שתף קטע נבחר

יונה יהב: "עברנו מתקפת סייבר"; קליש: "כל הקווים האדומים נחצו". עדכוני הבחירות

נכון ל-19:00, יותר מ-3 מיליון בני אדם יצאו להצביע בבחירות לרשויות המקומיות - נתון הגובה ב-15% ממערכת הבחירות ב-2013. במקביל, דיווחים לאורך היום על טענות לזיופים, אי-סדרים, מתקפות סייבר, מעשים לא כשרים ואלימות

 

 

 

ראש העיר חיפה יונה יהב מסר הערב (ג') הצהרה מיוחדת לאור טענותיו כי היריבה עינת קליש-רותם ביצעה מתקפת סייבר של שיחות "ספאם" שמשתקת את מערכת הטלפונים של חברי המטה: "עברנו מתקפת סייבר קשה מאוד שמעולם לא חווינו במערכות בחירות בעיר", אמר. "גורמים מאוד קיצוניים מנסים להשתלט על המרחב הציבורי". זמן קצר לאחר מכן תקפה קליש: "כל הקווים האדומים נחצו. מתנהל נגדי קמפיין שחור ונגטיבי בשבועיים האחרונים. אנחנו לא ניתן ל-2013 לחזור". נכון ל-19:00 - יותר משלושה מיליון בני אדם יצאו להצביע. מעט לפני סגירת הקלפיות ועד הלילה: משדר מיוחד ב-ynet עם כל התוצאות, התגובות והפרשנויות.

 

חברי מטה יהב טענו כי במשך כמה שעות הפעילים לא הצליחו לבצע שיחות טלפון ולהשתמש באפליקציות. המטה הגיש תלונה במשטרה. מנגד, המטה של המתמודדת ד"ר עינת קליש-רותם שכר משרד חקירות שיפקח מטעמם על הבחירות "כדי למנוע אי סדרים וזיופים". "מערכת הבחירות הייתה מלוכלכת וזה נמשך גם כעת. יש לנו אינדיקציה שעלולים להיות זיופים", אמרה קליש-רותם.

 

 


 


 

 

טלפון של מטה יהב משותק ()
מטה יהב: כך נראית מתקפת ה"ספאם" על המערכת

עינת קליש רותם חיפה בחירות לרשויות המקומיות 2018 (צילום:  אלעד גרשגורן)
עינת קליש-רותם(צילום: אלעד גרשגורן)

 

יו"ר ועדת הבחירות בחיפה, עו"ד יוסי חכם, אמר: "הבעיות שאנחנו נתקלים בהן הן בעיקר העלמת פתקי בחירות של מפלגה מסוימת. שמעתי על כך שקליש שכרה חברת חקירות אבל לדעתי זו פרנויה מיותרת. יש מספיק מנגנונים לשמור על טוהר הבחירות. הדרך הנכונה מצד הרשימות הוא לשלוח נציגים מטעמן להשקיף בקלפיות. הרבה לא עושים את זה ואחר כך מייללים".

 

במהלך היום הועלו טענות לזיופים ולאי סדרים בקלפיות בירושלים ובפתח תקווה והיעלמות פתקים בקלפיות שונות. קטטות ומקרי אלימות נרשמו בחולון, ביישוב ערערה בנגב, בכפר ירכא, בג'אבל מוכבר (מחוז ירושלים), בג'סר א-זרקא ובפארדיס.

 

בראש העין הוגשה הערב תלונה לוועדת הבחירות על כך שבקלפי הפתק הצהוב של המתמודד לראשות העירייה רז שגיא צהוב וזוהר יותר מיתר פתקי המועמדים.


קלפי בראש העין ()
"פתק זוהר" בקלפי בראש העין

 

בבת ים, סיעת מרצ פנתה למנהל הבחירות בבקשה לפסול קלפי שלא הוצבו בה פתקי הצבעה למרצ משעות הבוקר ועד לשעה 16:00, בידיעת מזכיר הקלפי שלא דיווח על כך לוועדת הבחירות. הקלפי המדוברת ממוקמת בביה"ס נתיבות רבקה בעיר, והצביעו בה עד לרגע גילוי החוסר בפתקי ההצבעה מעל ל-200 איש. בשכונת גילה בירושלים הועלו טענות להסתרת פתקי מרצ בקלפי. רק אחרי שתושבת התעקשה, נעשה חיפוש והתברר שהפתקים של מרצ נחו מתחת לשאר הפתקים. מנהל מטה הבחירות של מרצ ירושלים, ניתאי גירון: "מדובר בהתנהלות רשלנית ביותר במקרה הטוב ואף מעלה חשש לאי סדרים של ממש. בכוונתינו לפנות לוועדת הבחירות העירונית כדי לבדוק את האירוע ולוודא שאין תופעות כאלה בשום קלפי אחרת".

 

בבאר שבע עלה חשש לזיוף בקלפי, לאחר שרב העיר יהודה דרעי, אחיו של שר הפנים אריה דרעי, גילה כי שמו נמחק - כאילו שכבר הצביע. הרב דרעי ביקש להגיש תלונה למשטרה מחשש לזיוף בקלפי. לדבריו, להצביע בבחירות לרשויות המקומיות זו מצווה.

 

עלייה של 14% באחוזי ההצבעה ביחס לבחירות הקודמות

שיעור ההצבעה נכון לשעה 19:20 עומד על כ-48% - עלייה של כ-15% מהבחירות הקודמות ב-2013. 3,148,854 איש יצאו להצביע.

 

ההערכה היא כי יום השבתון, שנקבע ביום הבחירות המקומיות לראשונה מאז 1989, מזג האוויר הנוח והקרבות הצמודים בערים הגדולות דרבנו רבים יותר לצאת ולהצביע. בשלוש הרשויות הגדולות שיעור ההצבעה גבוה מאשר בבחירות המקומיות לפני חמש שנים: בתל אביב שיעור ההצבעה עומד על 30% עלייה של כ-13% מהבחירות הקודמות ובחיפה נרשמו 34% הצבעה, עלייה של כ-12%. בירושלים נרשמו רק 20% הצבעה, עלייה של 0.5% בלבד, למרות המאבק המסקרן בעיר. עם זאת, שיטת איסוף הנתונים מירושלים שונה מאשר בשאר הרשויות ונעשית באופן ידני, דבר שמעכב את קבלתם.

 

בפתח תקווה הצביעו 34% לעומת 21% בבחירות הקודמות, בראשון לציון 31.5% לעומת 15%, בדימונה 39% לעומת 26%, בנתניה 29% לעומת 16%. בהרצליה הצביעו 32% לעומת 21%, ברעננה 37% לעומת 27%, בחדרה 33% לעומת 21%, בצפת 46% לעומת 34%, בבית שאן 56% לעומת 37%.

 

ברהט הצביעו 56% מבעלי זכות הבחירה, בלקיה 56% ובחורה 57%. אחוז ההצבעה במגזר הלא-יהודי עומד על כ-57. בקרב אסירים ועצורים הצביעו 4,120 - מתוך 9,290 בעלי זכות הצבעה.

חוף הים תל אביב ביום הבחירות המקומיות (צילום: אסף קמר)
יום שבתון. חוף הים תל אביב(צילום: אסף קמר)

שדרות רוטשילד בתל אביב ביום הבוחר לרשויות המקומיות (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

שדרות רוטשילד בתל אביב ביום הבוחר לרשויות המקומיות (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

יום קניות עמוס ביום הבוחר בקניון בחולון (צילום: אסף קמר)
יום קניות עמוס בקניון בחולון(צילום: אסף קמר)

  

6.6 מיליון בעלי זכויות הצבעה - עד 22:00 בערב

בשעה 7:00 נפתחו הקלפיות בהתמודדות הגדולה ביותר שנערכה אי פעם בישראל מבחינת משתתפים. מספר שיא של 6,653,808 איש יוכלו להצביע עבור 863 מתמודדים לתפקיד ראש הרשות המקומית וכ-3,400 רשימות למועצות. כ-11 אלף קלפיות נפרסו בכ-4,000 ריכוזים ברחבי הארץ וניתן יהיה להצביע בהן עד לשעה 22:00 בערב. ynet מלווה את יום הבחירות במשדרים ובעדכונים שוטפים.

 

בערים ובמועצות המקומיות ניתן להצביע בפתק צהוב עבור המועמד לראשות הרשות ובפתק לבן עבור רשימה למועצת הרשות. במועצות האזוריות מתקיימת גם הצבעה עבור חברי הוועד המקומי ביישוב, בפתק כחול.

 

בנימין נתניהו (צילום: אמיל סלמן )
ראש הממשלה נתניהו מצביע בירושלים(צילום: אמיל סלמן )


בנימין נתניהו (צילום: אמיל סלמן )
(צילום: אמיל סלמן )

 

אם אף אחד מהמועמדים לתפקיד ראש הרשות לא יעבור את רף 40% מקולות המצביעים יתקיים לאחר שבועיים סיבוב שני לבחירה זו בלבד, ב-13

בנובמבר, שבו יתמודדו שני המועמדים שקיבלו את מספר הקולות הרב ביותר.

 

אחת המטרות העיקריות שהציב משרד הפנים, האחראי על ניהול הבחירות המקומיות, היא העלאת שיעור ההצבעה, שנע באופן מסורתי סביב 50%, נמוך משמעותית מזה שבבחירות לכנסת, שעומד על כ-70% בממוצע. לצורך כך, לראשונה מאז 1989 נקבע יום הבחירות לרשויות המקומיות כיום שבתון.


פורסם לראשונה 30/10/2018 17:31

 

השתתפו בהכנת הידיעה: אמיר אלון, איתי שיקמן, ענבר טויזר, איתי בלומנטל ורענן בן צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים