או של המטופלת מפגיעה בעובר וביילוד. נייר עמדה חדש של האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה בשיתוף עם האגודה הישראלית לכאב נועד לעשות סדר בדברים.

  

משככי כאבים בהריון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משככי כאבים בהריון(צילום: shutterstock)

 

התרופה עוברת גם לעובר

ההנחיות החדשות קובעות כי בהיריון ובהנקה שני מטופלים מקבלים בו־זמנית את אותה תרופה - האם והעובר או האם והיילוד. לפיכך יש לשקול יתרונות וחסרונות, סיכונים וסיכויים לפני מתן טיפול לאם, וכן לשקול את השפעת הטיפול על העובר או התינוק היונק.

  

חשיפת היונק לתרופה שנוטלת אמו מחושבת לפי אחוז ההעברה - תרופה נחשבת לבטוחה רק כאשר שני אחוזים ממנה או פחות עוברים בחלב אם. חשיפה של 10 אחוזים ומעלה נחשבת לבעלת השפעה משמעותית.

 

הנקה בשעות הראשונות לאחר לקיחת התרופה על ידי האם ונפח גדול יותר של חלב בהנקה מעלים את הסבירות למעבר כמות גבוהה של תרופה לתינוק, ולכן מומלץ להניק לפני לקיחת מנת התרופה. לנשים הסובלות מכאב כרוני כגון מיגרנות או פיברומיאלגיה מומלץ לשקול ייעוץ והתאמת טיפול לפני היריון מתוכנן.

  

ההנחיות מחלקות את התרופות לשימוש בהיריון ובהנקה לחמש קטגוריות, שתיים מהן נקבעו כבטוחות על סמך מחקרים בבני אדם ובבעלי חיים, והשאר מעידות על עלייה מסוימת בסיכון, עד כדי נזק לעובר ולתינוק.

  

על פי ההנחיות החדשות, תרופת הבחירה המועדפת לטיפול בכאב קל בהיריון ובהנקה הינה פרצטמול (אקמול, דקסמול, פאראמול, נובימול, אברול). זאת חרף מחקר ישראלי שפורסם לפני מספר חודשים, שמצא קשר בין נטילת תרופות המכילות פרצטמול בהיריון לעלייה בשכיחות של בעיות קשב וריכוז ושל אוטיזם. כן נמצא כי התרופה עוברת בחלב אם באופן מינימלי (פחות מחצי אחוז).

  

ההנחיות החדשות ממליצות להימנע בהיריון משימוש בתרופות ממשפחת ה־NSAIDs (נוגדות דלקת שאינן סטרואידליות) ובהן איבופרופן (אדוויל, נורופן, אדקס, ארטופן), וכן נרוסין, נקסין, פוינט, סלברה, נפרוקסן וסלקוקס - בעיקר בשליש הראשון והשלישי, שכן תרופות אלה מעלות סיכון להפלה ולמומים מסוימים. כן מומלץ להימנע משימוש בהן במקרים של יילודים עם מומי לב מסוימים.

 

לעומת זאת, השימוש בתרופות כאלה הוכח כיעיל ובטוח במהלך הנקה. אופטלגין אינה מומלצת לשימוש בהנקה משום שהיא עוברת בריכוז גבוה ליילוד ואין לה סיווג FDA לשימוש בהיריון כי היא אינה מאושרת לשימוש בארה"ב. אספירין, לעומת זאת, מותרת לשימוש בהיריון במינונים של עד 150 מ"ג, ואינה מומלצת לשימוש בהנקה.

  

לגבי קנאביס רפואי, נקבע כי למרות הידע המדעי הנרחב לגבי השפעת THC, החומר הפעיל בקנאביס, על האדם ועל מערכת העצבים, השפעת הקנאביס על עובר האדם עדיין אינה מובנת במלואה, ועקב חשש לפגמי התפתחות במערכת הנוירולוגית של העובר ולאור חשש מסיבוכי עישון בהיריון מומלץ להימנע מעישון קנאביס בהיריון למטרות רפואיות או אחרות. גם בזמן הנקה מומלץ לא לעשות שימוש בקנאביס, משום שבשימוש קבוע וממושך תועדו השפעות על ההתפתחות הנוירולוגית והמוטורית של ילדים בגיל שנה.

  

מתן תרופות אופיואידיות, שנחשבות חזקות יותר, אפשרי בהיריון, אך יש להיערך לתסמונת גמילה של היילוד.

  

פרופ' אריאל מני, יו"ר החברה הישראלית לרפואת האם והעובר, שהיה שותף בוועדה שחיברה את ההנחיות החדשות: "מספר לא מבוטל של נשים סובלות במהלך ההיריון מכאבים מסיבות רבות. חלקן לא קשורות להיריון וחלקן הן תוצאה של ההיריון, או שההיריון החמיר כאבים שהיו מוכרים עוד לפניו. מטבע הדברים, מדובר באתגר טיפולי, ולצערנו הרב נשים רבות, כמו גם מטפלים שונים, נמנעים מטיפול בכאב במהלך תשעת החודשים הללו מתוך חשש שלא תמיד מבוסס על עובדות. ההנחיות החדשות יסייעו לגורמים המקצועיים להחליט בנוגע לדרכי הטיפול בכאב במהלך תקופת ההיריון וההנקה. אנו מקווים שיסייעו לתת טיפול נכון ובטוח בכאב וימנעו סבל מיותר". 

 

הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות" במוסף "זמנים בריאים" 

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
משככי כאבים במהלך ההיריון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים