שתף קטע נבחר

רשות ניירות ערך מציגה: כך "הפלנו בפח" משקיעים פזיזים

רשות ניירות מצאה דרך מקורית כדי לעורר מודעות לסכנות הכרוכות בהשקעות בלתי מפוקחות. היא הקימה אתר השקעות פיקטיבי שהבטיח 10% תשואה תוך חצי שנה "בפיקוח רו"ח ועורך דין". בתוך פחות משבוע, מעל 150 איש נפלו בפח. משנת 2015 הרשות איתרה כ-100 חברות שהציעו לציבור לשים את הכסף ב"השקעות מבטיחות" ללא פיקוח

כמה פעמים ראיתם פרסומת המציעה "השקעה בטוחה", "רווח קל" או "תשואה מובטחת"? ברשות ניירות ערך החליטו ללכת על מהלך לא שגרתי כדי לעורר מודעות לסכנות הכרוכות בהשקעות בלתי מפוקחות.

 

 

הרשות השיקה לפני כשבועיים אתר השקעות מזויף, המדמה חברה להשקעות, ומאפייניו זהים לאתרים הנפוצים ברשת. האתר נועד לחקות את חוויית הגלישה באתרים מסוג זה וכולל דוגמאות לפרויקטים שהסתיימו ואף המלצות ממשקיעים נוספים, כדי להגדיל את מהימנותו.

 

בהודעה נכתב בין היתר: "אם יש לכם 10,000 שקל לפחות, הפקידו אותם אצלנו ולאחר 6 חודשים בלבד תרוויחו 10%". עוד נכתב שם כי "הסיכון הינו מינימאלי" וכי "ההפקדות נעשות בפיקוח רו"ח ועו"ד".

 

הונאת השקעות רשות ניירות ערך (צילום מסך)
מתוך האתר הפיקטיבי שהקימה הרשות(צילום מסך)

כעת, מספרים ברשות כי לאתר נחשפו למעלה משני מיליון איש ברשת האינטרנט וברשתות החברתיות ויותר מ-150 גברים בגילאי 20-40 השאירו פרטים כדי לקבל מידע נוסף להצטרפות, וזאת בתוך שבוע בלבד.

 

הגולשים אשר הביעו עניין בקבלת פרטים נוספים, הופנו לעמוד שחושף כי מדובר בהשקעה מזויפת ולהצעות השקעה שעלולות להסתבר כרמאות. בנוסף הם קיבלו פירוט של כללי זהירות וצעדים שחשוב לנקוט לפני כל השקעה.

 

הונאת השקעות רשות ניירות ערך (צילום מסך)
(צילום מסך)

יותר מ-100 הצעות להשקעות ללא פיקוח

ברשות מציינים כי חל גידול בתרמיות של הצעות להשקעה באינטרנט, והמהלך נועד להגביר את המודעות של הציבור לחשיבות של צרכנות פיננסית אחראית.

 

משנת 2015 הרשות מיפתה ברשת האינטרנט למעלה מ-50 חברות ויחידים שהציעו לציבור "ייעוץ השקעות" וזוהו בעקבות פרסומים ותלונות מהציבור. הבדיקה הובילה לסגירה ולהפסקת פעילות אסורה של כ-40 חברות ויחידים.

הונאת השקעות רשות ניירות ערך (צילום מסך)
האזהרה שקיבלו אלו שהשאירו פרטים להצטרפות(צילום מסך)
 

בנוסף, מיפתה הרשות את תחום ההשקעות הלא מפוקחות ברשת האינטרנט, שם זוהו למעלה מ-100 חברות שהציעו "השקעות מבטיחות" ללא שום פיקוח.

 

ברשות מציינים כי נגד חלק מהן ננקטו הליכי אכיפה ונסגרה פעילותן. לדברי הרשות, כתוצאה מהפעילות היזומה, רבות מהחברות הללו החלו לפרסם תשקיף לציבור ולמעשה נכנסו תחת פיקוח רגולטורי.

 

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה, "סביבת ריבית יחסית נמוכה בצירוף עם ההתפתחויות הדיגיטליות של היום, הופכים את תחום ההשקעות הלא מפוקחות באינטרנט לאחד האתגרים המרכזיים של הרגולטורים. במהלך תקדימי החלטנו להקים אתר השקעות מזויף על מנת לנסות ולפצח את ה'חומה הפסיכולוגית' של ציבור המשקיעים ולהמחיש את החשיבות שבהשקעות המפוקחות על ידי הרשות. אני תקווה כי צעדים אלו ונוספים שמקדמת הרשות יגבירו את המודעות של הציבור להשקעות אחראיות".

 

הממונה על חינוך הציבור ודוברת הרשות, הדר הורן, הוסיפה כי "בעידן הדיגיטאלי, המידע זמין ונגיש לכולם והאינטרנט הפך כר פורה לניסיונות לביצוע תרמיות. בשנים האחרונות הצטבר ברשות מידע המבטא את ההצפה של ההצעות להשקעות, חלקן אמיתיות וחלקן רק נראות טוב מכדי להיות אמיתיות.

 

"אלפי אנשים נכנסו בשבוע האחרון לאתר ההשקעות המזויף שהקמנו ומאות מהם כמעט נפלו בתרמית והיו עלולים לאבד את כספם ואת חסכונותיהם. אנו קוראים לציבור לעקוב אחר פרסומי הרשות ולהצטרף לסדנאות שאנו מקיימים ברחבי הארץ, ללא עלות, להיכרות עם שוק ההון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים