שתף קטע נבחר

לקראת מהפכה בדירוג המלונות בישראל: "השיטה הנוכחית – בדיחה"

אם נראה לכם שיש בישראל יותר מדי מלונות 5 כוכבים, אתם לא טועים. לפי השיטה, רק מלון שמעוניין שידרגו אותו מגיש בקשה לדירוג. וכך יוצא שרוב המלונות לא מדורגים כלל באופן רשמי. הצעה חדשה של משרד התיירות מבקשת לחייב את כל המלונות לקחת חלק בשיטת הדירוג שנקבעה. התאחדות המלונות בתגובה: "הלקוחות הם המדרגים הטובים"

מלון 5 כוכבים  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מלחמת הכוכבים: משרד התיירות החליט לעגן בתקנות את דירוג בתי המלון בישראל, זאת לאחר שתוכנית המשרד לבצע את הדירוג באופן התנדבותי נחלה כישלון כבד. כיום המלונות לא מחויבים להגיש מועמדות לדירוג אותו מבצעת חברה אוסטרית מקצועית שקובעת שקובעת כמה כוכבים להעניק למלון. כתוצאה ממדיניות זו רק המלונות הטובים ביותר ניגשים לקבלת דירוג. ההצעה החדשה מבקשת לחייב את כל המלונות (מ-25 חדרים ומעלה) להגיש בקשה לדירוג.

  

מנהל מלון ישראלי אמר הערב (יום א') ל-ynet כי שיטת הדרוג בישראל היא ממש בדיחה ולכן קשה להאמין בה. לדבריו, בישראל יש יותר בתי מלון ברמה של חמישה כוכבים וחמישה כוכבים פלוס מאשר בניו יורק ובערים מובילות אחרות ברחבי העולם. "אנחנו מאמינים בדעת הקהל כפי שבאה לביטוי באתרים השונים ברחבי העולם", אמר אותו מנהל מלון.

 

 

אנמוזר, החברה האוסטרית שמדרגת את המלונות, החלה לפעול בארץ לפני כמעט ארבע שנים לאחר שזכתה במכרז. אולם, מאז פחות מ-100 מתוך כ-450 מלונות הגישו בקשה שתדרג אותם. לפני כחצי שנה יצא משרד התיירות ב"קול קורא" למלונאים והזמין אותם להצטרף לדירוג.

 

על פי המשרד, מדובר במהלך שנועד להשביח את המוצר התיירותי ולהעלות את איכותו ובהמשך להוזיל את מחירי הנופש בישראל. אולם, הקריאה של ראשי המשרד לא נשאה פרי. בעקבות כך לפני כמה חודשים זומנו המלונאים לשימוע אצל שר התיירות יריב לוין ונמסר להם כי אם לא ייענו ויגישו את המלונות לדירוג המשרד, ייאלץ להגיש הצעה לעגן את הדירוג בתקנות.

 

המלונאים, כך מתברר, לא ממש התרגשו מהאיום, ולכן משרד התיירות הגיש הערב (יום א') למשרד המשפטים את הנוסח לאישור התקנות. לאחר שאלה יאושרו על ידי משרד התיירות הן יועברו לוועדת הכלכלה של הכנסת כדי שהתקנות יאושרו וייצאו לפועל.

אילת (צילום: shutterstock)
מלונות באילת(צילום: shutterstock)
 

 

ההיסטוריה של דירוג המלונות 

לפני יותר מ-20 שנה בוטל דירוג המלונות בישראל, ולפני קצת יותר מחמש שנים החליטו במשרד התיירות להחזיר את שיטת הכוכבים כפי שהיא נהוגה באירופה. במסגרת המשימה נעשה מכרז בינלאומי אליו ניגשו מספר חברות דירוג בינלאומיות. בשנת 2013 המכרז בוטל, זאת לאחר שהתברר כי אף אחת מהחברות שניגשו אליו לא עמדה בדרישות.

 

שנה לאחר מכן, זכתה חברת אנמוזר האוסטרית במכרז החוזר והיא התבקשה לדרג את המלונות בישראל על פי שיטת הדירוג האירופאית של הוטלס.סטראס. שיטה זו מבוססת על כ-270 מדדים המתייחסים לנתונים פיזיים, לרמת השירות ולקריטריונים של מזון ומשקאות, זאת תוך התאמתם לתנאים בישראל.

תל אביב אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
בתי מלון בתל אביב(צילום: Shutterstock)
  

ההצטרפות לדירוג, כך נקבע, היא וולנטרית וכדי לעודד את המלונאים להגיש בקשה לקבל דירוג נקבע כי מלון שלאחר הבדיקה יחשוב כי נעשה לו עוול וכי הוא דורג ברמה נמוכה יותר מכפי שהוא חושב שמגיע לו - יוכל להגיש בקשה לשימוע לפני שיקבע הדרוג הסופי שלו. משרד התיירות משקיע בדירוג מיליוני שקלים, הכוללים את עלות הבדיקה הראשונית של כל מלון שמוערכת באלפי שקלים, ודירוגו מחדש כל שלוש שנים.

 

אולם, לאחר שהוחלט על הדירוג התברר כי רשתות מלונות העדיפו להעביר לדירוג רק מלונות שהיו בטוחים כי יזכו לדירוג של חמישה כוכבים והעדיפו לא להגיש לדירוג מלונות שעשויים לקבל דרוג נמוך. מצב זה גרם לכך שכל שיטת הדירוג התמוססה ומשרד התיירות יצא ב"קול קורא" למלונאים והזמין אותם, שוב, להצטרף לדירוג.

 

על פי המשרד, דירוג המלונות הוא חלק ממהלך שנועד להשביח את המוצר התיירותי ולהעלות את איכותו ובהמשך להוזיל את מחירי הנופש בישראל. אולם הקריאה של ראשי המשרד לא נשאה פרי ונכון לעכשיו פחות ממאה מלונות בישראל דורגו, מה שהוביל, כאמור, לשינוי נוסף במדיניות.

 

מהתאחדות המלונות נמסר בתגובה: "אנו מקבלים באכזבה את ההחלטה. משרד התיירות מודע לכך כי הלקוחות הם המדרגים הטובים ביותר של בתי המלון בעזרת הרשתות החברתיות והכלים המתקדמים בהן. משרד התיירות בפעולתו זו פוגע קשות במלונות בוטיק קטנים ובינוניים אשר כללי הדרוג אינם נותנים מענה לייחודיות שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מלחמת הכוכבים
צילום: shutterstock
מומלצים